Adi-rybka
Imię: Adrian
Wysłany: 2010-08-25, 15:21 Welonka i jej kolor
A mianowicie chodzi oto, że od roku czasu mam w akwarium 2 rybki welonki.I chodzi oto że jedna z nich straciła swój pomarańczowy kolor i stała się biało-szara poza ogonkiem który trzyma swoją barwę.Zauważyłem też, że odchody rybki są w połowie białe a w połowie brązowe takie mieszane i nie chcą iść na dno tylko pływają po powierzchni.Oczywiście wyławiam te kupki żeby się nimi nie zatruły czy coś.Słyszałem że rybka traci swój kolor od małej ilości światła i z tym się zgodzę bo ostatnimi dniami mało zapalałem im światło.Dodam jeszcze że rybka normalnie je,pływa jest bardzo żwawa i nie wygląda na chorą.To niby nic ale martwię się i chciałbym się dowiedzieć czy to choroba a jeśli tak to jak ją leczyć.
Bywa tak, że welonki same się wybarwiają. Miałam kiedyś 2 czarne teleskopy, które po pewnym czasie stały się złote całkowicie.
Dbaj o to aby zbiornik około 10h dziennie był oświetlony, jak już wiesz ryby też potrzebują światła do życia
Te pływające odchody mają bąbelek powietrza? czym je karmisz? robisz głodówkę? napisz coś o akwa
_________________ "Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
Napisz coś o litrażu, od kiedy masz akwarium, podmiany wody, czym karmisz rybki, jaki masz filtr i jaka jest temperatura.
Adi-rybka
Wysłany: 2010-08-25, 16:01
A więc tak litraż to 80l akwarium stoi już rok a dokładnie we wrześniu będzie rok.Nigdy rybki nie chorowały.Jeżeli chodzi o odchody to właśnie zauważyłem że w tej kupce właśnie jest bombelek.Karmię rybki pokarmem w płatkach roślinnym jak i mięsny.Głodówek nigdy nie robiłem ponieważ nie wiedziałem o niczym takim.Filtry stoją 2 jeden to Aquel Fan mini plus a drugi nie wiem co to za model ponieważ nie mam już kartoniku od niego ale jest większy od tamtego i też firmy Aquel.Całą wodę wymieniam co 3-4 miesiące a w tym czasie czyszczę muł z dna co tydzień oraz podmiany wody tak od 2-4 razy na mieniając 1/4 wody.Mnie się wydaje że ta kupka może być spowodowana nowym pokarmem bo gdy pierwszy raz zobaczyłem że rybka traci kolor poszedłem do sklepu kupić pokarm wybarwiający i od tamtej pory to się zaczęło ale nie jestem pewien.Proszę o jakieś rady jeżeli coś źle robię.Będę bardzo wdzięczny.
OMG Adi już więcej nie zmieniaj całkowicie wody! Zabijasz przez to bakterie nitryfikacyjne i cały cykl azotowy przez co osłabiasz ryby! Możliwe że przez to zmieniła kolor i wygląd odchodów!
Adi-rybka
Wysłany: 2010-08-25, 22:17
Bardzo dziękuję za rady w zmianie wody czyli am nie zmieniać w ogóle całkowicie wody tylko podmieniać ją?jestem wdzięczny za pomoc przy rybkach i mam nadzieję że rybka odzyska kolory
Mnie się wydaje że ta kupka może być spowodowana nowym pokarmem bo gdy pierwszy raz zobaczyłem że rybka traci kolor poszedłem do sklepu kupić pokarm wybarwiający i od tamtej pory to się zaczęło ale nie jestem pewien
No więc rybka się tylko wybarwia i ok. Bardziej martwiłyby mnie te bąbelki.. welonki to takie ryby, które zjedzą wszystko i tyle ile im wrzucisz.
Przed karmieniem namaczaj pokarm. Jeden dzień w tyg. w ogóle nie karm rybek- wychodzi im to tylko na zdrowie, bo m. in oczyszczają organizm z toksyn. (Jak je przegłodzisz nawet 2 dni to nic się nie stanie ) Urozmaić im bardziej pokarm, na problemy trawienne takie jak ma Twoja rybka dobry jest np. zielony, ugotowany, obrany ze skórki i rozdrobniony groszek (byle nie konserwowy! może być taki z mrożonek).
Nigdy nie wymieniaj całej wody. Raz w tyg. 10-20%. I oczywiście nie lej wody "żywcem" z kranu, bezpieczniej odstawić ją dzień przed podmianą.
I duuużo czytaj
_________________ "Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."
Adi-rybka
Wysłany: 2010-08-26, 12:54
a co do głodówki 1-2 dniowej.W akwarium mam jeszcze 3 kiryski pstre i czy nic im się nie stanie podczas głodówki czy im też się przyda taka głodówka?
Głodówka obejmuje wszystkie ryby ( oprócz narybku). Nic im nie będzie. Tylko nie wiem czy kiryskom nie będzie za zimno. One lubią 24*C a welony 8-20*C....
Adi-rybka
Wysłany: 2010-08-26, 20:13
przyznam szczerze że moje welonki lubią właśnie wodę 22-24*C pamiętam kiedyś zimą gdy kirysków jeszcze nie było to było w tamtą zimę temperatura w akwarium wynosiła 16*C i welonki niezbyt były zadowolone ponieważ większość czasu siedziały na dnie i nie pływały a gdy włączyłem grzałkę i woda miała 23*C o ile dobrze pamiętam welonki zaraz odżyły
W niższej temperaturze to było normalne, zwolnił im metabolizm... i ryby zaczęły zimować, podnosząc temperaturę wybudziłeś je po prostu tak samo dzieje się kiedy welonki czy inne ryby zimę spędzają w oczku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.