Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-06-15, 22:16
Przerzuciłem Axelrodie reisei z kostki.
Dostałem też jednego przybłęde od kolegi. Jest to jakiś rzadki bystrzyk. Po fotach w necie za nic nie mogę znaleźć nazwy tej rybki.
Akwarybka napisał/a:
Zaczekaj chwile, muszę szczękę znaleźć, gdzieś się po ziemi czołga Genialna zajawka, a rośliny... Jak zwykle, tylko jeszcze lepiej
Nie przesadzajmy, ale dziękuję.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-06-16, 19:30
Akwarybka napisał/a:
Zapodaj zdjęcie Mam znajomego sprzedawcę, który nie ogromną wiedzę na temat właśnie rzadkich bystrzyków, to mu podeślę i się zobaczy.
Nawet nie wiesz ile się męczyłem, żeby cyknąć jakieś sensowne foto, ale coś tam widać:
Co to może być?
Mała rybka (widać choćby po Hengeli obok), bardzo podobna do Axelrodia reisei. W zasadzie taka sama, tylko innego koloru.
A w ogóle to padła mi kilka dni temu samiczka Ramireza.
Prawdopodobne że starości. Mam te ryby ponad 2 lata, a to sporo jak na ten gatunek. Sędziwy wiek.
Biedny samczyk został sam. Pływa teraz taki jakiś osowiały. Dokupił bym mu towarzyszkę, ale myślę, że to nie ma sensu.
I baraszkujące Axelrodie. Już się oswoiły i coraz chętniej wychodzą z zarośli (są bardzo płochliwe)
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nawet nie wiesz ile się męczyłem, żeby cyknąć jakieś sensowne foto
Tylko pogratulować, bo fotki bardzo fajne, a rybka pewnie zwinna
marthinez napisał/a:
Co to może być?
Dostałam dwie możliwości, każda z nich to Zwinnik. Jest to albo Hemigrammus lunatus albo Hemigrammus hyanuary Czym te dwa się różnią, to naprawdę nie wiem
Wysłany: 2010-06-16, 22:21
Klara napisał/a:
Przykro mi z powodu Twojej pielęgniczki, ale może samczyk zaakceptowałby i jakąś inną. Zawsze to we dwoje raźniej.
Coś czuję, że i jego żywot nie potrwa już długo.
Klara napisał/a:
A czy będą zdjęcia całości akwarium
Pewnie, że będą................niedługo.
Akwarybka napisał/a:
Dostałam dwie możliwości, każda z nich to Zwinnik. Jest to albo Hemigrammus lunatus albo Hemigrammus hyanuary Czym te dwa się różnią, to naprawdę nie wiem
Niestety to nie to.
Wysłany: 2010-06-17, 06:49
Wygląda na tą samą.
To Peruvian tetra (Hyphessobrycon peruvianus).
Tylko, ze wpisując ta nazwę w sieci wyskakuje jeszcze kilka zupełnie innych zdjęć.
Widzę, ze rybka jednak znana, bo i polskie informacje nawet są. Tylko zdjęć jakoś nie ma.
Jest jak UFO. Każdy o niej słyszał, ale niewielu widziało.
Wysłany: 2010-06-17, 19:57
Klara napisał/a:
Mam dla Ciebie propozycję: zdobądź dla rybki osobnika płci przeciwnej i... masz już conajmniej jedną chętną osobę na młode!
Ale rozmnażanie pielęgniczek to dość trudna sprawa.
Poza tym nieosiągalna w zbiorniku ogólnym. Wiem, bo parka, którą miałem kilka razy składała ikrę i raz nawet się coś z niej wykluło. Po dwóch godzinach reszta obsady zrobiła swoje i narybek "wyparował".
Zbiornika tarliskowego nie stawiam, bo zamiast rozmnażania rybek wolę roślinki.
Klara napisał/a:
To tak jak Yeti
No, tak. Yeti też może być.
Tylko, ze wpisując ta nazwę w sieci wyskakuje jeszcze kilka zupełnie innych zdjęć.
Widzę, ze rybka jednak znana, bo i polskie informacje nawet są. Tylko zdjęć jakoś nie ma.
Informację i zdjęcie pożyczyłam z wiarygodnego źródła (strona główna PFK), więc to na zdjęciu to z pewnością Hyphessobrycon peruvianus
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.