Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2008-10-21, 17:41
darianus napisał/a:
Ile czasu masz swoje skalary? Tzn. jak szybko osiągnęły te rozmiary?
Kilka od marca, a kilka od kwietnia tego roku. Co ciekawe te, które w dniu kupna były mniejsze teraz są największe.
W czasie kupna miały około 5 cm wysokości.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
darianus
Pojemność:: 200 L i 112L
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiński
Wiek: 31 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 164 Skąd: Działoszyn
Wysłany: 2009-04-04, 13:10
Oto moje 200L tydzień po restarcie. Będąc pod dużym wpływem książki Diany Walstad "Rośliny w akwarium" postanowiłem wystartować z akwarium na ziemi. Zastosowałem ziemię kwiatową uniwersalną z Auchan (wg mnie lepsza od biedronkowej ze słoneczkiem, bo z większą zawartością gliny, lepiej się lepiła w rękach). Zmieniłem stateczniki w pokrywie z magnetycznych na elektroniczne. Teraz mam 2x38W (Aqua Medic Plant Glow i Aqua Medic Reef White) oraz 1x18W Philips 6500K. Trochę zawaliłem sprawę ze żwirkiem, wymieszałem bazaltowy z kwarcowym. Niezbyt efektownie to wygląda (jest nauczka na przyszłość). Na start posadziłem szybko rosnące rośliny, oraz na przód 4 różne gatunki kryptokoryn. Docelowo marzą mi się piękne wyrośnięte kryptokoryny, czyli coś w stylu azjatyckim, ale stworzenie takiego baniaka to proces długotrwały, jeśli chcemy uniknąć glonów.
IMG_1672_1024x768.jpg
Plik ściągnięto 155 raz(y) 126,08 KB
wnora1
Pojemność:: 240l
Imię: Adam Pomógł: 5 razy Wiek: 19 Dołączył: 05 Kwi 2007 Posty: 162 Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-04-04, 18:27
Fajne akwarium, bardzo mi się podoba i już sobie wyobrażam jak będzie wyglądać
Powodzenia
darianus
Wysłany: 2009-05-31, 22:23
Aktualizacja. Rośliny na ziemi doniczkowej rosną super!!! Co prawda mam sporo problemów z glonami, ale myślę, że z czasem je wyeliminuję. Z obsady wyeliminowałem pielęgnice ellioti i bocję (za bardzo kopały w podłożu). Zniknęły również 2 mieczyki (padły). Z 6 sztuk skalarów dobrały mi się 2 pary (niezły fart). 2 niedobranych sztuk mam zamiar się pozbyć.
Pojemność:: 375
Imię: Dawid
Nazwisko: Panasiuk Pomógł: 7 razy Wiek: 27 Dołączył: 22 Mar 2009 Posty: 105 Skąd: Växjö,SE
Wysłany: 2009-07-02, 14:26
Czemu padly dwa mieczyki
[ Dodano: 2009-07-03, 22:47 ]
Wiec czemu.
_________________ Akwarium 375 l 150x50x50
darianus
Wysłany: 2009-07-14, 23:10
Mieczyki padły bo zachorowały na jakąś chorobę, której nie znam. Zrobił im się biały grzbiet i zaczęły tam odpadać łuski. Z 6 skalarów zostały 2 pary, które wycierają się na zmianę i toczą fascynujące pojedynki (uwielbiam te ryby ). Zielsko rośnie jak widać na zdjęciu poniżej. Problem glonów powoli znika wraz ze wzrostem masy roślinnej i zmniejszeniem obsady. Zastanawiam się nad zakupem zestawu CO2, ale na razie chyba jeszcze poeksperymentuję z LT:) Wydaję mi się, że stworzenie pięknego LT jest większym wyzwaniem niż HT.
moja mała sugestia: spróbuj pogrupować rośliny gatunkami i zrobić z nich ciaśniejsze "kupki", żeby ta limnoophila sessiflora bodajże nie rosła pojedynczo i w takich odstępach, w ten sposób wygląda to trochę "ubogo", możesz łatwo zagęścić tę roślinę tnąc ją połowie, najlepiej żeby obie części były bez czubka, wtedy wypuszczą po dwa nowe stożki, z jednej sztuki zrobisz 4
darianus
Wysłany: 2009-11-22, 23:32
To ostatnia fotka mojego LT przez założeniem instalacji CO2 (butla 2L). Założenia Pani Diany Walstad absolutnie się sprawdziły w moim akwarium. Jeśli chodzi o aranżacje, to na pewno lepsze efekty da dozowanie CO2. Na razie dozuję bez podawania nawozów.
moje pytako do ciebie darianus, bez CO2 co stosowałeś ze masz takie Ładne roślinki???? bo ja jakiej nie posadzę to zaraz gnije.. usycha i listki odpadają... a mam podobno łatwe roślinki..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.