Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę pomóc rozpoznać chorobę.
Autor Wiadomość
maruda 
maruda

Pojemność:: 100l
Imię: teresa
Wysłany: 2010-08-01, 15:33   Proszę pomóc rozpoznać chorobę.

Akwarium 100l
grzałka
2*15w t8
roślinki żywe
turbo filter 650 gąbka
podmiana 1*w tyg 25% woda odstana
+witaminki 10ml co 2 tyg
parametry wody nieznane pH7,7 kropelkowy test
pokarmy suche i żywe mrożone serce wołowe 1*w tyg marchewka,kalafior manna
nawozy 1*w tyg 2 tabletki po kawałku pod roślinki.
Mam problem z rybką bo nie wiem co jej jest jakoś dziwnie wygląda co dziennie większa część ciała staje się jakaś inna jakby łuski jej odpadały ponadto jakoś się świeci na złoto a była cała czarna co to może być?Rybka nie zmieniła zachowania pokarm przyjmuje jak zawsze pływa chętnie.Co z nią zrobić boje się wcześniej padły neony został1.Reszta rybek normalnie nawet bardzo dobrze się ma narybek molinezji 1mies wesoły narybek gupika 1tydz też dziś molinezja się znowu okociła nic nie zjadają zaraz zrobi się tu za ciasno dla nich i problem.

057.JPG
Była cała czarna.
Plik ściągnięto 15 raz(y) 213,29 KB

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2010-08-01, 17:37   

Oodinoza. Oodinopur być może pomoże choć lepiej reagować szybciej...

maruda 
maruda

Wysłany: 2010-08-01, 18:50   

Masz racje to może być ta choroba nie wiem co zrobić nie mam leków wyczytałam że można zastosować sól niejodowaną tylko czy w zbiorniku z rybkami wszystkimi?-czy kąpiel no i jaki czas tej kąpieli?Posiadam też CMF tylko jak zastosować? w zbiorniku są maluchy dziś przyszły na świat i miesięczny narybek molinezji.Proszę może ktoś mi doradzi co zrobić.

Bartekskk5 
Shrimps :)

Pojemność:: 450l + 25l + 20l
Imię: Bartek
Wysłany: 2010-08-01, 21:09   

Kąpiel w solance robisz osobno chorej rybce, w jakimś zbiorniczku. Jaki czas kąpieli? Wszystko powinno być na opakowaniu, jednak jeżeli nie ma to ja ci w tym nie pomogę ponieważ nigdy tego nie robiłem.
Akwarium 20l obsada:
2 - Gupik koloru pomarańczowego :)
http://www.forum.eakwarys...6730.htm#138462

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2010-08-02, 07:09   

Żadna kąpiel w solance na oodinozę nie pomoże. Proponuję wycieczkę do najbliższego sklepu zoologicznego z pytaniem o odpowiedni lek ( druga często spotykana nazwa tej choroby to choroba welwetowa).

Oczywiście chorą rybę oddziel natychmiast do kwarantanny. I obserwuj, czy pozostałe ryby nie nabierają złotawego koloru.

maruda 
maruda

Wysłany: 2010-08-02, 09:05   

Nie jestem jeszcze zorganizowana szpitala brak dziś mieczyk czarny połyskiwał musiałam podjąć najdrastyczniejszą decyzje tak przykro o tym pisać dziś zabieram się i uzupełniam braki w wyposażeniu.Popełniłam błąd zakupiłam rybki w sklepie gdzie obok niby zdrowych były leczone chore na dnie leżały śnięte rybki dziś już wiem że nie powinno się w takim sklepie kupować ale już się stało nauka nie poszła w las.Dziękuje za pomoc bez waszych rad i tego forum ja nie dała bym rady. Temat zamknięty.

Odpowiedz do tematu