witam. jestem początkujący. zakupiłem używany zestaw. a jest to akwa profil 220l z pokrywa (2x30W flora glo + aqua glo), filtr wewnętrzny aqua szut senior n100 bio, grzałka aquael 250W. co sądzicie o tym zestawie? chce założyć ogólne akwa. czy osprzęt wystarczający? cos wymienić? dokupić? i mam pytanie apropo filtra jest w nim 3 komory ( 1 od góry gąbka taka mała prostokątna, 2 jakieś kulki,w 3 podłużna gabka) a pytanie brzmi czy muszę wszystko wymieniać czy wystarczy porządnie umyć? akwa nie było używane jakiś czas. następne pytanie o podłoże. dawać ziemie pod żwir? ile żwiru kupić i gdzie wyjdzie najtaniej? jako początkujący mam dużo pytań, liczę na wyrozumiałość i cierpliwość.
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-21, 08:41
1. Mało światła - dołóż jeszcze 2 x 30W
2. Filtr moim zdaniem jest za mały - zainwestuj w kubełek
3. Starczy przemyć czystą wodą.
4. Dać pod żwir podłoże akwarystyczne, jeżeli chcesz mieć roślinny zbiornik. Ziemia - jak chcesz to możesz, ja początkującemu odradzam.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
marti
Pojemność:: 65L / 12L
Imię: Marcin Pomógł: 19 razy Wiek: 31 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 438 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-12-21, 08:45
Coś na pewno da się wymyślić ale nie za wiele
2x30W to troszkę mało jak na taki litraż i filtr troszkę za słaby. Nie chcę od razu proponować wymiany całego osprzętu gdyż wiadomo - koszty.
Póki co proponuję nie bawić się w żadną ziemię do podłoża tylko zwykły żwirek granulacji 1-3 mm i ewentualnie dodał bym kulki gliniane pod korzenie roślin.
Filtr od biedy może zostać z tym że na przyszłość pomyśl o zewnętrznym kubełkowym ( np takim http://www.allegro.pl/ite...lus_pokarm.html oczywiście eheim był by najlepszy ale i cenowo dużo droższy )
Teraz Roślinność :
Do tego oświetlenia i podłoża musisz dobrać rośliny mniej wymagające takie jak :
Cryptocoryny
Ehinodorusy
Rogatek
Anubiasy
Microsoria
Paprocie pływające
Valisnerie
sagitaria
Rotala rotundifolia powinna dać sobie radę
mchy łatwe w uprawie ( java , stringy )
i inne o małych wymaganiach świetlnych.
Ryby:
Przy Twoim filtrze musisz być ostrożny z ilościa ryb.
Określ się jakie gatunki najbardziej się Tobie podobają a na pewno coś dobierzemy aby było ładnie i praktycznie a co najważniejsze najlepiej dla ryb.
dziękuję bardzo za zainteresowanie. ten żwirek to gdzie najlepiej kupić? i jaka ilość do takiego zbiornika. apropo żarówek to sa takie: flora glo 30W t-8 2800K i aqua glo 30W t-8 18000K. więc są aż takie złe? wymiana osprzętu na razie nie wchodzi w grę bo fundusze nie pozwalają. myślałem że już lepszy zestaw kupiłem. jest aż taki zły? apropo roślin to po ile kosztują tak mniej więcej? i ile ich kupić? na razie muszę znaleźć jakiś ładny korzeń i filtr doprowadzić do porządku. jeśli zasadzę już roślinki to mogę je później bez problemu przesadzić jeśli mi się nie spodoba?
marti
Imię: Marcin Pomógł: 19 razy Wiek: 31 Dołączył: 02 Lis 2008 Posty: 438 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-12-21, 20:53
szymek1987 napisał/a:
ten żwirek to gdzie najlepiej kupić?
W sklepie akwarystycznym
szymek1987 napisał/a:
i jaka ilość do takiego zbiornika
myślę że 30 kg powinno starczyć. Podłoże powinno mieć grubości : przy przedniej szybie ok 3, 4 cm i z lekkim wzniesieniem ku tyłowi do 7, 8 cm
szymek1987 napisał/a:
apropo żarówek to sa takie: flora glo 30W t-8 2800K i aqua glo 30W t-8 18000K. więc są aż takie złe?
Świetlówki pewnie nie są nowe a więc nie wiadomo ile one świeciły Ja na Twoim miejscu wymienił bym na Philipsy 865.
Hagen nie za dobre świetlówki robi a do tego strasznie drogie.
szymek1987 napisał/a:
wymiana osprzętu na razie nie wchodzi w grę bo fundusze nie pozwalają. myślałem że już lepszy zestaw kupiłem. jest aż taki zły?
Tragiczny nie jest ale do pełni szczęścia jeszcze mu troszkę brakuje
Tak jak pisałem wcześniej
Uzbieraj pieniążki na jeszcze jedną świetlówke ze statecznikeim i dołóż do pokrywy, i zakup filtr kubełkowy.
Nie musisz od razu inwestować ale miej to na uwadze i zbieraj kasę
szymek1987 napisał/a:
apropo roślin to po ile kosztują tak mniej więcej? i ile ich kupić?
Cytat:
jeśli zasadzę już roślinki to mogę je później bez problemu przesadzić jeśli mi się nie spodoba?
Roślin będziesz potrzebował jak najwięcej aby uniknąć inwazji glonów co i prawdopodobnie ciebie dopadnie
Rośliny można przesadzać z tym że każda roślina po takim zabiegu musi odchorować i niestety nie sprzyja to świeżemu akwarium. Szczególnie wrażliwe na przesadzanie są Cryptocoryny i ehinodorusy.
Rośliny zakupisz w lokalnym sklepie ale najlepiej od akwarysty z uprawy podwodnej. Poszykaj tutaj na forum w dziale giełda a także na allegro.
marti
Wysłany: 2009-12-21, 23:02
kbtor, dzięki za podanie ilości KG żwirku. Ja nigdy na kilogramy nie patrzyłem tylko litrażowo ale żwirek kupuje się niestety na wagę a nie na objętość
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-22, 08:04
...no i te świetlówki... ani 2800 ani 18000K nie bardzo nadają się do akwarium. Z drugiej strony, nie wynika to z nazw lamp - popatrz dokładnie, potrzebujesz 2 lamp o temperaturze barwowej zbliżonej do 6500 K
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
apropo roślin to które nadają się na przód a które na tył? i ile tych roślin kupić? żebym źle nie posadził.żwir u mnie w zoologiku czarny kosztuje 3.40 za 2 kg. to dużo?
[ Dodano: 2009-12-26, 11:08 ]
witam swiątecznie. wiem wiem że są święta ale mógłby mi ktoś odpowiedzieć. zalanie akwa zbliża się bardzo powoli. narazie jestem na etapie przygotowania wielkiego korzenia którego znalazłem nad potokiem ( przycięcie i preparowanie) , następnie muszę żwir wygotować. bedzie to chyba żwir który mam pod domem. jest ciemny, kamienie owalne i okrągłe. myślę że się nada. musze tylko zrobić test octowy. co do rybek to dostałem pod choinkę atlas o rybkach akwariowych więc jak już cos powybieram to liczę na waszą pomoc w ewentualnej selekcji i doboru ilości. wiekszy problem mam z roślinami. zupełnie nie wiem jakie i ile kupić. z planem sie wstrzumuję bo zobaczę ile korzeń zajmie miejsca. jeśli cokolwiek ruszę do przodu to zamieszczę fotki i liczę na jakeś podpowiedzi, nagany i ew. pochwały
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.