Slanter
Imię: Grzegorz Pomógł: 79 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 971 Skąd: Phoenix, AZ
Wysłany: 2007-05-10, 13:43 480L
Oto pierwszy rzut oka na moja nowa aranzacje. Prace sa nadal w toku. Moim celem byloby pokrycie podloza z uzyciem Eleocharis, usuniecie tej wielkiej trawy (Blyxa auberti) z prawej strony. Mam nadzieje, ze utworzyloby to wowczas wrazenie wyspy dlatego uklad ten nazwalem Avalon. W pozniejszym czasie dodam kilka czerwonych roslin (czekam na przesylke dodatkowego oswietlenia) dla urozmaicenia kolorow. Komentarze, krytyka, i porady mile widziane.
480 litrow, CO2 butla, 6 x 55W 6700K kompakt, filtr kanistrowy
cóż ...
jak zawsze ...
piękne ...
nic dodać nic ująć masz dobrą rękę do roślin :-D
powiedz mi jak robisz że blyxa nie marnieje Ci od spodu moja (w mocniejszym oświetleniu) wymaga ciągłęgo przycinania z powodu ginących dolnych liści
_________________ Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Kami
Wysłany: 2007-05-10, 14:39
Piękne ach ...moje marzenie takie duże akwarium :shock: no ale po przeprowadzce zadziałam.Patrząc na to akwarium napewno będę miała wenę twórczą :mrgreen:
Slanter
Imię: Grzegorz Pomógł: 79 razy Wiek: 42 Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 971 Skąd: Phoenix, AZ
Wysłany: 2007-05-10, 16:09
kasia2005 napisał/a:
powiedz mi jak robisz że blyxa nie marnieje Ci od spodu moja (w mocniejszym oświetleniu) wymaga ciągłęgo przycinania z powodu ginących dolnych liści
Przede wszystkim dziekuje za komplement!
Kasia : Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze Blyxa uwielbia miekka wode przy czym Niska Gh nie jest tak istotna jak niska Kh. W powyzszym akwa Kh jest niemal 0. Kiedys przed zakupem RO w twardej wodzie Blyxa okropnie marudzila. Po wyeliminowaniu Kh rosnie jak chwast. Oczywiscie poza tym jak zawsze regularne nawozenie i CO2 :mrgreen:
Kami: Wielkie zbiorniki to swietna zabawa (jesli lubisz taptac sie w wodzie :-D Jezeli Cie zainspirowalem to mam powod do dumy. Dzieki.
dzięki za podpowiedz niestety obecnie w wynajętym mieszkaniu mogę pomarzyc o RO ale może kiedyś i ja doczekam się że moja blyxa nie będzie marniec od spodu
_________________ Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Slanter
nawożę CO2 z bimbrowni chemicznej a co do twardości to wynosi 5 kh i 15 gh (mierzone po podmiance 30% wody )
zaraz zapytasz o nawozy więc uprzedzając Twoje pytanie : nawożę nawozem robionym przez hodowcę i kupuję na allegro więc z podaniem składu będzie problem
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Kami
Wysłany: 2007-05-11, 15:28
Tak na pewno skorzystam i podglądnę aranżację roslinną Jest piekna,zawsze uważałam ,że duże akwaria ciekawie obsadzone to taka namiastka podwodnego świata , do tego odpowiednia obsada rybek i mamy mały podwodny raj BYKOM STOP!
Slanter
Wysłany: 2007-05-12, 09:54
kasia2005 napisał/a:
nawożę CO2 z bimbrowni chemicznej a co do twardości to wynosi 5 kh i 15 gh (mierzone po podmiance 30% wody )
zaraz zapytasz o nawozy więc uprzedzając Twoje pytanie : nawożę nawozem robionym przez hodowcę i kupuję na allegro więc z podaniem składu będzie problem
To kh w sumie nie jest jeszcze takie najgorsze. Nawozy od hodowcow nie sa zle pod warunkiem, ze zawieraja mikro- i makroelementy. Slowo "nawoz" (masz racje :lol: ) wiele mi nie mowi. Jesli wyeliminuje sie powod twardej wody (ktora nie jest jeszcze taka twarda), za slabego oswietlenia i braku CO2, wowczas gnicie i odpadanie starych lisci wskazuje na niedobor mineralow tzw. mobilnych czyli takich ktore roslina moze pobierac ze swej starszej czesci by uzupelnic niedobory w mlodszej jej czesci. Do takich mineralow naleza potas, azot, fosfor, magnez, i cynk. Cynkiem i magnezem bym sie nie przejmowal. Potas hmmm... mozliwe ale raczej tez tam jest. Glowny podejrzany to azot i fosfor. Czy dysponujesz testami na na te dwa ostatnie? Przy nawozeniu CO2 i jasnym oswietleniu, zapotrzebowanie na N i P jest wieksze niz nam sie czesto wydaje.
[ Dodano: 2007-05-12, 02:02 ]
Kami napisał/a:
Tak napewno skorzystam i podglądnę aranżację roslinną Jest piekna,zawsze uważałam ,że duże akwaria ciekawie obsadzone to taka namiastka podwodnego świata , do tego odpowiednia obsada rybek i mamy mały podwodny raj
A jaki relax! Najlepsze drzemki ucinam na kanapie znajdujacej sie na przeciw oswietlonego akwarium. :lol:
no niestety tych testów się jeszcze nie dorobiłam najpierw muszę kupic na cu ze względu na krewetkarium ale wszystko przede mną mówisz fosfor ... hmmm... kupię testy to zobaczymy
na razie wielkie dzięki za pomoc
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
JS
Wysłany: 2007-05-12, 16:12
Przepiekne akwarium. Po prostu przepiękne. Najbardziej urzeka mnie to, że jest i gąszcz, i zostaje jeszcze sporo miejsca. Normalnie urocze - no i korzeń - cudo!
Slanter
Wysłany: 2007-05-13, 11:35
JS napisał/a:
Przepiekne akwarium. Po prostu przepiękne. Najbardziej urzeka mnie to, że jest i gąszcz, i zostaje jeszcze sporo miejsca. Normalnie urocze - no i korzeń - cudo!
Przyjemnie mi. Dziekuje. Za jakis czas zamieszcze zdjecia z postepu tego zbiornika. Powinny byc ciekawsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.