jacek.zoo
Pojemność:: 8 szt po 30L
Imię: Jacek
Nazwisko: Dąbrowski
Wiek: 24 Dołączył: 07 Paź 2008 Posty: 86 Skąd: Zasiedmiogórogród
Wysłany: 2009-02-23, 12:03 mniejsze zło
witam, mam baniak ok 60L do rozmnazania gupikow, sa tam na razie 5 gupikow, 5 amanek i z 5 zbrojnikow niebieskich, trzy malenkie jeden na 3cm i jeden na 5cm. w baniaku jest duzy korzen caly obsadzony mchem java zeby mlode gupiki mialy schronienie, i jakies dwie trawki, mam pytanie odnosnie oswietlenia, jak wyjezdzam na weekend to mniejsze zlo nie wlaczac wogole swiatla czy lepiej wlaczyc i niech sie swieci caly weekend. wiem ze powinienem kupic wylacznik czasowy ale nie mam czasu leciec po takowy, przy okazji kupie. i czy bardzo zle jak czasmi swiatlo swieci sie od 9 rano do 22, w s umie 13h... tez nie ma komu wylaczyc. a i czy mech java potrzebuje jakies nawozy czy nic do wody nie lac. swietlowke z fabrycznej w pokrywie wymienilem na aqua glo 15W. a i drugie pytanie, mam filtr aqua szuta, turbo 550, fabryczznie do filtracji jest jakas wloknina, ale raz na 3 dni musze plukac bo kompletnie sie zapycha i jak nawet rozkrece filtr na max to nic nie leci zostawic to wloknine czy lepiej wymikenic na gabke. i co tak zasyfia ta wloknine, rybek duzo nie ma, w tej puszce co jest wloknina nie ma kawalkow mchu, jest za to pelno czarnych ziarenek... wyglada to jak kupki muchy...co to jest?? pozdrawiam
_________________ Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem
Tofifi [Usunięty]
Wysłany: 2009-02-23, 12:34
jacek.zoo napisał/a:
witam, mam baniak ok 60L do rozmnazania gupikow, sa tam na razie 5 gupikow, 5 amanek i z 5 zbrojnikow niebieskich,
jacek.zoo napisał/a:
rybek duzo nie ma,
Błędne myślenie tak nie powinno być ani jednego zbrojnika n.
Moim zdaniem lepiej zgasić światło bo inaczej będziesz miał glony, a świetlówkom to też nie wyjdzie na dobre, jak nie masz czasu to włącznik kup na allegro nawet ci do domu zaniosą i powiedzą "proszę" a wszystko to za dopłatą 14zl ;p
Cytat:
czy bardzo zle jak czasami światło świeci sie od 9 rano do 22, w s umie 13h
jeśli masz mało roślin to źle ;/ bo i tak max czas słoneczka to powinien być 10H
no:
więcej prądu
większa szansa na rozwój glonów
ryby będą się męczyć bo spać chcą - żarcik ale tylko w połowie ;]
no i świetlówki będą szybciej się "przepalać"
jacek.zoo
Wysłany: 2009-02-23, 13:11
[quote="Tofifi"]
jacek.zoo napisał/a:
Błędne myślenie tak nie powinno być ani jednego zbrojnika n.
czyli zbrojniki out?? za maly baniak czy beda przeszkadzac malym gupikom??
_________________ Nigdy nie kłóć sie z idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu a następnie pokona doświadczeniem
Tofifi [Usunięty]
Wysłany: 2009-02-23, 13:31
Zbronkiniki rosną do 30cm długości, to są ryby terytorialne litraż minimum 120L na samie i 100na samca, zamiast nich kup sobie otoski bo penie chcesz jakoś zwalczać glony ;p a otoski jedzą j przez całe życie nie to co z. niebieski który tylko się o******la po kątach jak będzie miał 3cm, otosków możesz tam dać z 5 - nie mniej bo to ryba stadna, co do nenonów to też jest ich mało musisz mieć z 10 minumum, a filtr to najlepiej nową gąbke kupić bo włóknina to będzie się szybciej zapychać
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2009-02-23, 14:07
Tofifi napisał/a:
Zbronkiniki rosną do 30cm długości,
Mutanty czy wikipedia?
jacek.zoo napisał/a:
fabryczznie do filtracji jest jakas wloknina, ale raz na 3 dni musze plukac bo kompletnie sie zapycha i jak nawet rozkrece filtr na max to nic nie leci zostawic to wloknine czy lepiej wymikenic na gabke.
Jak przepływ jest taki, że ledwo co leci to wymień.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
jacek.zoo
Wysłany: 2009-02-23, 14:14
Thierry Henry napisał/a:
Tofifi napisał/a:
Zbronkiniki rosną do 30cm długości,
Mutanty czy wikipedia?
jacek.zoo napisał/a:
fabryczznie do filtracji jest jakas wloknina, ale raz na 3 dni musze plukac bo kompletnie sie zapycha i jak nawet rozkrece filtr na max to nic nie leci zostawic to wloknine czy lepiej wymikenic na gabke.
Jak przepływ jest taki, że ledwo co leci to wymień.
tzn przed weekendem wyplukalem, wrocilem wczoraj w nocy i nic nie lecialo, filtr buczal czyli cchodzil, w srodku nocy zabawa w spuszczenie troche akwariowej wody i wypłukanie tej wlokniny, pomoglo i normalnie leci, ale srednio mam frajde co dwa dni plukac wklad do filtra myslisz ze wyeksmitowac te zbrojniki czy zostawic?? i czy lac nawozy dla mchu java czy nie trza??
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2009-02-23, 14:19
jacek.zoo napisał/a:
myslisz ze wyeksmitowac te zbrojniki czy zostawic??
Wyjazd z nimi. W nocy sobie super zabawę urządzają i wzburzają wszystkie syfy z akwarium.
jacek.zoo napisał/a:
i czy lac nawozy dla mchu java czy nie trza??
Jak rośnie normalnie to nie lej. U mnie w 60l coś mu nie pasowało i w ogóle prawie nie rósł, a 160 rósł jak głupi.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
jacek.zoo
Wysłany: 2009-02-23, 15:13
Thierry Henry napisał/a:
jacek.zoo napisał/a:
myslisz ze wyeksmitowac te zbrojniki czy zostawic??
Wyjazd z nimi. W nocy sobie super zabawę urządzają i wzburzają wszystkie syfy z akwarium.
jacek.zoo napisał/a:
i czy lac nawozy dla mchu java czy nie trza??
Jak rośnie normalnie to nie lej. U mnie w 60l coś mu nie pasowało i w ogóle prawie nie rósł, a 160 rósł jak głupi.
tzn ten mech dostalem od kumpla, u niego rosl na korzeniu i dlatego od spodu byl, troche brazowy, jak przywiazelm do swojego korzenia to przez dwa dni bylo ok a pozniej w niektorych miejscach zrobil sie brazowy, nie wiem czy to wylazlo to spod spodu czy zaczal gnic.. ale specjalnie nie widze przyrostu w zadna strone
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.