Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
ZESTAW AKWA
Autor Wiadomość
czanklas 

Pojemność:: 35l , 70l
Imię: witek
Wysłany: 2010-06-19, 13:24   ZESTAW AKWA

co sadzicie o zestawach akwariowych ?? Ja mam na oku ZEST. AKWARIOWY PEARL 80 Prostokątny . Czy wiecie cos na temat tego zestawu ?? Prosze o rady. dziekuje

Szymszon 

Pojemność:: 112
Imię: Rafał
Wysłany: 2010-06-20, 09:04   

Ja sprawiłem sobie coś takiego : http://allegro.pl/item108...szafka_wis.html

:D . Wszystko proste i nie drogie. Oczywiście zestaw bez osprzętu, bo sprzęt w zestawie to totalne g..... Więc kupiłem samo akwarium z pokrywą i szafką.
Co prawda jest też mało światła...ale nie będę miał akwarium typowo roślinnego, będzie tylko pare mało wymagających roślinek, więc luz :D .

Co do Twojego zestawu-wg mnie drogi, nie dałbym tyle. Ja za mniejszą cenę mam zestaw z szafką. Pokrywa w ogóle mi się nie podoba. Masz w nim co prawda filtr i grzałkę...ale raczej nie jest to dobry sprzęt.

Lermi 

Imię: Kinga
Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-06-20, 11:41   

Ja kupiłam aquael shrimp set 30 aquael i żeby ze spokojnym sumieniem wpuscić tam żywą istotę dokupiłam filtr (głównym wkładem filtrującym oryginalnego była komora wirnika) a grzałkę całe szczęście miałam (oryginalna była bez termostatu, który wypadało dokupić). Nie mówię, wykonanie akwarium i oświetlenia ekstra . Jednak dodatki są makabryczne. Moja kumpela miała filtr w pokrywie i non stop bluzgała na jego czyszczenie ze względu na kiepski dostęp, zakamarki itp. Jak dla mnie to sprawdzone rozwiązania najlepsze. Akwarium, pokrywa, filtr, grzałka, sam wybierasz i wiesz co masz. W razie czego wymiana i modyfikacje nie są problemowe.

czanklas 

Wysłany: 2010-06-20, 23:29   

ok . to jednak kupie wszystko osobno . A jaki filtr byl by dobry do akwa 112l .moze jakis filtr zewnetrzny . podobno jest wygodniejszy . mocie jakies propozycje ??

Szymszon 

Wysłany: 2010-06-21, 09:16   

Pokrywe, akwa, szafke...możesz kupić razem. Ja w akwarium 112 mam filtr wewnętrzny turbo n750, jest świetny i bardzo tani. Zewnętrzne są droższe. Podobno lepsze, jednak do 112 ten spokojnie wystarcza. Grzałka-eheim jager 100w. Niby droga, ale bardzo dobra. Dokładniejsza od termometrów :d.

czanklas 

Wysłany: 2010-06-21, 09:28   

oki dzieki za pomoc za tydzien jade po nowe akwa. :D

Szymszon 

Wysłany: 2010-06-21, 09:29   

Spoko, powodzenia i pochwal się jak już założysz :D . Tylko aqua szuta N750 nie wiem czy w Irlandii znajdziesz :p.

Lermi 

Imię: Kinga
Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-06-21, 21:12   

Momy :)
EHEIM PROFESSIONEL 2224. jest do max 250l, ale jego fizyczne możliwości to zapewne góra 190. Jest on o tyle dobry, że masz regulację przepływu wody - jak się robi wirówka - zmniejszasz, jak chcesz "przeczyścić" wodę - zwiększasz. Super rzecz. Poza tym ma niezłą konstrukcję. Grzałki, lampy uv - super, ale filtr ma czyścić, to najważniejsza sprawa w akwarium. Po co zmniejszać powierzchnię wkładów filtracyjnych? Jeszcze jedno. Urządzenie, jak każde, może nawalić. Masz wówczas do wymiany jedno a nie trzy...

Szymszon 

Wysłany: 2010-06-22, 07:14   

N 750 jest dużo tańszy, a do 112l. idealny. Również masz regulację przepływu wody. Ale wybór jest Twój, w sumie już chyba wszystko wiesz co kupić :d.

Odpowiedz do tematu