Witam mam małe akwa 35 l. I w nim mam mały filterek mechaniczny. Zamierzam zacząć hodować krewetki i tak 6-7 Neonów. Troche czytałem i znalazłem że najlepiej dla krewetek jak była by filtracja biologiczna. Wiąc moje pytanie brzmi czy da się dorobić filtracje biologiczną. Mam pomysł aby wyrzucić kawałek gąbki i włożyć np. kreamzyt
Witam mam małe akwa 35 l. I w nim mam mały filterek mechaniczny. Zamierzam zacząć hodować krewetki i tak 6-7 Neonów. Troche czytałem i znalazłem że najlepiej dla krewetek jak była by filtracja biologiczna. Wiąc moje pytanie brzmi czy da się dorobić filtracje biologiczną. Mam pomysł aby wyrzucić kawałek gąbki i włożyć np. kreamzyt
nie musisz wcale wyrzucać gąbki, ponieważ to właśnie ona jest medium do filtracji biologicznej Ponadto samym keramzytem nie przefiltrujesz wody by była czysta, a przecież nie chcesz mieć mułu w akwarium
Neon jest rybą stadną w przyrodzie co chyba wszyscy wiedzą . Tworzenie ławicy ma na celu przeżycie jak najwiekszej ilości osobników ale w zbiornikach gdzie niema żadnego zagrożenia neony zazwyczaj pływają jak chcę i rzadko zbierają się w ławicę wiec moim zdaniem neon w ilości wiekszej od 6 sztuk może być jak najbardziej w małym akwarium.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6631 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-03-03, 09:05
To prawda, ale nie należy zapominać, że "stadność" to nie tylko sposób pływania, ale tez zachowań grupowych, np. tworzenie odpowiednich haremów. Dlatego mimo wszystko, w celu uniknięcia stresu u ryb, zaleca się tworzenie jak największych "ławic" - w wypadku neonków 10 szt. jest jak najbardziej prawidłową wartością. Ale nie w 35l, to za małe akwarium. W tym konkretnym zbiorniku proponuję zostać przy krewetkach.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.