W końcu coś się zaczęło dziać. Dzisiaj było wielkie płukanie żwiru, przedwczoraj ziemia była już na miejscu. Udało mi się także ułożyć korzenie tak fajnie, że postanowiłam zrobić z tego Nature LT Narazie tak to wygląda
Rośliny na razie puszczone swawolnie, by pomóc w stabilizacji. Denerwuje mnie tylko Pogostemon helferi, odpadają mu stare liście (dziórki i rozpuszczanie się), ale widać już nowe. Zastanawiam się nad nawożeniem potasem, co o tym sądzicie? W baniaczku teraz pływa 5 neonków simulans ze starego akwarium. Mam jednak nadzieję że wkrótce znajdę na nie chętnego.
Ogólnie zielsko rośnie w tempie b. dobrym, kabomba urosła 1/3 w tydzień od zalania, a światełko przecież takie słabiutkie Reszta roślin to samo
Witam,
Akwarybka jeśli to ma być akwarium w stylu "LOW TECH", a tak napisałaś w wcześniejszym poście, to nie możesz używać potasu ani żadnych innych nawozów.
Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej Pomógł: 16 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 449 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-01-03, 09:35
Pani Barbaro, a ja zapytam jak się sprawdza zestawowy filtr? Co ma środku? Jak mu to filtrowanie idzie?
Co do aranżu... W porządku. Zabierasz się za to z właściwej strony. Glonów nie widać w najmniejszym stopniu?
Akwarybka jeśli to ma być akwarium w stylu "LOW TECH", a tak napisałaś w wcześniejszym poście, to nie możesz używać potasu ani żadnych innych nawozów.
oleq_30 napisał/a:
No jeżeli to ma być LT to nawozy są dużym odstępstwem , ale akwa zaczyna robić wrażenie
Chodziło mi tylko o potas ''wersja szwagier'' ze względu na te odpadające liście. Zwłaszcza że u kabomby robi się to samo. Dziwne tylko że nie są to całkiem dolne liście... Raczej przy wierzchołkach. Kabomby z takimi ''niedoborami'' rosną raczej w najczarniejszych zakątkach, zastanawiam się czy to nie jest problem, ale Pogostemoton??
ankon91 napisał/a:
Pani Barbaro, a ja zapytam jak się sprawdza zestawowy filtr? Co ma środku? Jak mu to filtrowanie idzie?
Filterek jak dla mnie spisuje się świetnie, sądziłam że będzie znacznie gorzej, a tu miłe zaskoczenie W środku posiada różnego kalibru gąbki zwykłe, węglowe i tzw. ''azotanowe'', watę i zeolit. Później na pewno usunę węgiel i może zeolit? Pompa jest b. dobra, nie zauważyłam żadnych ''martwych stref''. Dużym atutem są też dwa otworzy wpływowe, górny świetnie sprawuje się jako skimmer
ankon91 napisał/a:
Glonów nie widać w najmniejszym stopniu?
A żeś kurcze powiedział... Taki maciupeńki okrzemek na jednym listku kabomby się pojawił i obok niego jeszcze mniejsza siniczka. Ciekawe że pojawiły się na najbardziej oświetlonej kabombie, dokładnie na wysokości liści, które u innych kabomb odpadają Dziwne powiązanie... Ale wszędzie indziej wszystko gra. Eleocharis zaczął puszczać dużo rozłogów co mnie strasznie cieszy Bałam się, że nie będzie chciał rosnąć w takim żwirze a tu niespodzianka Przesadziłam też mikrozorium, teraz wygląda dużo lepiej. Podcięłam także ludwigię. Dzisiaj na pewno będzie fotka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.