tam został użyty piasek z ogrodu , piasek kwarcowy jest zdecydowanie drobniejszy
[ Dodano: 2009-05-20, 20:22 ]
Suja napisał/a:
Oleq tworzą się strefy i o dalej ;>
Mówisz rośliny maja problemy no to Cię zmartwię nie mają a jeszcze lepiej w strefach radzą sobie x razy lepiej to tak ode mnie
tak , ale nie w każdym zbiorniku jest to wskazane zwłaszcza tempo i natężenie takich stref ,
cytat stąd :http://www.wta.org.pl/pliki/artykuly/artykul_pokarmowe.html
W podłożu zwłaszcza o małej granulacji mogą wykształcić się strefy rozkładu beztlenowego gdzie z braku tlenu nie będzie zachodziła pełna mineralizacja materii organicznej co może spowodować powstawanie miedzy innymi siarkowodoru a także wielu substancji organicznych o nieprzyjemnym zapachu. Na piasku widoczne są ciemne plamy świadczące o zachodzących procesach gnilnych. Takiej sytuacji przeciwdziałają np. świderki (ślimaki z rodzaju Melanoides) a także ryby grzebiące w podłożu, które skutecznie przewietrzają dno akwarium. Możemy również sami od czasu do czasu przegrzebywać podłoże ręką.
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-05-20, 19:26
oleq_30 napisał/a:
tam został użyty piasek z ogrodu , piasek kwarcowy jest zdecydowanie drobniejszy
A piasek z ogrodu nie może byc piaskiem kwarcowym?
Budownictwo to moja dziedzina i jedno i drugie to to samo.
Piasek kwarcowy o jakim myślisz może być grubszy od tego ogrodowego.
na zdjęciach Tamci nie widać granulacji piasku, tak samo jak nie wiemy jakiej granulacji jest piasek Andrzeja.
Osobiście doświadczenia z piaskiem nie mam, ale widziałem już parę zbiorników na piasku.
Strefy beztlenowe nie muszą być wcale takie złe o czym pisze m.in. Diana Walstad.
Rośliny same dostarczają tlen do podłoża poprzez korzenie, a strefy te zazwyczaj tworzą się tam, gdzie korzeni roślin brak.
Rozumiem także, że TY nasz kiepskie doświadczenia z piaskiem, ja nie mam wcale i mieć nie będę, bo nie podoba mi się, ale to nie znaczy, że u kogoś innego się sprawdzi.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
A piasek z ogrodu nie może byc piaskiem kwarcowym?
Budownictwo to moja dziedzina i jedno i drugie to to samo.
Piasek kwarcowy o jakim myślisz może być grubszy od tego ogrodowego.
na zdjęciach Tamci nie widać granulacji piasku, tak samo jak nie wiemy jakiej granulacji jest piasek Andrzeja.
Andzrzej napisał że ma 5 worków w związku z tym podejrzewam że jest to piasek kupiony w zoologu i że jest to bardzo drobniutki piasek.
marthinez napisał/a:
Osobiście doświadczenia z piaskiem nie mam, ale widziałem już parę zbiorników na piasku.
Strefy beztlenowe nie muszą być wcale takie złe o czym pisze m.in. Diana Walstad.
Rośliny same dostarczają tlen do podłoża poprzez korzenie, a strefy te zazwyczaj tworzą się tam, gdzie korzeni roślin brak.
Rozumiem także, że TY nasz kiepskie doświadczenia z piaskiem, ja nie mam wcale i mieć nie będę, bo nie podoba mi się, ale to nie znaczy, że u kogoś innego się sprawdzi.
Odnośnie stref beztlenowych i użycia piasku kwarcowego w akwarium też nie mówię że nie są wskazane , jednak to co pisze w tym dziale traktuję jako porady ( nie żelazne zasady) dla początkujących (argumenty bo widziałem , bo szwagier siostry mojego brata tak ma - niestety do mnie nie trafiają dla mnie każde akwarium jest inne i rządzi się swoimi prawami ), użycie piasku w LT przez kogoś kto nie za wiele wie o akwarystyce , jego ogólnych zasadach , strefach beztlenowych , cyklach azotowych itp rzeczach i próbuje swoich sił w LT (zresztą nie tylko) gdzie każdy błąd , niedopatrzenie czy zachwianie równowagi w zbiorniku doprowadza do klęski zbiornika , to wolę odradzić coś takiego niż doradzić coś co może mieć opłakane skutki w przyszłości.
Dlatego jeszcze raz podkreśle nie polecam używania piasków kwarcowych tych najdrobniejszych w zbiornikach przez początkujących - każdy zakłada zbiornik na własne ryzyko i sam płaci za popełnione błędy. Trzeba ich tylko popełnić jak najmniej
Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2009-05-20, 21:34
Mam u siebie w jednym ze zbiorniku (jest w galerii) podłoże z piasku o granulacji 1,2mm. Podłoże nie jest usypane na grubo, do tego świderki i wszystko jest oki. Rośliny (rzecz jasna określone) mają się bdobrze.
Imię: Andrzej Pomógł: 1 raz Wiek: 19 Dołączył: 24 Lis 2007 Posty: 86 Skąd: Bytom
Wysłany: 2009-05-20, 21:37
Hmmm... kiepsko... No nic, zobaczymy jak to będzie. Może jakieś rybki/ślimaki grzebiące w piasku się znajdą w zoologu bo jak już mówiłem szkoda mi ten piasek zmarnować Zakładam na własną odpowiedzialność i dziękuję za rady
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-05-20, 22:38 ]
A możesz napisać jakie masz rośliny?
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-05-20, 21:54
oleq_30 napisał/a:
argumenty bo widziałem , bo szwagier siostry mojego brata tak ma - niestety do mnie nie trafiają
A do mnie trafiają jeżeli coś widzę na własne oczy i to bardziej niż wyczytane gdziekolwiek.
oleq_30 napisał/a:
użycie piasku w LT przez kogoś kto nie za wiele wie o akwarystyce , jego ogólnych zasadach , strefach beztlenowych , cyklach azotowych itp rzeczach i próbuje swoich sił w LT (zresztą nie tylko) gdzie każdy błąd , niedopatrzenie czy zachwianie równowagi w zbiorniku doprowadza do klęski zbiornika
Podobno to jest LT, czyli wszystko prostsze, łatwe i przyjemne.
Skąd taki rygor, jeśli chodzi o zasady?
oleq_30 napisał/a:
jednak to co pisze w tym dziale traktuję jako porady
Ja także, chyba, że Andrzej pytał tylko Ciebie.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie polecam piasku na plaże
Mam u Siebie czysty piasek wszytko mimo odmulania lata po akwarium, a w toni wody ciągle unosi się pył...
odnośnie piasku nie ja jeden mam mam zastrzeżenia do jego użycia tu są trochę z innej beczki.
marthinez napisał/a:
Podobno to jest LT, czyli wszystko prostsze, łatwe i przyjemne.
A czy ja napisałem ze jest prostsze ? Na pewno jest mniej skomplikowane , jeżeli chodzi o pielęgacje.
1.nie ma cotygodniowych podmian wody
2.nie ma dozowania nawozów
3.nie ma nawożenia CO2
4.odmulania dna
5.itd , itp
marthinez napisał/a:
Skąd taki rygor, jeśli chodzi o zasady?
A ja pisałem o zasadach ? Są pewne normy których trzeba się trzymać ale nie są one zasadami . poza tym każda zasadę można nagiąć ,poczytaj moje uwagi własne na pierwszej stronie tego posta , sam stosuję pewne odstępstwa
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2009-05-20, 22:33
Kurde taki wyrwany cytat i nie pamiętam o co chodzi ale nvm
Strefy beztlenowe są a i owszem ale z nich korzystają też rośliny chcę tylko przypomnieć
Jeżeli masz w podłożu denitryfikację to roślinom może zabraknąć azotu w pewnym momencie i to było chyba w moim akwarium, u mnie gaz wydobywający się z podłoża nie pachniał więc albo był to azot albo CO2
Co do H2S to tez nie jest jakoś bardzo straszny widziałem zdjęcia widziałem u siebie gnijące podłoże, a rośliny hulały sobie w nim w najlepsze, teraz będę chciał robić małe akwarium na mule z jeziora [to dopiero będzie gniło]
A jeżeli ktoś nie chce mieć stref beztlenowych i obawia się ślimaków to wystarczy nad dnem wytworzyć ruch wody to proste
Ja miałem u siebie piach i będę go sobie chwalił a kiedy zaczynałem super zaawansowany nie byłem .
W żwirze też mogą wytworzyć się strefy beztlenowe.
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Wysłany: 2009-05-21, 06:32
oleq_30 napisał/a:
A czy ja napisałem ze jest prostsze ?
Nie Ty, ale 80% zwolenników LT.
Miałem takie akwarium (zamiast ziemi, biogrunt) i jest prostsze.
oleq_30 napisał/a:
1.nie ma cotygodniowych podmian wody
W dużych HT to problem, ale w zbiornikach poniżej 100 litrów to 10 minut roboty.
oleq_30 napisał/a:
2.nie ma dozowania nawozów
Takie drobne prace przy akwarium to sama przyjemność. Wszak problemem nie jest podanie nawozu, tak samo jak karmienie rybek.
oleq_30 napisał/a:
3.nie ma nawożenia CO2
Do tego zaglądam raz na pół roku, by napełnić butlę. Reszta to sama automatyka.
oleq_30 napisał/a:
4.odmulania dna
W HT też.
oleq_30 napisał/a:
A ja pisałem o zasadach ? Są pewne normy których trzeba się trzymać ale nie są one zasadami .
Czy przypadkiem nie jest to samo?
Zasady, a normy, których należy się trzymać?
Niech tak nawet będzie i moje poprzednie zdanie niech brzmi: Skąd taki rygor jeśli chodzi o normy.
I niżej piszesz:
oleq_30 napisał/a:
poza tym każda zasadę można nagiąć ,poczytaj moje uwagi własne na pierwszej stronie tego posta , sam stosuję pewne odstępstwa
Czytałem.
Miałem takie akwa i wiem, że wiele Twoich uwag się u mnie nie sprawdziło lub po prostu robiłem kilka rzeczy inaczej.
Rozumiem, ze podłoża z piasku "nie można naciągnąć"? Ehhhh....
Stad ta dyskusja.
Ale cóż my tu o piasku, a nie własnych zasadach. Gdzie, nie gdzie daje on radę i dlatego warto o tym pisać. Nie warto być od razu na nie.
Suja napisał/a:
Ja miałem u siebie piach i będę go sobie chwalił a kiedy zaczynałem super zaawansowany nie byłem .
Imię: Magda
Wysłany: 2009-05-21, 09:28
Tak czytam te posty i coraz bardziej mi się wydaje, że nie jest to dla osób początkujących. Swoją drogą czy wyjdzie mi LT gdy mam w pokoju dość mało słońca no chyba, że wieczorem? Czy do LT nadaje się kaskada? Czy ta ziemia po jakiś czasie nie zaczyna gnić albo nie wytarza się okropny muł?
Imię: Magda
Wysłany: 2009-05-21, 14:21
Może odrazu w tym miejscu zapytam żeby nie zakładac kolejnych wątków. Czy do 112L jest odpowiednia kaskada? Bo powiem szczerze że chciałabym zakupić jeden z zestawów dostępnych na allegro wymienić filtr i dołożyć ze 2 świetlówki. Może odrazy podam link i doradzicie mi, przednia szyba jest profilowana a słyszałam że to też nie zbyt ok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.