Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowe akwarium 240 litrów
Autor Wiadomość
maradona 

Pojemność:: 112
Imię: Magda
Pomogła: 117 razy
Wysłany: 2010-08-23, 12:28   

Ja mam ziemię ogrodową (konkretniej to z kretowiska) i filtr fluval 205. I jestem zadowolona.

pkamil1 

Pojemność:: 240 L
Imię: Kamil
Wysłany: 2010-08-23, 13:04   

Płukałeś tą ziemie? jak długo jest ona w Twoim zbiorniku? rośliny szybko rosną wspomagasz sie co2?

#Akwarybka 
Lahea Atxkxeftu

Pojemność:: 180l, 1l,
Imię: Basia
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 2010-08-23, 13:38   

Ziemi się nie płucze pod żadnym pozorem! Ja też ją mam od około 8 miesięcy, mam typowy Low Tech, więc nie podaję żadnych nawozów ani CO2. Jestem b. zadowolona z w kondycji roślin :)

maradona 

Pojemność:: 112
Imię: Magda
Pomogła: 117 razy
Wysłany: 2010-08-23, 19:50   

Nie płukałam. Mam ją ok 1.5 roku

ruby_anger 

Pojemność:: 160l
Imię: aga
Wysłany: 2010-08-23, 20:35   

tu kilka ciekawych rad o paletkach http://www.paletki.com/index.php?o=1

maol:
Proszę o nie wklejanie bezmyślnie całych artykułów z innych stron. Link wystarczy.

pkamil1 

Wysłany: 2010-08-23, 21:56   

No to przy paletkach też już mi pomogłeś. Tylko ciężko mi się troche połapać z tymi parametrami wody PH wody rozumie ale te inne tak średnio. Dzisiaj byłem w lesie i wyciąłem duży korzeń dębowy oskrobałem go z wierzchniej warstwy o polewałem wrzącą wodą z solą bo niestety jest on tak duży że nie mieści się do żadnego garnka. Jutro pojadę na działkę i je wygotuje w parniku :) Tylko nie wiem czy nie powinny one najpierw poleżeć 2 tyg. w wodzie i potem dopiero gotować czy mogę je wygotować już jutro. Teraz on nie wygląda zbytnio dobrze w tej pozycji ale jak sie go położy to naprawdę robi wrażenie.

korzeń.jpg
Plik ściągnięto 12 raz(y) 750,99 KB

.2.jpg
Plik ściągnięto 11 raz(y) 743,27 KB

A2.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 1012,19 KB

Lermi 

Imię: Kinga
Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-08-24, 06:30   

Opis hodowli paletek dość obszerny, ale obawiam się że w przypadku tych ryb instrukcja obsługi to dopiero 1/4 pracy :D Resztę stanowi doświadczenie w akwarystyce i wiedza. Bez tego, w przypadku problemu, stajemy bezradni i wyrzucamy obsadę do kosza.

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2010-08-24, 07:21   

pkamil1 napisał/a:
No to przy paletkach też już mi pomogłeś. Tylko ciężko mi się troche połapać z tymi parametrami wody PH wody rozumie ale te inne tak średnio. (...)

...co oznacza że nie powinieneś się paletkami jeszcze zajmować. Jeżeli jakiekolwiek objaśnienia co do ich hodowli są dla Ciebie niezrozumiałe, paletki mogą okazać się za trudne.

pkamil1 

Wysłany: 2010-08-24, 10:12   

OK czyli z tego co mówicie rozumie że hodowle paletek narazie mam sobie odpuścić OK - zrozumiałem :( . Jadę zaraz na działkę gotować ten korzeń w parniku.

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2010-08-24, 11:03   

Niekoniecznie odpuścić - ale może najpierw się zastanowić, douczyć, potrenować na "prostszych" rybach... A potem można mieć piękne dyskowce :)

pkamil1 

Wysłany: 2010-08-24, 19:38   

Tak masz racje potrenuję na prostszych rybach a potem zobaczymy. Dziś gotowałem korzenie w parniku ponad 3 godz + 3kg soli, teraz leżą one w basenie i tak będą leżały ok najbliższych 3 tygodni. Zastanawiam się teraz co dać na dno doradźcie coś. Nie wiem czy lepszy będzie żwirek czy jakiś ziemia z kretowiska no naprawdę nie mam pojęcia co będzie lepsze dla roślin i dla utrzymania porządku. Dodam jeszcze, że te korzenie po dokładnym oczyszczeniu i wygotowaniu naprawdę wyglądają jeszcze lepiej. Aha jeszcze wiele czytałem na temat oświetlenia jakie dać świetlówki? Chcę aby były dobre dodam, że mam standardową pokrywę 120*40 plastikową. Dużo teraz czytałem na tym forum o oświetleniu i T5 ale i tak nie wiem czy i jak to ewentualnie dołożyć do mojej standardowej pokrywy a może nie ma takiej potrzeby i można jakieś świetlówki które będą tak samo i dobrze świeciły w standardowej obudowie.

Po wygotowaniu moczy się w basenie.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 653,57 KB

Odpowiedz do tematu