DjEnzo
Pojemność:: 60 l
Imię: Krzysiek
Wysłany: 2010-02-21, 10:24 Rosliny do 60 l.
Jakie by mogły byc rosliny do mojego akwarium 60l? Chce zrobic taki busz mały. Jakie by pasowały ? Podłoze będzie z czarnego kamyka. Takie zeby szybko rosły i fajne wygladały.
Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-21, 14:07
Oj przy takim światełku nie będzie zbyt dużego pola do popisu. Co nie znaczy, że akwarium będzie brzydko wyglądać
W takim świetlenie powinny się przyjąć np.: nurzańce, anubiasy, zwartki, rogatek, najas, microsoria, mech jawajski (reszta mchów może mieć problem z rozwinięciem ładnych gałązek), hygrophila polysperma (u mnie toto rosło przy 8W na 45l ), gałęzatka.
Nie mniej jednak dobrze by było gdyby pokombinować i wyszperać belkę 2x15W (o ile dobrze pamiętam atman takie robił, ale jak jest teraz - nie wiem), albo na alledrogo można kupić belkę 4x14W (sprawdź czy masz dobrą długość baniaka) i tu masz full wypas
Pojemność:: 54, 31, 27
Imię: Andrzej Pomógł: 16 razy Wiek: 20 Dołączył: 05 Lip 2008 Posty: 449 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-02-22, 08:38
blue_betta napisał/a:
albo na alledrogo można kupić belkę 4x14W (sprawdź czy masz dobrą długość baniaka) i tu masz full wypas
Trudniuśko, trudniuśko Prawie wat na litr? Dla początkującego? Trudniuśko Do tego musiałoby dojść niezłe nawożenie i CO2, żeby wykorzystać potencjał światła
Jeśli masz już te 13W i nic więcej to rośliny takie, jak napisał Michał.
U mnie przy 15W na 54 litry nadzwyczaj ładnie rośnie ludwigia. Ponadto wszelkiego rodzaju crypto, nurzaniec, mech jawajski również będzie OK, z tym, że może Ci nieźle zdominować akwa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.