Wysłany: 2010-09-02, 13:40 co to za choroba SKALAR HELP!!
Witam!!
Ostatnio zachorowal mi skalar! Nie mam zielonego pojecia co to jest, w zoologicznym wcisneli mi lek ARGUDOL firmy JBL. Skalar ma w okolicach oczu takie biala nitki, wygladaja jak jaskies robaki, nie je od 3 dni ! Po raz pierwszy spotykam sie z ta choroba a to w sumie ulubiony okaz heh:)
Akwarium 200L
Filtr zewnetrzny eheim professionel 3e (model chyba 2028) + wewnetrzny unifilter aquael 1000 UV
Obsada: 5 Skalarow, para gurami mozaikowych, 2 glonojady, 3 kiryski, kosiarka, ramirez, 2otoski, para bystrzykow kongolanskich
pokarm- platki tropikala wieloskladnikowe + tertra wafer mix, i od czasu do czasu granulaty z JBL novo.
temp. wody 28-30 stopni, PH 7 (bylo kolo 6.7 ale podnioslem ) , dozowanie co 2, podmiana wody raz na tydzien okolo 30% lub dwa razy w tygodniu w mniejszych ilosciach, kranowka pol na pol z RO
to chyba tyle co wiem, nic sie w sumie nie zmienialo ostatnio w akwarium poza tym ze zmienilem nawoz i zaczely sie delikatnie problemy glonami, a i dolozylem dwie swietlowki ( ale to juz w sumie dawno)
Wielkie dzieki za pomoc
Postaraj się go odizolować od reszty ryb tak na początek. Niezależnie od tego co to za paskudztwo, może Capitox albo Capifoz, albo takie podobne (tanie i ogólnodostępne). Akurat jeśli chodzi o robale na zewnątrz, to te preparaty wykazują się aż przerażającą skutecznością. Z racji, że generalnie zabija to 90% wszystkiego, co pełza, polecam przeprowadzić kurację w osobnym zbiorniku. Na zdjęciu przyznam, że niewiele widzę (w porywach do nic), więc jak to nie jakieś przywry to niech mnie ktoś poprawi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.