Wysłany: 2010-06-27, 10:13 [25l] Pierwszy zbiornik na ziemi ogrodowej
Witam wszystkich chciałbym wam zaprezentować mój pierwszy zbiornik na ziemi ogrodowej założyłem go w celu wytestowania tego rodzaju podłoża
a co do podłoża użyłem do niego ziemi uniwersalnej 5kg, torfu kwaśnego ph 3,5-4,5, keramzyt, oraz pałeczki węgla aktywnego.
sposób przygotowania : ziemie mieszałem z torfem do uzyskania jednolitej masy, później dodałem odrobinę Keramzytu. Po powtórnym mieszania dodałem pałeczki węgla aktywnego. Tak przygotowanym podłożem zakryłem dno akwarium zostawiając po każdym z boków po około 2-5 cm wolnego na żwirek po to ażeby nie było widać ziemi. Warstwa ziemi to około 2-3 cm.
później dałem na to siatkę i przykryłem 5 cm warstwą żwirku.
Żwirku wyszło jakoś tak za dużo jak na taki mały zbiornik, no ale nie przeszkadza mi to
Akwarium zostało zalane 2 czerwca:) Tak wyglądało akwarium 2 dni po zalaniu
-wymiary zbiornika : 40x25x25
-oświetlenie: Świetlówka 8w ( Dołożę jeszcze 1x8w albo 2x8w)
-filtracja : Fan mikro
-ogrzewanie : brak
-obsada :
- razbora plamista 4x
- red cherry xx
-roślinność :
- Glossostigma elatinoides
- Blyxa
- Eleocharis acicularis
- Heteranthera zosterifolia
- rogatek sztywny
- pistia
- i pare innych których nazw nie znam;]
Podłoże : ziemia ogrodowa, żwirek o granulacji 1-2mm
Tło : niebieski papier techniczny
19 dni od założenia wyglądało tak
widok z przodu
i z prawej strony
a tak wygląda po 24 dniach od założenia zdjęcie robione wczoraj.
w baniaczku wszystko rośnie ładnie, niczym nie nawożę
Pojemność:: 82l
Imię: mat
Nazwisko: mam :) Pomógł: 61 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Maj 2007 Posty: 1486 Skąd: Skarżysko Kamienna
Wysłany: 2010-06-27, 11:22
zapowiada się przyjemnie
ale:
1. przydał by się jakiś kamień lub korzeń, z samymi roślinami aranżowi czegoś brakuje
2. filtr fan mikro jest trochę niewydajny i szybko się zapycha, wiem bo miałem, spróbuj opchnąć fan mini
dziękuje za zainteresowanie się tematem korzenia ani kamieni póki co nie mam zamiaru dodawać poczekam aż z glosi zrobi się ładny trawnik, wtedy sie pomyśli nad małą zmianą aranżacji
no to kolejna mała aktualizacja stan akwarium po 30 dniach od założenia
widok ogólny
i częściowy
dorzuciłem dużego heńka do roślinności póki co jeszcze nie bardzo go widać ale mam nadzieje że będzie rosnąć równie dobrze
Mieszkańcy akwarium mają się dobrze krewetki red cherry mnożą się aż miło
Pojemność:: 98l + 25l
Imię: Artur Pomógł: 8 razy Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 243 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2010-07-02, 22:41
Zacnie zacnie Podziwiam
_________________ Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
co do pokrywy to wyciołem nożykiem do tapet plastik na żarówkę, i przykreciłem swietlówke z castoramy
mała aktualizacja na życzenie maradona,
tak akwarium wygląda po 85 dniach od założenia
widok cały
i kawałek po kawałku
Nadal niczym nie nawożę nic się nie zmieniło prócz roślinek
zostało tylko :
- Glossostigma elatinoides
- Eleocharis acicularis
- Heteranthera zosterifolia
i jeszcze tam jakieś których nazw nie znam ;]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.