Witam, teraz mam problem(lub nie) odnośnie napowietrzania... Chodzi mi o to że bąbelki chlapią przy powierzchni cześć z nich dosięga żarówek... czy to nie będzie szkodliwe dla nich??
Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej Pomógł: 16 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 449 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-12-29, 19:25
Najprostszy sposób? Wyłącz brzęczyk. Sama falująca woda wystarczy do jej napowietrzenia. Na potwierdzenie przeszukaj forum. Było o tym szesnaście razy
A samo lekkie ochlapanie rur... Myślę, że jeżeli będzie to kilka kropel, to nie ma to większego znaczenia. Ale mogę się mylić. Nie mówię tu oczywiście o chlapaniu na całą elektrykę, bo ta zapewnie jest odizolowana od wilgoci.
grimreaper, woda jest napowietrzana poprzez ruch jej powierzchni. Im większa powierzchnia wody która jest w ruchu, tym większe napowietrzanie zbiornika. W wąskich i wysokich zbiornikach jest z napowietrzaniem często problem.
Brzęczyk nie napowietrza wody za pomocą bąbelków, gdyż one zbyt szybko ulatują ku powierzchni i nie mają czasu, na rozpuszczenie się w wodzie. Bąbelki powodują jedynie ruch wody z dolnych partii zbiornika ku górze.
Jeśli filtr wywołuje odpowiednio silną cyrkulację wody, to wymiana dolnych partii z górnymi jest wystarczająca. Jeśli filtr jest za słaby, lub gdy w akwarium jest bardzo wysoka temperatura, wówczas można z powodzeniem pomagać sobie brzeczykiem.
Woda osiadająca na świetlówkach nic im nie zrobi, ważne tylko żeby oprawki były bryzgoszczelne. No i oczywiście cała elektryka odpowiednio zabezpieczona.
Woda osiadająca na świetlówkach nic im nie zrobi, ważne tylko żeby oprawki były bryzgoszczelne. No i oczywiście cała elektryka odpowiednio zabezpieczona.
O to mi chodziło
Wiem co napowietrza wodę i wiem że nie są to bąbelki, pytanie bardziej było pod kątem tego czy same fale wystarczą, czy woda nie musi "chlapać" delikatnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.