Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2009-12-23, 00:24
No wiesz pompa cyrkulacyjna to pompa, która ma sporą przepustowość wody i podaje ją szerokim strumieniem, Falownik to w sumie też pompa, ale sterowana np. Tunze mikrokontroler+pompa cyrkulacyjna.
Ale sam sterownik Tunze kosztuje 1500 zł z tego co pamiętam
Jako falownik można w sumie uznać Wave maker'a, ale co by nie było tez potrzebuje sterowalnej pompy
Ale to nie temat o tym
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6632 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-23, 13:49
Nie do końca. pompa cyrkulacyjna to rzeczywiście po prostu pompa, służąca do wymuszenia ruchu wody w zbiorniku. W połączeniu z odpowiednim kontrolerem można to wykorzystać do wytworzenia "fal". Ale tylko "można" - bo te sterowniki służą do czegoś innego - akwaria morskie nie lubią wbrew pozorom stałego, niezmiennego prądu wody. Lubią za to zmienne prądy, o różnym natężeniu i różnych kierunkach przepływu - i do takiego sterowania pompami służą właśnie wspomniane mikrokontrolery. Oczywiście dotyczy to dużych zbiorników. Są za to urządzenia stosowane właśnie w akwarystyce morskiej, nazywane falownikami, które służą tylko i wyłącznie do stworzenia zjawiska falowania powierzchni wody. Bez generowania jej przepływu.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2010-02-22, 22:47
marthinez napisał/a:
To w restauracji jakieś jest?
Jak wygląda strona techniczna?
Czy roślinność jeszcze dojdzie?
Tak, to jest w restauracji.
Co do strony technicznej to co dokładnie Ciebie interesuje?
W zasadzie wszystko jest napisane na pierwszej stronie.
Roślinność jeśli dojdzie to już w bardzo nieznacznej ilości. Dodam jeszcze pływającą
[ Dodano: 2010-02-22, 23:05 ]
kbtor napisał/a:
Poza wielkością to mnie ten zbiornik nie powala
Bohdan, jakoś nie widzę tu Twojego stylu, myślałem że będzie inaczej.
Hej KabaTOR,
Masz rację pisząc, ze nie widzisz tu mojego stylu.
Moje działanie było celowe ze względu choćby na usytuowanie tego zbiornika. Zbiornik znajduje się w restauracji co wyklucza zrobienie go w stylu "Black klimat" .
W zbiorniku ma być dużo światła, prześwitu i "wolnej toni" do pływania.
Boki zabudowane, ale bez przesady dekoracją oraz "zieleniną", a reszta terenu czysta i przejrzysta.
Chciałem zrobić tzw "kawał czystej wody" i moje zamierzenia udały się.
W pewnym momencie to chciałem nawet zrezygnować całkowicie z flory i pozostawić same kamienie oraz korzenie....
Zbiornik jeszcze się trochę zmieni, choćby ze względu na rozrost posadzonej roślinności..
Pojemność:: 82l
Imię: mat
Nazwisko: mam :) Pomógł: 61 razy Wiek: 27 Dołączył: 11 Maj 2007 Posty: 1486 Skąd: Skarżysko Kamienna
Wysłany: 2010-02-23, 07:32
A mi się aranż bardzo podoba
Większość naszych zbiorników jest bardzo mocno zarośnięta (w tym mój) a tu jest dużo przestrzeni.
Bardzo uspokajająca aranżacja, idealna do restauracji wg mnie
ps. gdzie jest ta restauracja i kiedy będzie otwarta? bo jak będę w stol(n)icy chętnie zobaczyłbym ten zbiornik na żywo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.