Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
zezwolenie na zbiornik 450 litrów
Autor Wiadomość
Sib 

Pojemność:: 180l pielęgnice i 50l towarzyskie
Imię: Artur
Wysłany: 2009-12-09, 08:43   zezwolenie na zbiornik 450 litrów

Mam kilka pytań odnośnie zbiornika 450 litrów.

1. Czy ktoś się orientuje czy na zbiornik 450 litrów (150x50x60) potrzebne jest zezwolenie administratora budynku? Mieszkam w poniemieckiej kamienicy na 2 piętrze. Sama dekoracja tego zbiornika to ok. 150 kg.

2. Czy taki zbiornik może stać w dowolnym miejscu, w moim przypadku oparty o ściankę działową?

3. Czy szafka pod taki zbiornik powinna być zbrojona kratownicą? Może ktoś ma gotowy projekt kratownicy?

4. Jakiej grubości powinno być szkło żeby spać spokojnie?

5. Czy w przypadku tak dużych zbiorników wskazane jest ubezpieczenie przed spowodowaniem powodzi w kamienicy? Czy ubezpieczając mieszkanie należy fakt posiadania tak dużego zbiornika zgłosić ubezpieczycielowi?
Słyszałem o gościu, któremu trzasło 750 litrów, zalał kilka pięter (mieszkań), a woda stała aż w piwnicy. I sam musiał pokryć wszystkie koszty.

#marthinez 
Chwastolog :)

Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin
Wysłany: 2009-12-09, 09:24   

Sib napisał/a:
Czy ktoś się orientuje czy na zbiornik 450 litrów (150x50x60) potrzebne jest zezwolenie administratora budynku?
Nie potrzebujesz. Warto jednak zastanowić się, czy w takim budynku (stara kamienica) strop jest na tyle mocny, by wytrzymać spory ciężar akwarium.
Sib napisał/a:
Czy taki zbiornik może stać w dowolnym miejscu, w moim przypadku oparty o ściankę działową?
Nie może stać w dowolnym miejscu.
Taki zbiornik musi stać jak najbliżej ścian nośnych budynku, by nie obciążać stropu.
Sib napisał/a:
3. Czy szafka pod taki zbiornik powinna być zbrojona kratownicą?
Tak.
Sib napisał/a:
4. Jakiej grubości powinno być szkło żeby spać spokojnie?
12mm + wzmocnienia poprzeczne.
Sib napisał/a:
Czy w przypadku tak dużych zbiorników wskazane jest ubezpieczenie przed spowodowaniem powodzi w kamienicy? Czy ubezpieczając mieszkanie należy fakt posiadania tak dużego zbiornika zgłosić ubezpieczycielowi?
Posiadając jakikolwiek zbiornik w domu warto mieć ubezpieczenie OC mieszkania.

W ubezpieczalni nie trzeba zgłaszać posiadania tak dużego zbiornika, ale w warunkach ubezpieczenia powinien znajdować się zapis mówiący o rekompensacie w przypadku zalania mieszkania, także wodą z akwarium. To bardzo ważne.
Na szczęście coraz więcej firm ubezp. takie coś wprowadza.
Trzeba natomiast uważać, bo wielu agentów ubezpieczeniowych powie Ci, że owszem firma akceptuje zalanie wodą z akwa, a w rzeczywistości w umowie jest zupełnie co innego. Trzeba zawsze zapoznać się z warunkami ubezpieczenia.

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Sib 

Wysłany: 2009-12-09, 11:29   

marthinez napisał/a:
Warto jednak zastanowić się, czy w takim budynku (stara kamienica) strop jest na tyle mocny, by wytrzymać spory ciężar akwarium.

Jak to sprawdzić? Oczywiście można zlecić projekt obliczeniowy, ale to wydatek około 1500-2000zł.

W tej chwili moje 180 litrów + dekoracja jakieś 70-80 kg (lawa wulkaniczna, skamieniałe drewno, łupki piaskowca, żwir) stoi przy ściance działowej. Czy przy takim litrażu to źle i powinienem zrestartować zbiornik?

180 litrów to za mało jak dla mnie. Jaki wg Ciebie jest optymalny litraż zbiornika, który ma stanąć w kamienicy?
marthinez napisał/a:
W ubezpieczalni nie trzeba zgłaszać posiadania tak dużego zbiornika, ale w warunkach ubezpieczenia powinien znajdować się zapis mówiący o rekompensacie w przypadku zalania mieszkania, także wodą z akwarium.

Masz sprawdzoną jakąś firmę ubezpieczeniową, która w umowie sporządza tego typu zapisy?

#marthinez 
Chwastolog :)

Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin
Wysłany: 2009-12-09, 13:05   

Sib napisał/a:
Jak to sprawdzić?
Szczerze to nie mam pojęcia.
Trzeba by zasięgnąć porady jakiegoś inżyniera po budownictwie.
Sib napisał/a:
W tej chwili moje 180 litrów + dekoracja jakieś 70-80 kg (lawa wulkaniczna, skamieniałe drewno, łupki piaskowca, żwir) stoi przy ściance działowej. Czy przy takim litrażu to źle i powinienem zrestartować zbiornik?
180 litrów to nie tak wiele.

Sib napisał/a:
Jaki wg Ciebie jest optymalny litraż zbiornika, który ma stanąć w kamienicy?
Także nie mam pojęcia.
Sib napisał/a:
Masz sprawdzoną jakąś firmę ubezpieczeniową, która w umowie sporządza tego typu zapisy?
Ja mam z firmy Uniqua, ale czy sprawdzona? Hmmm :suchy: nigdy jeszcze (na szczęście) nie korzystałem z ich "likwidacji szkód"

Znam osobiście jednego gościa, który na drugim piętrze ma obok siebie 2x500 litrów oraz pod nimi 2x150.
Tyle tylko, że nie w kamienicy, a własnym domu z lat '70

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

#RAMZES 

Imię: Paweł
Wysłany: 2009-12-12, 12:34   

marthinez napisał/a:
Sib napisał/a:
Jak to sprawdzić?
Szczerze to nie mam pojęcia.
Trzeba by zasięgnąć porady jakiegoś inżyniera po budownictwie.

Prawdopodobne jest to strop drewniany więc proponuje rozłożyć ciężar na jak największą powierzchnie i nic się nie stanie lub udać się do administracji i oni muszą udzielić informacji na jakie maksymalne obciążenie przewidziany jest taki strop.W przypadku korzystania z drogi administracyjnej proponuje oficjalną drogę tj. złożyć pismo z potwierdzeniem złożenia lub wysłać takom prośbę listem poleconym wtedy odpowiedź jest pewna i zawsze jest podkładka w razie jakiś kłopotów ;)

Sib 

Wysłany: 2009-12-12, 13:02   

Wymiary planowanego akwarium to 150x50x60 + wystrój zbiornika + wyposażenie + szafka. Czy mam w piśmie do administracji zaznaczyć, że mam zamiar postawić taki zbiornik?

#RAMZES 

Imię: Paweł
Wysłany: 2009-12-12, 13:14   

wystarczy tylko podać dodatkowe obciążenie stropu i ewentualne poprosić o wskazanie punktów w mieszkaniu gdzie takie obciążenie można umieścić

Odpowiedz do tematu