Sib
Pojemność:: 180l pielęgnice i 50l towarzyskie
Imię: Artur
Wysłany: 2009-12-09, 08:43 zezwolenie na zbiornik 450 litrów
Mam kilka pytań odnośnie zbiornika 450 litrów.
1. Czy ktoś się orientuje czy na zbiornik 450 litrów (150x50x60) potrzebne jest zezwolenie administratora budynku? Mieszkam w poniemieckiej kamienicy na 2 piętrze. Sama dekoracja tego zbiornika to ok. 150 kg.
2. Czy taki zbiornik może stać w dowolnym miejscu, w moim przypadku oparty o ściankę działową?
3. Czy szafka pod taki zbiornik powinna być zbrojona kratownicą? Może ktoś ma gotowy projekt kratownicy?
4. Jakiej grubości powinno być szkło żeby spać spokojnie?
5. Czy w przypadku tak dużych zbiorników wskazane jest ubezpieczenie przed spowodowaniem powodzi w kamienicy? Czy ubezpieczając mieszkanie należy fakt posiadania tak dużego zbiornika zgłosić ubezpieczycielowi?
Słyszałem o gościu, któremu trzasło 750 litrów, zalał kilka pięter (mieszkań), a woda stała aż w piwnicy. I sam musiał pokryć wszystkie koszty.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4290 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-12-09, 09:24
Sib napisał/a:
Czy ktoś się orientuje czy na zbiornik 450 litrów (150x50x60) potrzebne jest zezwolenie administratora budynku?
Nie potrzebujesz. Warto jednak zastanowić się, czy w takim budynku (stara kamienica) strop jest na tyle mocny, by wytrzymać spory ciężar akwarium.
Sib napisał/a:
Czy taki zbiornik może stać w dowolnym miejscu, w moim przypadku oparty o ściankę działową?
Nie może stać w dowolnym miejscu.
Taki zbiornik musi stać jak najbliżej ścian nośnych budynku, by nie obciążać stropu.
Sib napisał/a:
3. Czy szafka pod taki zbiornik powinna być zbrojona kratownicą?
Tak.
Sib napisał/a:
4. Jakiej grubości powinno być szkło żeby spać spokojnie?
12mm + wzmocnienia poprzeczne.
Sib napisał/a:
Czy w przypadku tak dużych zbiorników wskazane jest ubezpieczenie przed spowodowaniem powodzi w kamienicy? Czy ubezpieczając mieszkanie należy fakt posiadania tak dużego zbiornika zgłosić ubezpieczycielowi?
Posiadając jakikolwiek zbiornik w domu warto mieć ubezpieczenie OC mieszkania.
W ubezpieczalni nie trzeba zgłaszać posiadania tak dużego zbiornika, ale w warunkach ubezpieczenia powinien znajdować się zapis mówiący o rekompensacie w przypadku zalania mieszkania, także wodą z akwarium. To bardzo ważne.
Na szczęście coraz więcej firm ubezp. takie coś wprowadza.
Trzeba natomiast uważać, bo wielu agentów ubezpieczeniowych powie Ci, że owszem firma akceptuje zalanie wodą z akwa, a w rzeczywistości w umowie jest zupełnie co innego. Trzeba zawsze zapoznać się z warunkami ubezpieczenia.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Sib
Wysłany: 2009-12-09, 11:29
marthinez napisał/a:
Warto jednak zastanowić się, czy w takim budynku (stara kamienica) strop jest na tyle mocny, by wytrzymać spory ciężar akwarium.
Jak to sprawdzić? Oczywiście można zlecić projekt obliczeniowy, ale to wydatek około 1500-2000zł.
W tej chwili moje 180 litrów + dekoracja jakieś 70-80 kg (lawa wulkaniczna, skamieniałe drewno, łupki piaskowca, żwir) stoi przy ściance działowej. Czy przy takim litrażu to źle i powinienem zrestartować zbiornik?
180 litrów to za mało jak dla mnie. Jaki wg Ciebie jest optymalny litraż zbiornika, który ma stanąć w kamienicy?
marthinez napisał/a:
W ubezpieczalni nie trzeba zgłaszać posiadania tak dużego zbiornika, ale w warunkach ubezpieczenia powinien znajdować się zapis mówiący o rekompensacie w przypadku zalania mieszkania, także wodą z akwarium.
Masz sprawdzoną jakąś firmę ubezpieczeniową, która w umowie sporządza tego typu zapisy?
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4290 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-12-09, 13:05
Sib napisał/a:
Jak to sprawdzić?
Szczerze to nie mam pojęcia.
Trzeba by zasięgnąć porady jakiegoś inżyniera po budownictwie.
Sib napisał/a:
W tej chwili moje 180 litrów + dekoracja jakieś 70-80 kg (lawa wulkaniczna, skamieniałe drewno, łupki piaskowca, żwir) stoi przy ściance działowej. Czy przy takim litrażu to źle i powinienem zrestartować zbiornik?
180 litrów to nie tak wiele.
Sib napisał/a:
Jaki wg Ciebie jest optymalny litraż zbiornika, który ma stanąć w kamienicy?
Także nie mam pojęcia.
Sib napisał/a:
Masz sprawdzoną jakąś firmę ubezpieczeniową, która w umowie sporządza tego typu zapisy?
Ja mam z firmy Uniqua, ale czy sprawdzona? Hmmm nigdy jeszcze (na szczęście) nie korzystałem z ich "likwidacji szkód"
Znam osobiście jednego gościa, który na drugim piętrze ma obok siebie 2x500 litrów oraz pod nimi 2x150.
Tyle tylko, że nie w kamienicy, a własnym domu z lat '70
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2009-12-12, 12:34
marthinez napisał/a:
Sib napisał/a:
Jak to sprawdzić?
Szczerze to nie mam pojęcia.
Trzeba by zasięgnąć porady jakiegoś inżyniera po budownictwie.
Prawdopodobne jest to strop drewniany więc proponuje rozłożyć ciężar na jak największą powierzchnie i nic się nie stanie lub udać się do administracji i oni muszą udzielić informacji na jakie maksymalne obciążenie przewidziany jest taki strop.W przypadku korzystania z drogi administracyjnej proponuje oficjalną drogę tj. złożyć pismo z potwierdzeniem złożenia lub wysłać takom prośbę listem poleconym wtedy odpowiedź jest pewna i zawsze jest podkładka w razie jakiś kłopotów
Sib
Wysłany: 2009-12-12, 13:02
Wymiary planowanego akwarium to 150x50x60 + wystrój zbiornika + wyposażenie + szafka. Czy mam w piśmie do administracji zaznaczyć, że mam zamiar postawić taki zbiornik?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.