[ Dodano: 2009-11-10, 16:12 ]
a mech moze byc?
Ja nie wiem jak tak bede ropatrywala to po co sa akwa po 40 l przeciez tam wcalenie nie da sie hodowac ryb.chce miec jakies przydenne takie ja piskorki , kirysy nie bo mi sie niepodobaja .Ide zaraz do faceta na osiedlu co ma tanganike 400 litrow on juz mial i 112 i 200 moze on mi doradzi cos.
a dlaczego nie moinezji??
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-10, 19:38
NOE-MIK napisał/a:
(...) bo to wszytsko mnie przerasta
...bo od początku źle się za to zabierasz. Tak jak Ci radzimy - najpierw przemyśl dobrze to, co chcesz osiągnąć. I się nie spiesz - to procentuje. Nawet jeżeli jednak wybierzesz jaszczurkę - terrarium też nie założysz w trzy dni. Jaszczura też musi mieć spełnione sporo warunków - np. specjalne oświetlenie...
Zacznij od tego, aby oddać znajomemu, chętnemu akwaryście lub pobliskiemu sklepowi ryby które już masz - jeżeli nie na zawsze, to choć na przechowanie. Załóż akwarium w wybranym biotopie, i pozwól mu spokojnie i bez przeszkód dojrzeć. Wpuść ryby - z powrotem "stare" albo nowe, dobrane do biotopu. To naprawdę proste, trzeba tylko przestać się szamotać i zacząć działać w sposób spokojny i przemyślany. Zakupy w najbliższą niedzielę nie są konieczne i niezbędne - znacznie ważniejszy jest plan działań i spokojne ale ukierunkowane dążenie do wybranego celu. I będzie dobrze
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
A OTO moj plan dzialania:zleje ta wode, z dna wyleje do kibla, umyje akwa, przeplukam czarne drobne kamyki , wyloze na dno , wloze tlo strukturalne,wleje wode,wsadze rosliny i osprzet, doleje nowej odstanej wody i wloze te rybki ktore juz mialam. przez tydzien pozbede sie tych ktorych nie chce czyli gupikow, kirysa i rekinka.No czy dotad jest dobrze?? Tak moge zrobic? a potem zastanowic sie nad dalszym dzialanie.
Co do jaszczurki to akurat mam juz pojecie o tym i jest to pestka w porownaniu z rybami. Nie jestem z tych co chca ryby meczyc, ale jestem bardzo dociekliwa stad tyle moich pytan , obaw , chce zeby im bylo dobrze a nie zeby sie meczyly. Wole przewalkowac wszystkie mozliwe warianty ,z eby miec pewnosc ze dowiedzialam sie wszystkiego co mnie interesuje w tym temacie. Zabiore sie najpierw za wystroj. TLO strukturalne , jest jakis fajny pomysl na zrobienie tla ale nie klejonego do szkla, szkoda mi akwa, jak niewarto kupie po 80 zl sa u nas.
NO jasne ze robie po swojemu , akurat poradzilam sie eksperta , wiec niewchodze juz na to forum , bo tu sami znawcy......
Wydalam pare rybek zostawilam brzanki i neonki, piskorki tez , wywalilam muszle , mam same kamyki i piasek , kupilam 2 anubiasy, kabomby, mech jawajski i kulki mchu, wydam jutro tez danio i glupiki beda same brzanki , neony i piskorki.tzn mam 9 brzanek i 10 neonow .I to zostawie a postanowilam ze na pyszczaki kupie sobie okolo 300l akwarium i wpuszcze tam po 5 sztuk z 6 gatunkow.Akwarium mam juz na oku .Jestem pod opieka sasiada ktory od 20 lat jest akwarysta wiec polegam calkowicie na nim.Jak sobie urzadze to Wam sie pochwale , obudowe tylko musze sama robic nie wiem z czego chyba z pcv spienionego ,no dzieki za pomoc,....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.