Pojemność:: 360 l ,210 l,91l cube, 5l
Imię: Artur Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 115 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-05, 23:21 kompozycja diety
Ostatnio boryka sie z choroba przewodu pokarmowego podopiecznych-glownie skalarow ale brzanka mszysta i guramin mozaikowy tez ucierpialy. Zastanawiam sie nad przyczyna takiego stanu rzeczy. Meniu sklada sie z 6 roznych karm wiec o jednolitym zywieniu raczej nie mozna mowic( 3 rodzaje ARGO-Artemia,Spirucell,ProteGram oraz Tetrarubin,Hikari Flake Tropical i mrozona ochotka)rodzaje pokarmow suchych zmieniane sa co 2-3 dni (Tetra Rubin podawana co 2 dni) codziennie podawana jest tylko mrozona ochotka( trzciniaki jakos nie przekonaly sie do suchego jedzenia) Czy ktos ma podobne doswiadczenia ?
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-02-06, 07:26
Amadeus napisał/a:
3 rodzaje ARGO-Artemia,Spirucell,ProteGram oraz Tetrarubin,Hikari Flake Tropical i mrozona ochotka
Amadeus napisał/a:
codziennie podawana jest tylko mrozona ochotka
Zrezygnuj z ochotki, a Twoje problemy same się rozwiążą.
A dla trzciniaków, jak i innych ryb polecam wodzienia, serca wołowe (ważne, własnej produkcji), artemię (mrożoną), dafnię i inne.
Unikamy ochotki i rurecznika.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Z całą pewnością odstawiłbym ochotkę. Miałem problemy właśnie ze skalarami i gurami. Po odstawieniu ochotki sytuacja powoli wróciła do normy. Nie przekarmiałem ich tą ochotką, ale musiałem wyeliminować jakieś nieprawidłowości i pierwsza wyleciała właśnie ochotka.
Sam proces potrwał trochę czasu, ale po tygodniu ryby zaczęły wyglądać trochę lepiej i powróciły im naturalne kształty.
Od tamtej pory całkowicie zrezygnowałem z tego pokarmu.
Natomiast przy dużych pielęgnicach tego problemu nie miałem. Przypuszczam że szybciej trawiły i wydalały. U delikatniejszych ryb następuje większe otłuszczenie narządów wewnętrznych. Przynajmniej do takiego wniosku doszedłem.
Pojemność:: 360 l ,210 l,91l cube, 5l
Imię: Artur Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 115 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-06, 10:26
Niestety potwierdzacie moje wnioski-ochotka won. Mam nadzieje ze zgony ustana i wszystko powroci do normy( straty 5 (2 pary-wiekla starta) skalarow gurami mozaikowy brzanka mszysta) Najprawdopodobniej u skalarow poza otluszczeniem narzadow byl tez pasozyt przewodu pokarmowego
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.