Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-03-26, 19:51
Od razu przepraszam modów za post może troszkę nie związany z tematem.
wikass, baniak przedstawiany w temacie jest kapitalnie urządzony i naprawdę bardzo pięknie się prezentuje, ale nie sądzisz, że o wiele korzystniej wygląda akwarium bez widocznego sprzętu? Przy takim wystroju coś sztucznego, co widać może odwracać naszą uwagę (nie wszystkich oczywiście ). To tyle i jeszcze raz najmocniej w Świecie przepraszam.
Wiem,ze teman stary , ale mam jedną wielką uwagę. Akwarium ładne itp. tylko Akwarium STANOWCZO ZA NISKIE DLA SKALARÓW. Męczą się w nim, skarłowacieją...
Zielona dżungla taka jak lubię
Czemu trzymasz w dalszym ciągu skalary i palety? Wiem, że paletki były odratowane, ale może już pora poszukać im nowego domu?
dobra kilka rzeczy i odpowiedzi
- obyło się bez restartu - skończyło sie na podmianie wody 1/3 pojemności powód użyłem do filtra kulek torfowych i pH spadło do 6 , rośliny to była jedna wielka dziura zwłaszcza żabienice nurzaniec gnił na potęgę.
- żabienic było 6 sztuk ze względu na wielkość zostały dwie jak widac na foto
- akwarium jest nadal prowadzone jako LT - żadnych nawozów
- przez trzy miesiące zeszłego roku akwa chodziło na jednej świetlówce i rośliny fajnie wybujały
- dokupiłem końcem grudnia Diversa Opti Natural i wsadziłem ją na tył zbiornika i od ręki w strumieniu wody z filtra na nurzańcu pojawił się krasnorost i to dużo tak samo na tylnej szybie pojawił się glon
- zamieniłem świetlówki miejscami wywaliłem końcówki nurzańca zaatakowane krasorostami i się uspokoiło
- teraz delikatnie glony małymi kropkami pokazały się z przodu , ale świetlówka na tyle znowu padła tak że od 2 tygodni akwa leci na jednej świetlówce
- dziury w liściach to brak minerałów z tym to co jest teraz to już końcówka wyglądało to we wrześniu dużo gorzej -widać że akwa dochodzi do siebie .
- ryby :
2 skalary niestety samica jest chora pisałem o tym jakiś czas temu nie mam serca jej uśmiercić
2 paletki
4 bocje striata
2 kosiarki
2 barwniaki czerwonobrzuche- mają małe dośc często ale nie odławiam ich
2 dorosłe zbrojniki i około 30 małych od 2 do 4 - 5cm- nie chce ktoś ? oddam za darmo warunek odbiór osobisty
woda nie podmieniana dolewki w ilość 5-7 litrów raz na jakiś czas jak jest potrzeba
filtr pracuje od 8,30 do 14,00 i od 16,30 do 22,30
oświetlenie od 8,30 do 14,00 i od 16,30 do 22,30
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.