Witam
Dzis chciałbym zrobic kulki nawozowe ,z gliny moze + torf. Czytalem wiele na temat tego.
Więc dzis sloneczna niedziela wybralem się z psem do lasu w poszukiwaniu głównego surowca. Znalazłem:
Wiem ze samo zrobienie kulek to pestka ale,co do nich dodac? Nawozy ,jakie? Posiadam sole!! Więc piszcie co czego ile? Dawalem teraz paleczki nawozowe do kwiatkow doniczkowych ,efekt zadowalający, ale w tych paleczkach jest azot amidowy i amonowy czy jakos tak, więc z tym latwo o glony. Kulki chcę głównie dać pod blyxe !
Acha ,a jak juz ulepię kulki to co z nimi? Do piekarnika?
Proszę o pomoc.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 306 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4274 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-28, 18:05
Glinę mieszasz z odrobina piasku i torfu.
Piasek może być zwykły.
Torf ogrodniczy lub akwarystyczny jaki stosuje się do kubła.
Glinę już masz.
Lepisz z tego kulki wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze, wystawiasz na słońce do wyschnięcia i stwardnienia.
Później ładujesz do podłoża i tyle.
Daruj sobie sole oraz nawozy, a jak już bardzo chcesz to tylko mikroelementowe (makro jest słabo przyswajalne przez korzenie) takie jak chelat fe lub mn, tudzież symfonie złotą.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Ostatnio zmieniony przez marthinez 2010-02-28, 18:08, w całości zmieniany 1 raz
marti
Pojemność:: 65L / 12L
Imię: Marcin Pomógł: 19 razy Wiek: 31 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 438 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-28, 18:08
a czy opłaca się samodzielnie lepić kulki jak nawet w sklepach można je kupić na prawdę za małe pieniądze
a czy opłaca się samodzielnie lepić kulki jak nawet w sklepach można je kupić na prawdę za małe pieniądze
Hmm w sklepie mam firmowe 10kulek za 7zl ;| Na allegro to samo wyjdzie, a po co kupowac?? Z tylu gliny co na fotce (>1kg) ulepie ponad 100kulek licząc po 2zl 10sztuk to jestem 20zl do przodu. Czemu muszę wydawac pieniądze za cos co mam w domu zaa free? Wolę sobie polepić te kulki a i przyjemnosc mi to zrobi. A za zaoszczędzone pieniądze mogę naprzykład neonow dokupic do stadtka
A własnie ,czy do tych kulek mogę dodac Ferro + Aqua Art-u ?
marti
Pojemność:: 65L / 12L
Imię: Marcin Pomógł: 19 razy Wiek: 31 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 438 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-02-28, 19:23
matrix82 napisał/a:
A własnie ,czy do tych kulek mogę dodac Ferro + Aqua Art-u ?
suche kulki mozesz spokojnie trzymać ponad rok tylko koniecznie muszą być całkowicie suche i wtedy do worka plastikowego lub czegoś szczelnego słoik itp
A o to efekt 55 kulek za freee
Z nawozow nic oprocz ok 1-2 lyzeczki takiej mieszanki z allegro co sie rozpuszcza w 1l wody ,mialem na zbyciu wiec wsypalem. To dopiero jakies 1/2 gliny a w lesie jest tego mnóstwo!
Teraz czekac az wyschną? To przeciez troche potrwa a ja bym chcial jak najszybciej to wlozyc bod blyxe ,co zrobic? Mogę wsadzic to do piekarnika?
[ Dodano: 2010-03-01, 17:23 ]
Wsadzilem na jakies 30min do piekarnika z termoobiegiem na 150*C
za 2zł 25 sztuk, za 4zł 50 sztuk...wysyłka 4zł, więc lepiej kupić na allegro niż tak się bawić. Czyli za tyle kulek co zrobiłeś,zapłaciłbyś 8zł. Dla mnie to bardzo mało.
3 kulki pod jedną roślinę, max 3 miesiące. Po 3 miesiącach wymiana na nowe. Ja sobie zamówię 200, żeby mieć zapas :p.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.