Pojemność:: 54L
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-09, 22:02 54 L ogólne
witam więc na początku chciałem się przywirać bo jestem tutaj nowy . więc przedstawiony ponizej zbiornik nie jest moim pierwszym i mysle ze nie ostatnim ostatnio mialem 25 L ( robie z tego krewetkarium pokaze w najblizszym czasie )
teraz opisze moj ogólny zbiornik . a jedno zdjecie jest troszke starsze z przed 2 tygodni .
AKWARIUM 60x30x30 PROSTE
OŚWIETLENIE T8 1X15w
Filtr wewnętrzny hj-611b
filtrująco - napowietrzający z deszczownią
GRZAŁKA 50W Z TERMOSTATEM ROBIZOO ( troche felerna bo muzse ustawic na 27 stopni to wtedy jest 25 .ale mniejsza z tym juz
Mało światła, oj mało. Jak na razie spróbuj chociaż trochę doświetlić tą część za termometrem. Teraz akwa wygląda bardzo ładnie, ale obawiam się, że zielone zacznie niedługo krzyczeć o światło. Zacznij działać z doświetleniem jak najszybciej zanim zaczną marnieć, bo szkoda tak ślicznych okazów. A bacopa, skoro już wypłynęła, to można ją podciąć i trochę zagęścić Zależy co komu się podoba, ale polecam jednak sadzenie gatunków w grupach i odstępy pomiędzy grupami. Dla początkującego opanowanie pomieszanych roślin jest wręcz awykonalne (wiem, bo sama tak zrobiłam ). Ale za to masz uroczego bojownika Napisz jeszcze o podłożu, czy pod żwirkiem jest jeszcze coś. A i wypierdziel tę grzałkę, bo sobie możesz zrobić zupę rybno - krewetkową, jak jest rozwalony termostat.
Pojemność:: 375l
Imię: Anna Pomogła: 5 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 178 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-08-10, 08:02
Witamy na forum.
Prawa strona akwarium jest ok zagospodarowana. Fajnie ułożyłeś kamienie.
Prosi się o więcej roślin, albo większy rozrost obecnych, ale właśnie oświetlenie... może zwiększysz, to Ci wszystko ruszy. Masz jakieś plany w tym zakresie?
Termometr do przewieszenia na boczną szybę.
Po lewej stronie albo przez lewą i środek po skosie dałabym jakiś cienki powyginany korzeń.
Serwetkę oddaj babci.
_________________ "Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
Pojemność:: 54L
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-08-10, 08:58
a ile proponujecie dziennie swiecic swiatła . a co do rosłinek to sie rozrastaja . dolewam w poniedzialki i piatki po 7 kropel nawozu kupionego na allegro . a co do podłoza to jest to zwir z rzxeki ale dobrze go wyplukalem i wyparzylem . a i musze jeszcze jakies kulki gliniano torfowe dodać
Pojemność:: 375l
Imię: Anna Pomogła: 5 razy Dołączyła: 06 Maj 2010 Posty: 178 Skąd: Lublin
Wysłany: 2010-08-10, 11:03
To nie o czas świecenia nam chodzi, ale o moc świetlówek.
Teraz masz 15 W na 54 l, co daje 0,28W/litr, a to trochę mało.
Gdybyś dołożył jeszcze jedną 15 W, to zobaczyłbyś niesamowitą różnicę (wiem to na własnym doświadczeniu).
Teraz rośliny wyciągają Ci się w górę, bo chcą do światła. Jak zwiększysz ilość watów będą wolniej rosły w górę, ale będą gęściejsze.
Jaki nawóz wlewasz?
_________________ "Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
to jak kupi swietlowke jedna 30 wat to starczy . bo musze miec jedna bo mam tylko na jedna wejscie powinno byc oki bo potrzeba miec przynajmniej 0.5 ... ta wyczytałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.