Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2009-11-26, 22:24 Akwarium o dług. 320 cm
Cześć,
Niniejszym chciałbym poinformować Szanowne grono, że rozpocząłem budowanie akwarium o długości do 350 cm, szerokości 40 cm i wys 40 cm.
Już wiem, że żeby zrobić zbiornik o takiej długości, to szkło trzeba zamówić w Niemczech. U nas w kraju są dostępne tafle o długości do 3m
W tej chwili rozmawiam na ten temat z firmą Aqua Project.
Planowany biotop to Azja w kierunku Azji PŁD-WSCH.
Zbiornik zakryty i bez tła.
Skałki, korzenie i rośliny mało wymagające....
Postaram się w miarę możliwości zamieszczać informację oraz fotki z "Planu Budowy"...
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2009-11-27, 17:05
Oki, co do długości akwa sprawa wyjaśniła się ostatecznie.
Zbiornik będzie miało długość 321 cm - takie tafle są dostępne w Polsce.
W tej chwili zastanawiam się nad filtracją......jasne ze kubeł ale chyba 2-a kubełki, pytanie jakiej firmy....czy np Eheima..
-też nad podmianami wody, ale na to jakoś wstępną koncepcję chyba mam....mam też już do zbiornika doprowadzoną wodę wraz z odpływem.
Ogrzewanie - myślę nad dwoma grzałkami każda po 200W no i jakiej firmy...
No i ruch wody......co prawda obsada będzie się opierać na labiryntach ale będzie też 100szt drobnicy ławicowej....-razbora espei, ewentualnie axelrodi
Thierry Henry
Pojemność:: 160l
Imię: dawid Pomógł: 60 razy Wiek: 19 Dołączył: 01 Lut 2008 Posty: 1568 Skąd: Okocim
Wysłany: 2009-11-27, 19:04
Bohdan napisał/a:
Środki nieograniczone.
Proszę bardzo. http://www.roslinyakwario...260-p-4051.html
Dobra cyrkulacja zapewniona i objętość złoży filtracyjnych świetny. Do tego jakiś mniejszy Eheim na drugą stronę.
_________________ I Still Haven't Found What I'm Looking For
Pojemność:: Brzucha? duża ;P
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD Pomógł: 54 razy Wiek: 20 Dołączył: 18 Cze 2008 Posty: 1719 Skąd: Grójec
Wysłany: 2009-12-04, 17:02
Konkretna produkcja ;D
Ale to wywrotka piasku już czeka, czy może kupujesz piasek na składzie budowlanym ;D
Szykuje się bardzo ciekawe akwarium, ale ja bym poszalał z Sump'em, wiem wiem, ale ja lubię takie zabawki
Z doświadczeń kolegów Malawistów posiadających akwaria 300 cm polecam zakup pompy cyrkulacyjnej do akwarium morskiego
Oni instalują bo pomimo różnych systemów filtracji i powrotu wody do akwarium robią się strefy beztlenowe
_________________ "Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
Wysłany: 2009-12-14, 12:51
Suja napisał/a:
513,6 L
Dla wymiarów 321x40x40 nie odliczając szyb
Litraż będzie inny, ponieważ zmieniły się rozmiary baniaka....teraz to 310x45x45.
Koszt całości inwestycji nie przekroczy 20 000 zł brutto, w tym już także jest policzone podłoze i rośliny.
Pózniej podam dokładne wyliczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.