Pojemność:: 10 / 25 / niedługo i 70l.
Imię: Magda Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Sie 2007 Posty: 66 Skąd: z Gdańska
Wysłany: 2007-08-17, 19:19 El Pixie
Akwarium El Pixie
Witam ! Jestem nowa na forum i myślę ,ze warto by przedstawić mój "słoiczek" . Przez moje ręce przewinęły się przeróżne gatunki ryb (proporczykowce , bojowniki , danio , piskorki i kiryski) . Po ostatniej nie fortunnej stracie bojownika. Stwierdziłam ,że koniec z agresywnymi rybami . :roll: Stanęło na Ramirezach. Możecie sobie pewnie pomyśleć - w takim litrażu trzymać pielęgniczki (to dla nich za mało) .
No ale co akwarysta i co forum to inne zdanie na temat ilości obsady i wielkości zbiornika. W przypadku Ramirez poradziłam się zaprzyjaźnionego sprzedawcy, któremu ufam. Do tej pory się nie przejechałam na jego radach. Przecież jeden cm ryby przypada na 1 litr Myślę ,że Ramirezką 25 l. wystarczy do pływania. Szczególnie ,że w akwarium nie ma innych rybek. Mają bardzo przytulny własny kącik. Uwielbiam pielegniczki a Ramirezy wybrałam równie z tego powodu ,że mają fenomenalny dar dostosowania się do niemal dowolnych warunków , jakie zapewniamy jej w akwarium . chodź pochodzą z wody bardzo miękkiej lekko kwaśnej , potrafią dożyć późnej starości w wodzie o pH powyżej 7 , co nie znaczy ,że czują się tam świetnie - dla tego też staram się aby było im jak najlepiej. - póki co jestem na etapie szukanie czegoś większego (taniego) i miejsca do postawienie new akwa. Więc szybciej lub później moje wenezuelskie motylki na pewno wskoczą na głębsza wodę. - tak aby czuły się o wile bardziej komfortowo.
Wymiary : 40 X 25 X 25
Technika : Celem jest zbliżyć warunki w akwarium jak najbardziej do naturalnego środowiska w Lianos ( to rozległa równina o powierzchni kolo 320000 kilometrów kwadratowych położona około 1000 kilometrów od Delty Orinoco. ) - korzenie , liście , rozkładająca się roślinność , płaskie gładkie kamienie (gdzie ramirezki mogą składać ikrę) .
Parametry wody :
pH -> na razie nie znane
temperatura -> 27C
dH -> na razie nie znane
Obsada :
Microgeophagus ramirezi (Pielęgniczka Ramireza)
1 X parka
Samiec Mcrae [czyt.Makre] (Imię po nazwisku słynnego kierowcy rajdowego Colina McRae)
Macrae jest szybki i zwinny niczym samochu rajdowy
Urocza samiczka Kerttu po fińsku to ptaszek który mieszka w sitowiu , nieśmiała z niej panienka
Rośliny:
~ 1 X Bacopa Monieri
~ 1 X Rosefolia
~ 1 X Japonica
~ Wgłębka
(kupowane były pod bojowniki - więc póki żyją to niech są , później kupie coś z większym liściami)
Podłoże : Drobny jasny żwirek + większe kamyczki.
Pokarmy : Tetra
Filtracja : Aqua Szut (mini) , zasilanie 230V 50/60 Hz , moc 3W
Oświetlenie : 1x świetlówka 25W
Ogrzewanie : grzałka (nie pamiętam ile wat)
~ Galeria ~
Na razie tylko zdjęcie samego akwarium jutro zrobię zdjęcia rybką w dziennym świetle
Pozdrawiam.
Pojemność:: 80l - w trakcie rozwoju
Imię: Piotr Pomógł: 123 razy Wiek: 24 Dołączył: 27 Cze 2007 Posty: 2072 Skąd: Rciąż/Wawa
Wysłany: 2007-08-17, 19:35
Witam. Napiszę, bo sumienie mnie do tego zmusza - 25l to za mało... Ale... Napisałaś że szukasz już nowego akwarium, więc trzymam za to kciuki... Twój post świadczy o tym, że zdajesz sobie sprawy z tego co powinnaś i co chcesz zrobić i na szczęście dla ryb i jedno i drugie się pokrywa...
Co do samego akwarium... Dokup więcej roślinek, postaraj się zakryć filtr...
_________________ Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
Też wydaje mi sie pusto. Ale po za tym spoko. Widze że jesteś bardzo wielką fanką Ramirezek. Sam byłem nim kiedyś i nawet kupiłem sobie dwie do zbiornika 54l ale niestety zdechły. . Trzymam kciuki w szukaniu większego akwa.
Pojemność:: 10 / 25 / niedługo i 70l.
Imię: Magda Pomogła: 1 raz Dołączyła: 16 Sie 2007 Posty: 66 Skąd: z Gdańska
Wysłany: 2007-08-17, 20:11
Ogólnie kocham wszystkie zwierzęta
Ale faktycznie nie ukrywajmy wśród ryb Ramirezki stanowczo są moimi ulubieńcami
[ Dodano: 2007-08-18, 14:49 ]
Kilka nowych zdjęć Makru i Karrtu
"Ej! No poczekaj na mnie!"
Urocza parka
Z dnia na dzień zaczynają barw nabierać
[ Dodano: 2007-08-23, 13:34 ] Proszę o zamknięcie tematu .
Rybki zostały oddana do znajomego - do większego akwa.
Stwierdziłam ,że akwarium 25l. jest za małe dla tej parki , i bardzo trudno w nim utrzymać właściwie parametry wody. A po co rybki mają się męczyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.