Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakładanie akwarium LT - pielęgnacja dobór wyposazenia
Autor Wiadomość
Plewek01 
Power on...

Pojemność:: 112l
Imię: Paweł
Wysłany: 2010-05-09, 20:00   

marthinez napisał/a:
Interesuje mnie dlaczego nie powinno, bo filtr wewnętrzny, czy zewnętrzny to ta sama technika. A idąc dalej to obsługa filtra zewnetrznego jest duuuuuużo prostsza, a o to chyba też chodzi w low technik.

Pomysłodawczyni i prekursorka akwariów na bazie ziemi sama używa kubłów.

Być może marthinez nie czytałem więc nie powiem. Poza tym mam za małe doświadczenie aby obstawać przy swoim :) .
marthinez napisał/a:
Wymień na taki z regulacją dostosowany do Twojego litrażu.

Tyle się akurat domyślałem :D może mi doradzicie jakiś konkretny sprawdzony model?

[ Dodano: 2010-05-09, 21:04 ]
Cytat:
Czy przy takiej obsadzie da się ruszyć z LT?

Tzn.? Chcesz ruszyć od razu z rybkami od początku bez dojrzewania? Jeśli z dojrzewaniem to myślę, że powinno dać radę.

#marthinez 
Chwastolog :)

Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin
Wysłany: 2010-05-09, 20:22   

Plewek01 napisał/a:
Być może marthinez nie czytałem więc nie powiem. Poza tym mam za małe doświadczenie aby obstawać przy swoim
Z takim LT jak opisano w tym temacie to ja też nie mam doświadczenia. Opieram sie na opiniach znajomych praktykujących LT Diany Walstad oraz to co wyczytałem w owej książce.
Po prostu ciekawi mnie dlaczego kubeł "nie pasuje" do LT, uwzględniając wszystko prócz ceny.
Plewek01 napisał/a:
Tyle się akurat domyślałem :D może mi doradzicie jakiś konkretny sprawdzony model?
Od dawna używam filtrów zewnętrznych, czy to kubłów, czy kaskad, wiec na wewnętrznych się nie znam. Kiedyś dawno używałem pierwszego lepszego fana aquaela.
I raz jako wspomaganie cyrkulacji w zbiorniku 240 litrów wsadziłem aqua szuta n550, czy jakos tak. Wyrzuciłem go po miesiącu, bo była lipna regulacja i wkurzało mnie cotygodniowe wyciąganie go z akwa celem czyszczenia.

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

tabacznik 

Pojemność:: 54
Imię: Mateusz
Wysłany: 2010-05-09, 22:13   

Witam. Wczoraj ruszył mój LT, rybki wpuściłem dziś rano, bo użyłem filtrów z bakteriami ze starego akwa. Obsada roślinna w moich 54l jest taka

- Cabomba caroliniana
- Hydrocotyle Leucocephala (tak jakby troche wyrośnięta)
- Echinodorus inpai
- Vesicularia dubyana
- Hygrophila corymbosa
- Bacopa monieri
- Cryptocoryna Jachnelii
- Cryptocoryna lutea
- Limnophilla sesiliflora
- I jakaś trawka

I tu mam problem, dziś zdjąłem napowietrzacz z filtra i niestety zrobiła się przyducha, czyli tak jakby roślinki nie wytwarzały tlenu. Na razie jest założona deszczownia i rybki maja się dobrze. Może ktoś mi coś doradzi w sprawie tlenu.

Plewek01 
Power on...

Wysłany: 2010-05-10, 11:18   

marthinez napisał/a:
Od dawna używam filtrów zewnętrznych, czy to kubłów, czy kaskad, wiec na wewnętrznych się nie znam. Kiedyś dawno używałem pierwszego lepszego fana aquaela.
I raz jako wspomaganie cyrkulacji w zbiorniku 240 litrów wsadziłem aqua szuta n550, czy jakos tak. Wyrzuciłem go po miesiącu, bo była lipna regulacja i wkurzało mnie cotygodniowe wyciąganie go z akwa celem czyszczenia.

OK dzięki. No właśnie chciałbym aby ktoś polecił jakiś fajny wewnętrzny co by go nie trzeba było non stop czyścić i żeby był jakiś mało awaryjny.
tabacznik napisał/a:
I tu mam problem, dziś zdjąłem napowietrzacz z filtra i niestety zrobiła się przyducha, czyli tak jakby roślinki nie wytwarzały tlenu. Na razie jest założona deszczownia i rybki maja się dobrze. Może ktoś mi coś doradzi w sprawie tlenu.

U mnie chodzi bez napowietrzacza i na razie jest ok, w sumie powinien wystarczyć ruch tafli wody. A roślinki tak w jeden dzień może jeszcze nie zdążyły porządnie ruszyć żeby wystarczająco natlenić? Odczekaj z tydzień i zobacz wtedy jak sobie wszystko radzi.

Interek 
PrawoRęczny

Imię: Daniel
Nazwisko: Wróbel
Wysłany: 2010-07-30, 23:57   

Plewek01 napisał/a:

OK dzięki. No właśnie chciałbym aby ktoś polecił jakiś fajny wewnętrzny co by go nie trzeba było non stop czyścić i żeby był jakiś mało awaryjny.

No ja tez bym chciał to wiedzieć

Lermi 

Imię: Kinga
Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-07-31, 08:39   

Ja parę przerobiłam i zdecydowałam się na Eheim Aquaball. Drogi kosmicznie, ale na serio nie do zajechania. Konstrukcja zaskakująco mądra jak na filtr wewnętrzny, ma nawet komorę na wkłady filtracyjne. I jego główna zaleta: czyści się bajecznie - każda część może być rozłożona na czynniki pierwsze i bez problemu oczyszczona. Jako jeden z nielicznych przeszedł też test na szczelność...czyli jego przepływ wody rzeczywiście jest przez wklady filtracyjne ,a nie np komorę wirnika.

Interek 
PrawoRęczny

Imię: Daniel
Nazwisko: Wróbel
Wysłany: 2010-07-31, 09:45   

Bardzo ciekawy filtr jeśli chodzi o parametry...za to cena ale co drogi Panie chcesz mieć dobry filtr to płać :)

Edit:

http://allegro.pl/item115...arki_tetra.html
Taki dobry by był?

Lermi 

Imię: Kinga
Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2010-07-31, 12:50   

Jeśli chodzi o ten to właśnie może ktoś wie jaka w nim jest szczelność przy tym pokrętełku do regulacji przpływu, bo właśnie tamtędy mi woda przepływała (może nie doczytałam instrukcji i na tym polega ta regulacja :rotfl: ). Ja tego eheima kupiłam do kwarantanno - lecznicy dlatego, że można było łatwo później wodę wypłukać z leków. To bardzo strategiczna opcja.

Plewek01 
Power on...

Wysłany: 2010-08-12, 18:01   

Hmm...czy u Was też woda jest bardzo żółta? Zrobiła się taka niedługo po zalaniu - albo korzeń albo kokosy. Ale ostatnio jest wręcz beżowa:D. Chciałbym podmienić ze 2 razy w ciągu tygodnia lub dwóch tak po 20% żeby ją wyklarować. Myślicie, że pomoże?

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2010-08-13, 08:32   

Korzeń, kokos, podłoże - przyczyn żółtej wody może być sporo. Każda z nich z czasem powinna sama ustąpić - nie rób żadnych specjalnych podmian, niech życie w akwarium toczy się swoim własnym torem.

Plewek01 
Power on...

Wysłany: 2010-08-13, 13:23   

Stawiam na kokos, bo po nim taka się zrobiła. No cóż mam nadzieję, że się w miarę szybko wyklaruję. Choć akwa stoi już gdzieś od kwietnia więc taka podmiana raz na pół roku podobno wskazana nawet w LT.

Bohdan 

Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL
Wysłany: 2010-08-14, 16:46   

Plewek01 napisał/a:

Sera fill - filtr wewnętrzny, mało awaryjny z możliwością dołożenia dodatkowego wkładu oprócz gąbki + deszczownica.
http://www.forum.eakwarys...ics24/11300.htm
http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics24/8970.htm
http://www.forum.eakwarys...ics24/15633.htm

Plewek01 
Power on...

Wysłany: 2010-08-15, 20:28   

Bohdan napisał/a:
Sera fill - filtr wewnętrzny, mało awaryjny z możliwością dołożenia dodatkowego wkładu oprócz gąbki + deszczownica.

Dzięki. Ale na tą chwilę zakupiłem sobie aquaszuta seniora bio n 1000 i też jest ok.

NoSzyt 
Manacapuru ^^

Pojemność:: 396l
Imię: Tomek
Nazwisko: Alicki
Wysłany: 2010-08-21, 11:38   

http://allegro.pl/item118...os_gratisy.html

Mam pytanie co do tego. Czy będzie trzeba dokupować coś do tego jak to nazywają "FULL WYPOS" :D ?
Chciałbym z tego zrobić krewetkarium :P

No i kolejne pytanie: Czy to będzie sensowny zakup? Czy lepiej kupić wszystko oddzielnie?

maradona 

Pojemność:: 112
Imię: Magda
Pomogła: 117 razy
Wysłany: 2010-08-21, 11:41   

Jak dla mnie filtr w pierwszej kolejnosci do wymiany, roślinki do wyrzucenia. Wg. mnie lepiej samemy kompletować.

Odpowiedz do tematu