od poczatku jest problem z glonami
nie moge sobie poradzic z zielonymi nitkami
powinny na to pomóc podmiany wody, ograniczenie swiatła, dołożenie roślin, kosiarki tez powinny zrobic swoje
Może zrób tło z czarnego brystolu I dolej wody.
Bocje to rybki stadne, a 2 to nie stado
Wydaje mi się że to z przodu to jakieś kryptokoryna jakiaś, ale nie jestem pewna
Jakie masz parametry? Żałobniczki jakieś takie blade mi się wydają
Ostatnio zmieniony przez maradona 2010-07-08, 22:10, w całości zmieniany 10 razy
Pojemność:: 98l + 25l
Imię: Artur Pomógł: 8 razy Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 243 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2010-07-06, 20:11
Te roślinki po lewej to chyba strzałki. Moim zdaniem masz za mało roślinek + nawożenie i efekt to glony. Tak mi się wydaje. Dosadź roślin.
_________________ Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
Pojemność:: 98l + 25l
Imię: Artur Pomógł: 8 razy Wiek: 25 Dołączył: 19 Maj 2010 Posty: 243 Skąd: Gniezno
Wysłany: 2010-07-06, 20:18
Ja osobiście mogę polecić bacopę i moczarkę, ponieważ nie są wymagającymi roślinkami. Ale wybór masz ogromny, także spośród mało wymagających roślin. Na forum jest dużo ma ten temat.
_________________ Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
Najlepiesz szybko rosnące. Nurzańce, jakieś moczarki i rogatki, cabomba (tylko ta nie lubi duzego ruchu wody). O żabienice możesz się pokusić. Przed posadzeniem roślinek dokładnie je wypłucz w wodzie, żebyś nie miał plagi ślimaczków Microsorium na korzeń możesz posadzić
plage ślimaków juz mam
pełno małych rogatków siedzi w podłorzu
Świderki masz na myśli? Te ślimaczki są uważane za pożyteczne-przekopują podłoże Ja zatoczki miałam na myśli, łatwo je przywlec, gorzej się ich pozbyć
Zostaw je
Tylko że rośliny i tak się słabo i długo wybarwiaja:(
ale juz mam wode do podmian uszykowana postaram sie robić podmiany częściej i poczekam na rezultaty
Pojemność:: 375l
Imię: Anna Pomogła: 5 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 178 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-07-08, 08:11
No w przypadku glonów, to daj sobie spokój z wybarwianiem roślin. Tym się zajmiesz, jak zwalczysz glony. Narazie skup się na przyciemnianiu akwarium i podmianach.
Jak się pozbędziesz zielonych mieszkańców, to się weźmiesz za pędzenie roślin.
_________________ "Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.