Witam serdecznie najpierw chciałbym się upewnić czy to na 100% wypławka są to maleńkie białawe glizdki pełzające po szybie jakby po niej się ślizgały jak tak to prosze mi odpowiedzieć na pytanie jak je usunąć czy gupiki edlera poradzą sobie z nimi gdzieś tak słyszałem ale może ktoś ma większe ilepsze doświadczenie co do zwalczania tej cholery prosze o odpowiedz i serdecznie pozdrawiam
myśle że tetra żałobniczka powinna starczyć, a już napewno sumy dadzą rade na myśl mi przychodzi gatunek platydoras armatulus dawniej costatus, z tym że do większego akwarium. Piszą że osiąga 25cm, ale śmię w to wątpić ponieważ w moim 250l akwarium zatrzymał się na rozmiarze około 14-16cm. Skalar powinien też być dobry ale kto by pomyślał używać skalara to zwalczania wypławków to jakby używać dyskowców do zjadania ikry innych ryb
Pojemność:: 160l
Imię: aga
Wysłany: 2010-08-25, 12:13
no ja akurat teraz zmagam sie zz tym problemem mam dwapretniki karlowate i niewiele sie tym interesuja,ampularje szturmem po szybie zasuwaja i je zjadaja razem z glonem,ale malo to daje filtruje wode codziennie pompka do odmulania ale czeka mnie gotowanie zwiru i czystka,mozna do kieliszka wolowine wlozyc i obwiazac gaza na noc,rano powinno byc sporo w srodku
Ostatnio zmieniony przez ruby_anger 2010-08-27, 22:10, w całości zmieniany 1 raz
Witam dzięki za odpowiedż problem jest tego typu że wolał bym nie stosować chemi i takich sporych ryb jak sumy wolał bym jakieś mniejsze ryby co by dawały sobie rade własnie gdzieś czytałem że gupik edlera jest całkiem dobrym pogromcą może ktoś wie coś na ten temat to prosze się wypowiedzieć pozdrawiam
Najlepszy jest gurami dwuplamy z tych rybek co miałem.Gupiki się nie interesują nimi.
Poza tym mówisz o nicieniach albo wypławkach??Bo nicienie chodzą po szybach/.Wypławki w dzień pod kamieniami siedzą./jak są/.Bojownika chyba miałem leniwego bo go ani nicienie ani wypławki nie interesowały.Słyszałem jeszcze o innych rybkach ale nie piszę jak nie widziałem.
Takich co słyszeli jest bowiem zawsze tysiące a takich co obserwowali kilka sztuk.
kejdz
Pojemność:: 70L + 20L
Imię: Karol
Wysłany: 2010-08-25, 15:30
Również jestem za bojownikiem. Ja miałem co prawda nicienie, ale mój bojownik wytępił je co do jednego więc uważam, że wypławki również powinien.
Witam posłuchałem waszej rady koledzy akwaryści i kupiłem bojowniki po parce na akwarium i zobaczymy czy dadzą rade a tak na marginesie udało wam sie wytrzec kiedyś bojowniki jak już mam to moge spróbować jakies wskazówki mile widziane pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi i rady
Pojemność:: 160l
Imię: aga
Wysłany: 2010-08-27, 22:19
bojowniki zyja w haremach:1 samiec+ 2 samice to absolutne minimum, masz dwie parki jak sadze za rada sprzedawcy...dokup samiczki jak masz miejsce wtedy sie wytra
Witam kupiłem sam parke żeby się pozbyć wypławków ale jeśli tak piszecie to kupie jeszcze dwie samiczki i zobaczymy co z tego wyniknie bo nie zajmuje sie tym gatunkiem ryb wiec doświatczenia zero pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.