Żwir to ''Pea gravel'' o granulacji 3mm'' Na pewno nie jest to jeden rodzaj skały, gdyż występują w nim granulki o zupełnie innym kolorze i strukturze. Nie jest więc on jednolicie brązowy, to raczej taki misz-masz. Jego kolor jest cały czas taki jak widać na zdjęciach. Nie zauważyłam by coś się w nim zmieniało.
Filtru nie da się zakupić osobno, jedynie da się zdobyć raczej bezproblemowo części zamienne, dlatego też nie potrafię podać ceny urządzenia. Sam filtr posiadają tylko i wyłącznie pełne zestawy akwariów Juwel.
Akwarium wiele traci na uroku przez ten żwir oraz sessiliflorę.
Jaki proponujesz? Bazalt? Bede wiedziala jakiego szukac przy restarcie za dwa lata I co jest nie tak z sessiflora?
marthinez napisał/a:
No i te skalarki w tak małym zbiorniku.
A ktoś tu prowadził krucjatę przed bocjami wspaniałymi w podobnym litrażu.
Lapiesz mnie za slowa skalary nie dorastaja do 30cm dlugosci Za to wymagaja co najmniej 50 cm wysokosci zbiornika.
No przeciez sie pytalam: http://www.forum.eakwarys...ics35/12309.htm
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-03-23, 12:38
Akwarybka napisał/a:
Jaki proponujesz? Bazalt? Bede wiedziala jakiego szukac przy restarcie za dwa lata
Nic nie proponuje, bo do ruyboku potrzeba czegoś specyficznego, pozwalającego na utrzymanie gęstego trawniczka na pustej przestrzeni.
Akwarybka napisał/a:
I co jest nie tak z sessiflora?
Źle wygląda.
Ten typ akwarium i LT to niestety złe połączenie.
Było by fajne ruyboku, gdy było tam coś innego np. dużo microsorum na palczastych korzeniach, a z tyłu eleocharis vivipara lub nurzaniec. Na pustej przestrzeni mały heniek lub np, staurogyne sp.
Na razie to wygląda jak kupa konarów jeden na drugim, powciskana przerośnięta sessiliflora i konający, krzyczący "ja chcę żyć" eleocharis acicularis.
Jak pisałem wyżej, low tech i ambitne ruyboku nie da się pogodzić.
Akwarybka napisał/a:
Lapiesz mnie za slowa skalary nie dorastaja do 30cm dlugosci Za to wymagaja co najmniej 50 cm wysokosci zbiornika.
Co tu jest łapać. Masz małe akwa i tyle. Co z tego, że wysokie.
W wąskim i wysokim słoiku też mogę trzymać skalara?
Ale powiem Ci, ze sam bym kupił skalary, a czepiam się, bo ja nie jestem tak restrykcyjny co do wymagań i pokazuję, ze sami próbujecie kogoś pouczać jednocześnie robiąc podobnie.
Słowa ostre, ale warto czasami takie wysłuchać.
Ja rzadko chwalę zbiorniki i zazwyczaj tylko te naprawdę dobre.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Ostra krytyka jest przeze mnie zawsze milo widziana.
marthinez napisał/a:
Akwarybka napisał/a:
I co jest nie tak z sessiflora?
Źle wygląda.
Ten typ akwarium i LT to niestety złe połączenie.
Było by fajne ruyboku, gdy było tam coś innego np. dużo microsorum na palczastych korzeniach, a z tyłu eleocharis vivipara lub nurzaniec. Na pustej przestrzeni mały heniek lub np, staurogyne sp.
Na razie to wygląda jak kupa konarów jeden na drugim, powciskana przerośnięta sessiliflora i konający, krzyczący "ja chcę żyć" eleocharis acicularis.
Jak pisałem wyżej, low tech i ambitne ruyboku nie da się pogodzić.
W tej aranacji faktycznie byl to niewypal. Problem po prostu jest w tym, ze w moim zbiorniku raczej nie urosna TE rosliny (nie tylko przez to ze to LT, ale po prostu dalam za gruba warstwe zwiru przy za malej ilosci ziemi, a akwarium nie ma na razie dostepu do promieni slonecznych).
Update wstawię jak tylko wrócę z wakacji czyli 21 Uprzedzam, że zmiany są ogromne. Przestawiłam już dawno prawie cały hardscape, wiele roślin wywaliłam inne dosadziłam. Jest lepiej (przynajmniej było zanim wyjechałam ). Zresztą sami zobaczycie pojutrze
[ Dodano: 2010-08-21, 23:16 ]
Dzisiaj zdjęcie nie będzie (trochę trzeba tam jeszcze wyczyścić...) Obiecuję na jutro lub pojutrze wieczór
Piękne. Każdy korzonek i każda roślinka na swoim miejscu. I kamień też. Bardzo podobają mi się akwaria ciemne z Vallisneriami. Pięknie Ci rosną, może moje będą kiedyś tak wyglądały A i żwirek bardzo ładny. Taki akurat nie za ciemny i nie za jasny. A niektóre ślimaczki to nawet dość spore okazy
_________________ Nie tylko chłopaki lubią robaki
matijah81
Pojemność:: 54 litry
Imię: nick wystarczy
Wiek: 30 Dołączył: 23 Lip 2010 Posty: 15 Skąd: z podziału komórki
Wysłany: 2010-08-23, 07:02
Bardzo ładny baniaczek. Pozazdrościć
_________________ Całowanie w rękę nagiej kobiety jest stratą czasu.
Charlie Chaplin
rahip
Imię: Adam Pomógł: 2 razy Wiek: 28 Dołączył: 21 Cze 2010 Posty: 31 Skąd: Pomorze
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.