Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2008-10-26, 01:49 Zywy pokarm, jak podawać
Czołem,
Planuje podawanie żywego pokarmu dla moich "rekinów".
Napiszcie prosze jak go podawać, Mrożonki wiem jak ponieważ podaje od dawna ale zywego nie podawałem.
Przelewać pokarm letnią wodą czy nie ?
Podawać pokarm prosto z torebki razem z płynem ?
Czyli...
Jak podawać ?
Planuje kupować w zalewżnosci co będzie w sklepach:
Oczlik?
Artemia?
Wodzień?
Moje rekinki jak wiecie to:
Prętnik
Bojownik
i "drobnoustne" :
Gurami czekoladowe
MicroRazbory Galaxy
Paracheirodon simulans (micro neon)
Mata_Hari
Pojemność:: 52l
Imię: Joanna Pomogła: 3 razy Dołączyła: 08 Wrz 2007 Posty: 203 Skąd: POLSKA - Łódź
Wysłany: 2009-01-11, 00:49
Ja ostatnio kupiłam coś, co sprzedawca nazwał "doniczkowcem". Nie wiem, czy tak się to nazywa. Powiedział, że to najpewniejszy pokarm żywy, bo hodowany bez kontaktu z rybami. Pokarm okazał się świetny, bo ryby dosłownie go pochłonęły. Miałam jednak problem z jego podaniem, bo po przelaniu przez drobniutkie siteczko i przepłukaniu bieżącą wodą, zanim go doniosłam do akwa, robaczki zaczęły przełazić przez drobniusieńkie oczka siteczka i oplątywać się wokół nich. W rezultacie, musiałam każdego robaka łapać pęsetą, wyciągać z oczek i pojedynczo wkładać do akwa. Było to strasznie upierdliwe, bo robaki wręcz uciekały przed pęsetą wijąc się niemiłosiernie. Zastanawiam się, czy można by proces podawania jakoś zmienić, ale nie mam pomysłu jak. Może Wy macie jakieś sugestie?
Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2009-01-11, 22:49
Mata_Hari napisał/a:
Ja ostatnio kupiłam coś, co sprzedawca nazwał "doniczkowcem". Nie wiem, czy tak się to nazywa
Bdobry pokarm i ceniony. Niestety w Wa-wie nie mogę go dostać.Rożróznia się dwa doniczkowce: doniczkowiec biały (większy) i grindal (mniejsze) bardzo ceniony w karmieniu narybku.
Mata_Hari napisał/a:
Powiedział, że to najpewniejszy pokarm żywy, bo hodowany bez kontaktu z rybami.
To prawda, hoduje się go w skrzynkach i różnych pojemnikach wypełnionych ziemią.
Mata_Hari napisał/a:
Zastanawiam się, czy można by proces podawania jakoś zmienić, ale nie mam pomysłu jak. Może Wy macie jakieś sugestie?
Kup w aptece gazę lub pieluchę bawełnianą i przez to przecedzaj. Robaczki zostaną, a cały "syf" wypłuczesz.
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2009-01-12, 11:05
Rozmrozić, przepłukać na małym sitku i do akwarium. Dużo się nie różni od tego sposobu wyżej. Niektórzy nawet nie przepłukują ale ja tam wolę przepłukać i nie martwić się później niczym.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
dzięki. czyli jak się dorobię małych ramirezów to nie zaszkodzą im mrożonki
Mata_Hari
Imię: Joanna Pomogła: 3 razy Dołączyła: 08 Wrz 2007 Posty: 203 Skąd: POLSKA - Łódź
Wysłany: 2009-01-12, 16:41
Bohdan napisał/a:
Kup w aptece gazę lub pieluchę bawełnianą i przez to przecedzaj. Robaczki zostaną, a cały "syf" wypłuczesz.
Dzięki Bohdan za potwierdzenie wiadomości i za pomysł z pieluchą. Przyznam, że sama się nad czymś takim zastanawiałam, ale byłam ciekawa, co inni doradzą. Pieluch Ci u mnie dostatek, bo nie tak dawno moje dziecko jeszcze z nich korzystało, więc mam nawet pod ręką i skoro tak piszesz, to skorzystam
A co do doniczkowca, to jakoś wcześniej się z tym określeniem nie spotkałam, a i w sklepach raczej nie widywałam. Stwierdzam jednak, że rybki faktycznie go lubią i chyba będę im go co jakiś czas serwować.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-12, 17:49
Mata_Hari napisał/a:
A co do doniczkowca, to jakoś wcześniej się z tym określeniem nie spotkałam
A spotkałaś się z nazwą Wazonkowiec? Bardziej popularna.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Mata_Hari
Wysłany: 2009-01-12, 18:45
marthinez napisał/a:
Mata_Hari napisał/a:
A co do doniczkowca, to jakoś wcześniej się z tym określeniem nie spotkałam
A spotkałaś się z nazwą Wazonkowiec? Bardziej popularna.
Tak, ta nazwa nie jest mi obca, ale przyznam szczerze, że jakoś zawsze wydawało mi się, że to jest Ważonkowiec, a nie Wazonkowiec, choć zupełnie nie wiem, czemu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.