aidi
Pojemność:: 50l w przybliżeniu :/
Imię: Gosia Pomogła: 36 razy Wiek: 23 Dołączyła: 24 Mar 2007 Posty: 900 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-08-28, 15:54 chemia akwarystyczna
est tak że dostałam po kimś nagle akwa 60l i 25 wraz z wyposażeniem i obsadą i z całą gamą chemii oraz rybami (6 dziwnych gurmi, 1 molinezja 3 zbrojniki niebieskie, 1 kirys tygrysi, jedno nie wiem co , oraz 1 dziwny neon- słowo dziwny oznacza nieznaną odmianę), jak wiadomo o rybach sobie doczytam alea chemii chciała bym zasięgnąć opinii
no więc tak:
1 SERA TOXIVEC
2 SERA NITRIVEC
3 ACTI -ACTITRANSPARENT
4 ACTI-ACTICLEAN
5 TETRA PLANT-PLANTAMIN
6 ZOOLEK- AQUATEST NO3-
7 TROPICAL- ESKLARIN
8 ACTI-ACTIPLANT
9 ZOOLEK AKUATEST NO2-
pytania: Do czego to? Jak stosować? Czy to jest konieczne lub w ogóle potrzebne? Czy to rybom nie szkodzi? Czy to glonom (roślinom) nie szkodzi? Co o tym sądzicie? Czy ktoś używał? Czy to działa? Jak to działa?
Miałam akwa nie raz ale nigdy nikt mi nie mówił o tej chemii, i nigdy chemii nie kupowałam le jak ryby są do niej przyzwyczajone to chce się nauczyć stosować
Proszę również o wrzucanie innych środków wraz z opisami
_________________ Hotel Dla Zwierząt WESOŁA SFORA zaprasza gości w swoje progi
tel 508- 546-594 adres Gdańsk ul Otomińska 45C MAMY WOLNE MIEJSCA
1 SERA TOXIVEC - odkaża wodę z z toksyn jak zbyt duże ilości NO2
2 SERA NITRIVEC - pożyteczne bakterie do akwarium
3 ACTI -ACTITRANSPARENT - Środek przeciwko glonom, na zasadzie zatrzymywania widma światła odpowiedniego dla glonów.
4 ACTI-ACTICLEAN - Uzdatniacz do wody wodociągowej (działa jak ESKLARIN)
5 TETRA PLANT-PLANTAMIN - mikroelementowy nawóz dla roślin
6 ZOOLEK- AQUATEST NO3- test na ilość NO3 w akwarium
7 TROPICAL- ESKLARIN - uzdatniacz do wody wodociągowej, usuwa szkodliwy chlor i metale ciężkie
8 ACTI-ACTIPLANT - kolejny nawóz dla roślin
9 ZOOLEK AKUATEST NO2- test na NO2 w akwarium
Zostaw sobie to na razie, ale nie używaj wszystkiego. Na pewno przyda się Sera Nitrivec, testy do wody i nawozy dla roślin. Jeżeli przy podmianach wody będziesz ją wcześniej odstawiać, uzdatniacze nie będą potrzebne. Jak używać podanych środków znajdziesz na opakowaniu lub w internecie.
P.S. Większość podanych ryb nie nadaje się do akwarium 60l
aidi
Pojemność:: 50l w przybliżeniu :/
Imię: Gosia Pomogła: 36 razy Wiek: 23 Dołączyła: 24 Mar 2007 Posty: 900 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-08-28, 18:43
no cóż kolejna seria pytań: jak ograniczyć występowanie fosforanów i azotanów?- słyszałam o negatywnym wpływie wymiany wody na ryby
a i najważniejsze w akwa jest b. dużo roślin sztucznych (wygląda marnie i chyba rybom szkodzi a naturalnych nie ma prawie wcale (dwie kule żywe z glonów) czy od razu sztuczne wyjąć czy sukcesywnie ( jedna żywa =1 mniej sztuczna)
co do ryb - dostałam je razem z akwa, mówiąc szczerze do gurami jestem uprzedzona ale o tym założę temat w odpowiednim dziale
_________________ Hotel Dla Zwierząt WESOŁA SFORA zaprasza gości w swoje progi
tel 508- 546-594 adres Gdańsk ul Otomińska 45C MAMY WOLNE MIEJSCA
Pojemność:: 72 + 112
Imię: Przemek Pomógł: 7 razy Dołączył: 21 Sie 2007 Posty: 178 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-08-29, 11:38
Osobiście uważam, że podmiany są konieczne a stosowanie uzdatniaczy jest zbędne. Przy zachowaniu podstawowych zasad przy podmianie nie ma prawa się nic stać (chyba że posiada się jakieś wyszukane bardzo wrażliwe gatunki, np. paletki albo krewetki).
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-08-31, 08:28
...poza tym jak najszybciej należy pozbyć się sztucznych roślin. Są nieładne, ryby mogą się o nie pokaleczyć, no stanowią wymarzone siedliska śmieci i ...glonów. Zastąp je naturalnymi roślinami, będzie znacznie lepiej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.