Pojemność:: 200l i 10l;P
Imię: bernadetta Pomogła: 34 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 839 Skąd: Łask
Wysłany: 2010-02-16, 15:53 coś nie tak z krewetkami
Od jakiegoś czasu zauważyłam, że nasze krewetki(może dwie) zachowują się dziwnie.
-nagle zaczynają szaleć pływac po całym akwa w różnych kierunkach
-zaczyna mini rzucać(jak przy padaczce)
-po chwili leży na boku jak sparaliżowana
-po 30 s pływa normalnie;/
*zbiornik 10l-wym: 29cm/19/19
*5 krewetek red cherry lub babaulti
*filtr kaskada Hanging HBL-301
*brak ogrzewania temperatura 25-27stale
*karminy raz na dwa trzy dni 1 tabletka Vitabinu(taki przyklejany do szyby, rzucamy na dno)
*chemia i podmiany:
-raz w tygodniu około 1,5l
- po trzy krople:
PG clasik
PG pro ferro+
PG macro
CO2(bimbrownia)
kulki gliniano-torfowe
*rosliny:
-cabomba
-rotala green(chyba)
-glosia
-mały henio
-dwa rodzaje ponikła
-mini pelia
-blyxa japonika
-Xmas moss
-gałęzatka
-moczarka
-rzęsa wodna
*podłoże piasek
*dekoracje korzenie
*oświetlenie 8w/10l
*pokrywa
*żadnych zmian na krewetkach
*mamy te różne robaczki w akwarium;/
_________________ Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
;*K.... :* i N......:*
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2010-02-16, 16:35
Może są już wiekowe i po prostu pora na nie?
Osobiście nie zauważyłem u mnie takiego zachowania.
Albo parametry wody się zmieniły i jest w niej coś czego nie powinno być
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-16, 20:07
Miałem identyczną sytuację. Krewetki Amano powtarzały tą "sekwencję" aż do śmierci z wyczerpania po ok. 24h. Winien był dołożony anubias - i potwierdziłem tą diagnozę kilku zawodowych hodowców. proponuję natychmiastowe oddzielenie krewetek (wszystkich) do osobnego zbiornika, z "czystą" wodą.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-02-17, 12:55
maol napisał/a:
Miałem identyczną sytuację. Krewetki Amano powtarzały tą "sekwencję" aż do śmierci z wyczerpania po ok. 24h. Winien był dołożony anubias - i potwierdziłem tą diagnozę kilku zawodowych hodowców. proponuję natychmiastowe oddzielenie krewetek (wszystkich) do osobnego zbiornika, z "czystą" wodą.
anubiasy i zwartki mogą być szkodliwe pod warunkiem ich uszkodzenia w przeciwnym wypadku nie maja wpływu na zdrowie krewetek (sam trzymam z krewetkami anubiasy) jednak odradzam ich przycinania e zbiorniku z krewetkami
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-17, 13:02
...nie mam innego wyjścia jak się w 100% zgodzić - te same krewetki były przez wiele miesięcy w zbiorniku, w którym były anubiasy, i nic złego się nie działo. Winna jest albo nowa roślina, albo naruszenie stanu istniejącej.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.