Podłoże - Dodatki Ada (Tourmaline bc, Bacter 100, Clear super) na tym około 5 litrów Amazonia I + plaża z najdrobniejszego piasku kwarcowego jaki dostałem (0,1 - 0,5 mm).
Hardscape - Skałki znalezione podczas letnich wycieczek po bieszczadach.
Obsada - z racji młodego zbiornika na razie brak.
Na pewno będą krewecie red cherry lub red nose.
Myśląc na czymś pływającym pod uwagę biorę neona simulans lub Bystrzyka amandae, ewentualnie coś takiego jak Poecilocharax weitzmani.
Moze pomożecie w wyborze?
Ogólnie jestem bardzo zły na siebie, że nie kupiłem kostki z Opti white.
To jest sklejone niestety bardzo niedbale mimo, ze firmy, z której do tej pory byłem zadowolony.
Następne na pewno będzie z OW.
Parę fotek:
Widok z prawej
Widok z lewej
Zapraszam do oglądania i jak zwykle mile widziane sugestię i uwagi.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Ostatnio zmieniony przez marthinez 2010-05-22, 22:25, w całości zmieniany 2 razy
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2009-11-08, 20:55
Jejku kto Ci to kleił.. I po co tyle tego sylikonu ]:->
Ogólnie to mi się nie podoba ;P
Wole jeżeli już ma być tyle kamieni usypane gruzowisko z którego wyrastają rośliny takie jak heniek czy coś innego małego
Zobaczymy jak się rozrośnie.
Czemu takie oświetlenie? Nie myślałeś nad 865 albo 950?
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-11-08, 22:05
Suja napisał/a:
Ogólnie to mi się nie podoba ;P
Wole jeżeli już ma być tyle kamieni usypane gruzowisko z którego wyrastają rośliny takie jak heniek czy coś innego małego
Zobaczymy jak się rozrośnie.
No widzisz, zapomniałem napisać, ze rośliny łodygowe muszą pójść w górę i wypełnić całość nad kamieniami.
Między skałkami są mchy.
Z ułożenia całości ogólnie jestem zadowolony.
Kto układał takie coś wie , że nie jest łatwo.
Suja napisał/a:
Czemu takie oświetlenie? Nie myślałeś nad 865 albo 950?
A czemu nie?
Co w nim złego?
Statecznik współpracuje z każdą mocą świetlówek PL-L, więc zmiana na mocniejsze będzie w przyszłości. W szafce leżą 24W 865 sylvanii
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
marti
Pojemność:: 65L / 12L
Imię: Marcin Pomógł: 19 razy Wiek: 31 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 438 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-11-08, 22:31
fakt poklejone niechlujnie tak jak moje i ja tez sobie powiedziałem,że następne będzie z OPTI.
Aranż z lekka odmienny spodziewałem się zupełnie czegoś innego w tej kosteczce i coś masz słabość do piasku
Podejrzewam że wiem na czym się wzorowałeś i co chcesz osiągnąć ale zobaczymy jak zarośnie. Na razie troszkę surowo i kamienisto, jak łodygowce wyjdą zza Kamoli i mech się rozrośnie pomiędzy nimi powinno być ładniutko
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-11-09, 07:33
Dzięki wszystkim za opinię.
kbtor napisał/a:
Teraz się wydaje ciut za ciężkie. Jak rośliny wyjdą, może efekt się zmieni.
Młody zbiorniczek.
Góra całkowicie zarośnie, tło zrobi eleocharis wivipara, kamyki pokryją się lekkim glonkiem, mchy zarosną szczeliny w tym zboczu skalnym i będzie to co sobie zaplanowałem.
Oby.....
marti napisał/a:
fakt poklejone niechlujnie tak jak moje
Jak pisałem, masakra.
Na szczęście kosztowało śmieszne pieniądze i nic nie szkodzi zmienić na inne. Za kilka miesięcy.
Suja napisał/a:
Bo światło 4000K mi się nie podoba
Pierwszego dnia były tam 6500K, teraz z tymi 4000K nie wyglada gorzej.
2x24W na 43 litry bez normalnego co2 to trochę przesada, więc jest, jak jest.
Inna sprawa, że nie ma świetlówek PL-L 865, są 950, ale różnica między 840 prawie żadna. Chyba, ze cenowa.
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2009-11-09, 15:51
Poczekajcie aż kamienie zarosną. Ułożenie kamieni moim zdaniem bardzo dobre, jednak tego wysokiego przechyliłbym bardziej w prawo. Również ostatni kamień na kupce leżący z prawej strony wydaje mi się nie potrzebny. Ale nie będę się wywyższał będąc tak naprawdę nikim w sprawach związanych z hardspacem.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej Pomógł: 16 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 449 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-09, 17:37
Suja napisał/a:
Bo światło 4000K mi się nie podoba nie lubię żółtych roślinnych akwarii dlatego też zadałem takie pytanie
4000K daleko do zółtego światła Chociaż mi też bardziej podoba się szkło pod 6500K.
Marcin, ludwigii za dużo nie miałeś
Wiem, że trudno jest osiągnąć efekt, aby akwarium przynajmniej z dwóch stron wyglądało dobrze, ale może pokombinuj z lepszą wizją dla leej strony?
Zapowiada się fajnie.
Jakieś dwa tygodnie temu właśnie myślałem jakbyś zaaranżował małe szkło. Serio
Wysłany: 2009-11-09, 17:59
Thierry Henry napisał/a:
Ułożenie kamieni moim zdaniem bardzo dobre
Dzięki.
Thierry Henry napisał/a:
jednak tego wysokiego przechyliłbym bardziej w prawo.
Przewróci się, tak w ogóle to są trzy kamienie sklejone silikonem.
Thierry Henry napisał/a:
Również ostatni kamień na kupce leżący z prawej strony wydaje mi się nie potrzebny.
Kombinowałem podobnie, ale bez niego wyglądało moim zdaniem gorzej.
Chciałem stworzyć zbocze skalne nad plażą (stąd piasek), a nie gruzowisko jak ktoś wyżej napisał.
Inspirowałem się pracą Radka Baszaka (pewnie wiesz którą).
ankon91 napisał/a:
4000K daleko do zółtego światła Chociaż mi też bardziej podoba się szkło pod 6500K.
Jak pisałem, nie ma 6500K 18W w PL-L.
Skoro tak wam zółto to pobawiłem sie retuszem w aparacie i poprawiłem balans bieli na "białe zimne". Fota nizej.
ankon91 napisał/a:
Marcin, ludwigii za dużo nie miałeś
Nie miałem w ogóle , choć pewnie chodzi Ci o Proserpinace. Dostałem tylko dwie sadzonki (dość rzadka roślina), ale rozmnożę sobie, ostatecznie wymienię na didiplis diandra.
ankon91 napisał/a:
Wiem, że trudno jest osiągnąć efekt, aby akwarium przynajmniej z dwóch stron wyglądało dobrze, ale może pokombinuj z lepszą wizją dla leej strony?
Kamieni już nie ruszam, a efekt, o którym piszesz wydaje mi się, że osiągnąłem (heh czytałeś poradnik Grześka Guzika, widzę ). Fotka nie oddaje tego w całości.
ankon91 napisał/a:
Jakieś dwa tygodnie temu właśnie myślałem jakbyś zaaranżował małe szkło. Serio
No i widzisz.
2.jpg
Plik ściągnięto 218 raz(y) 73,5 KB
Wysłany: 2009-11-09, 20:43
Suja napisał/a:
Proponuję odwiedzić stronę aqva-light.pl dział oświetlenie akwarystyczne firma philips i kategoria Master PL-L 6500K i tam 18W są
Ehhh.........Kuba. Odsyłasz mnie na tą stronę sam nie sprwadziwszy jak to jest.
Sprawdź, ja sprawdzałem. Pytałem także u dystrybutora philipsa w Szczecinie i dowiedziałem się, ze firma ta nie produkuje 18W 865. Najmniejsza 865 to 36W.
Suja napisał/a:
Ale spoko podoba się to niech będzie nie mówię, że coś jest źle ok ważne aby zarosło
Cieszę się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.