niesmiejciesie
Pojemność:: 390
Imię: Oskar
Wysłany: 2010-06-24, 13:43 Nieużywane akwa. Czy da radę?
Witam. Mam akwa wym: 125cmx50cmx53c, grubośc szkła 10 mm które stało 7 lat nieużywane w piwnicy i mam pytanie czy jak je zaleje to sie nic nie stanie, nie peknie i czy sie silikon nie rozszedł?
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-06-24, 14:12
7 lat nie powinno być najmniejszym nawet problemem. Jedną z zalet silikonu jest to, że wyjątkowo słabo reaguje na upływ czasu A szkło... nie starzeje się ( w ludzkim wymiarze) nigdy.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: 98l + 25l
Imię: Artur Pomógł: 8 razy Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 243 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2010-06-24, 16:57
Ja właśnie używam mały baniaczek 25 litrów, który też stał kilka lat i wszystko jest oki.
_________________ Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
niesmiejciesie
Pojemność:: 390
Imię: Oskar
Wysłany: 2010-06-24, 18:08
Ok. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Obejrzę je dokładnie i sprawdzę czy nie ma ubytków i zaleję jak wszystko będzie w porządku.
Pojemność:: 98l + 25l
Imię: Artur Pomógł: 8 razy Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 243 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2010-06-24, 21:32
Zalej najpierw powiedzmy w wannie i zobacz czy cieknie czy nie. Ja tak zrobiłem. Powodzonka życzę.
Edit: spojrzałem na wymiary Twojego baniaka i stwierdziłem, że ten pomysł jest średni.
_________________ Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
Pojemność:: 240
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-06-25, 12:16
Najlepiej znajdz jakis płaski blat połóż na to styropian wypoziomuj postaw akwa zalej woda powiedzmy na tydzien dwa obserwuj czy nie powstaja pęcherze pow. miedzy silikonem a szybami, jeśli po tym czasie nadal wszystko bedzie oki myślę że spokojnie możesz je użyć.
_________________ Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania http://www.forum.eakwarys...24/12848,45.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.