Masz bardzo ładne akwarium Raven, ale za małą moc grzałki - ja też mam 112l. i grzałka ma 125WATT - to minimun wg. mnie. Pozatym mam wątpliwości co do gurami - niech to roztrzygną inni.
_________________ Pozdrawiam Dominika
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr Pomógł: 123 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 2072 Skąd: Rciąż/Wawa
Wysłany: 2007-06-30, 15:41
Cieszące oko akwarium, zaiste...
Ale żeby coś dołożyć... Wydaje mi się że trochę niefortunnie posadziłeś rośliny - jeśli widzę, to te na środku posadzone są w połowie szerokości akwarium, przez co tracisz dużo na przestrzeni... Wydaje mi się też, że przed tymi wysokimi w środku możesz dodać jakiś korzeń albo posadzić jakieś roślinki i niższej wysokości - dzięki temu uzyskasz płynne przejście wysokości i oko będzie się ślizgało po wnętrzu, bo teraz to tak długo długo nic i nagle ściana roślin...
TO co jednak napisałem to tylko sugestia żeby akwarium wyglądało jeszcze lepiej, bo i bez tego jest ładne...
_________________ Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
Dzięki za szybkie uwagi i sugestie :->
Oczywiście Morter masz rację z tymi roślinami. Na tyłach posadziłem kilka nurzańców z nadzieją że szybko się rozrosną, niestety jak na złość dość wolno to robią, a jeśli już to rosną na boki. Natomiast te roślinki, które posadziłem na samym środku strasznie się rozrozsły i teraz mam troche problem bo niezbyt fajnie to wygląda, a boję się od nowa wszystko przesadzać.
Co do korzenia to już jest (z tyłu na samym środku) - praktycznie mało go widać. Dorzuciłem go niedawno i tylko tam było miejsce :-/
Musze sie rzeczywiście zastanowić nad małym przemeblowaniem.
A co do grzałki Doma, to tu akurat jestem pewien że wystarczy :-D . U mnie w mieszkaniu nawet zimą jest bardzo ciepło. Zamontowana jest tylko na wszelki wypadek bo temperaturę wody i tak mam rzadko niższą niż 27 st.
Nie rozumiem tylko Twoich wątpliwości co do gurami. To moje ulubione ryby i nie wiem dlaczego masz do nich niechęć Piwosz co do trawniczka w tym celu zakupiłem Echindorus Quadricostautus. Podobno to najmniejsza z żabienic i rośnie niziutka, być może będzie się ładnie prezentować po rozmnożeniu.
Pozdrawiam :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Raven 2007-06-30, 16:29, w całości zmieniany 1 raz
Raven, akwa faktycznie bardzo ładne szczególnie jak na takie młode
jak pisałMorter, fajnie by wyglądało coś na pierwszym planie i na drugim też bo właściwe to roślinki masz do tafli wszystkie ale brzydko nie jest
Doma, jeśli grzałka o takiej mocy wystarcza do ogrzania akwa po co większą kupować ja ma 200w do 450l woda ma 29* i dodam, że w zimie mam temp w domu około 18 do 20* i nigdy nie miałam problemów ze zbyt niską temp :-P grzałka sie często nie włącza i pracuje już tak od bardzo dawna.
zgadzam się, że zaleca się kupno 100w do 120l ale myślę, że tak też jest ok tym bardziej, iż grzałka jest firmy hagen, a to czołowy producent w szczególności jeśli chodzi o grzałki, przynajmniej tak czytałam :roll: i nie jeden raz już się spotkałam z tym iż hagen ogrzewa dużo większe zbiorniki niż zalecano
Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr Pomógł: 123 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 2072 Skąd: Rciąż/Wawa
Wysłany: 2007-06-30, 16:47
co do grzałki, to wszystko zależy od tego jaką ma się temperaturę w pokoju i czy jest w miarę stała w zimę i w lato, więc jak wystarcza to wystarcza...
Jeśli korzeń jest, to go zupełnie nie widać, więc tak jakby go nie było możesz go postawić np z lewej strony ukosem, bo tam trochę miejsca widzę chyba...
Pomyśl nad przemeblowaniem... Wiadomo, że to problem, ale jak będziesz miał trochę czasu, to chyba warto... Bo te roślinki które masz w środku idealnie będą na tyle wyglądać, zyskasz miejsca, dosadzisz jakieś średnie czy trawniczek i będzie już w ogóle cudo
_________________ Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
8/10 rzadko to piszę : akwarium bardzo mi się podoba mam tylko jedno małe "ale" : schowaj sprzęt :-D nie rzuca się w oczy po pierwszym spojrzeniu na akwa ale powinieneś ukryc go za roślinami
_________________ Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Dzieki Morter :-D
Przesadziłem jakiś czas temu rosliny wedle wskazówek. Niestety okupiłem to pogroszeniem sie stanu wody. Teraz i tak już nie jest źle, ale do kryształu troche brakuje :-|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.