Czemu białą woda? Ech, sporo już na forum było, bardzo sporo na ten temat. U Ciebie jeszcze tak źle nie jest.Ile czasu funkcjonuje akwarium, bo widzisz, takie wysypy pierwotniaków, bo właśnie na to stawiam, to najczęściej wyskakują w świeżych i trochę kulejących zbiornikach.
Może filtr jest nie odpowiedni? Może nie dojrzały? Może zbyt wcześnie ryby wpuściłeś? Może źle karmisz? Może źle podmieniasz wodę? Może źle filtr czyścisz?
Strasznie dużo tego "może" Ja mogę gdybać, Ty musisz udzielić wyczerpujących odpowiedzi.
Co do wymiarów, Twoje akwarium nie ma 60 litrów, jest mniejsze, ale nie powiem o ile, bo nie wiem w którym miejscu mierzyłeś szerokość, bo to jest panorama.
A w jaki sposób? Bo sam mechanizm możesz ostro wyszorować, ale gąbkę płuczesz tylko i wyłącznie w wodzie spuszczonej z akwarium podczas podmiany, którą musisz wykonywać raz w tygodniu. Gąbkę myjesz tylko powierzchownie, kilka razy wyciskasz i wraca szybko z filtrem do wody. Wiem że takie mycie powoduje spadek wydajności pompy, ale porządne mycie gąbki po czasie za skutkuje zupełnym rozchwianiem środowiska. Gąbkę można myć porządnie, jak masz doskonale funkcjonujący zbiornik i rolę filtra biologicznego przejmie podłoże, a sam filtr już idzie tylko jako mechanika. Na tej gąbce teraz rozwijają się wyjątkowo wazne bakterie sterujące procesami chemicznymi w akwarium i takie ostre mycie je zabija, a one tak z dnia na dzień się nie odtworzą.
Kup zwykłe moczarki i pistie, te rośliny są bardzo przydatne przy początkowych problemach w zbiorniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.