Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Biotop: rzeka w Płd-Wsch Indiach
Autor Wiadomość
Łoren 

Pojemność:: 500
Imię: Robert
Wysłany: 2012-01-28, 19:01   

gorantb napisał/a:
Czy przy zastosowaniu ziemi i żwirku lub piasku na wierzch, trzeba by jeszcze coś dorzucać do podłoża?
Można ziemię wzbogacić o glinę i tyle.Tak jak napisał kolega Michał odradzam również stosowanie piasku przy podłożu z ziemi .
gorantb napisał/a:
.więc jak byś widział obsadę roślinną?

No coż - na tak postawione pytanie można napisać książkę i pokazywać setki i tysiące różnych aranżacji od tych najuboższych po akwaria holenderskie. Myślę ze o wiele łatwiej przy pomocy wujka Google pokazać jakiś przykład który ci się spodoba i próbować coś na ten kształt i podobieństwo zrobić u siebie. I w takiej sytuacji możesz liczyć na moją pomoc , co do kwestii doradzenia jak to zrobić , zeby to miało mniej więcej ręce i nogi .Możemy wtedy walczyć ze stworzeniem tym roślinom odpowiednich warunków świetlnych , nawożenia , itd .Jesteśmy w tej komfortowej sytuacji że większość roślin dostępnych u nas ma pochodzenie azjatyckie - tak więc do dzieła. Szukaj konkretnej aranżacji i możemy podyskutować jak coś takiego zrobić lub coś podobnego :)

gorantb napisał/a:
chodziło mi o piasek rzeczny na wierzch żwirku w niektórych m-cach dla wyglądu i miejsca "zagrzebania" dla ewentualnego mułojada. widziałem że niektórzy używają jakichś siatek na ziemię i kulek pod rośliny(?)
Cytat:
Łoren napisał/a:
odpowiedz sobie na pytanie jakie koszty możesz ponieść w związku ze startem akwarium

chyba, jak każdy, chciałbym wydać jak najmniej. mogę pozwolić sobie na większość potrzebnego sprzętu ale z drugiej strony nie chciałbym tego robić po prostu dla zasady. wydaj mi sie że zawsze trzeba szukać optimum między kosztami a korzyściami.
Cytat:
Łoren napisał/a:
Można oczywiście nic nie czytać i nic nie robić w kierunku zdobywania wiedzy - jakie będą tego efekty łatwo jest przewidzieć

no właśnie, a ja lubię wiedzieć co jest pięć :)
jeśli dobrze rozumiem (właśnie doczytałem całą twoją rozmowę z otto :) ) to optymalne są testy kropelkowe (?) - radzisz na początek przemierzyć wszystkie parametry (czyli kupić wszystkie odczynniki :kwasny: ) czy powiedzmy ph i kh?

PS co znaczy używany przez Ciebie skrót RO?
Pewnie pisaliśmy w tym samym czasie :)
No więc do brzegu -
cytat "chyba, jak każdy, chciałbym wydać jak najmniej. mogę pozwolić sobie na większość potrzebnego sprzętu ale z drugiej strony nie chciałbym tego robić po prostu dla zasady. wydaj mi sie że zawsze trzeba szukać optimum między kosztami a korzyściami " Cały temat zaczyna sie rozmydlać to takia mowa trawa - sorki że tak piszę ale operując tak ogólnymi pojęciami do konkretów nigdy nie dojdziemy a przeciez wszystko do tego powinno sie sprowadzić . Tak wiec zadaję konkretne pytanie dotyczące technicznej strony postawienia akwarium - to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka? Jak bedziemy wiedzieli co to ma być to bedziemy sie zastanawiac co i jak możemy zrobić najtanszym kosztem - ja tez nie jestem zwolennikiem wydawania pieniędzy dla zasady - jeśli juz to na rzeczy niezbędne i w miare niezawodne.
Co do testów jestem zdania ze najlepsze sa testy kropelkowe ja używam najtańszych.
Co do kupowania i robienia testów to uzależniam to od potrzeby ich używania - jeśli akwarium HT i nawożenie dość intensywne +CO2 to testy beda potrzebne co najmniej 4 - na NO3, PO4 , KH , Ph .Resztę da sie wyliczyc z kalkulatorów ale do tego czasu trzeba mieć wiedzę co to ma w sumie być :) Zaczynajmy od podstaw a nie od zastanawiania sie nad testami. Pierwsza sprawa dobór Filtracji , oświetlenia , podłoza , roślinności , i obsady ryb . jak będziemy wiedzieli jak to ma wyglądać - to będziemy szli dalej bo zaplątamy tak ze końca nie dojdziemy. :)
Ostatnio zmieniony przez Łoren 2012-01-28, 19:22, w całości zmieniany 1 raz  

gorantb 
gorantb

Pojemność:: 54; 240 - już tuż tuż :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-01-29, 13:39   

Łoren napisał/a:
gorantb napisał/a:

No cóż - na tak postawione pytanie można napisać książkę i pokazywać setki i tysiące różnych aranżacji od tych najuboższych po akwaria holenderskie

hmm no właśnie chodzi o to, że raczej nie będie to moja książka he he

Łoren napisał/a:
to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka?

a nie może to być proces? choć akwaria w szerokim pojęciu mam od dziecka to pierwszy raz chcę do tego podejść z większym przygotowaniem. Myślę natomiast, że nie wszystko się da wyczytać i od razu zastosować. Dlatego więc, liczyłem na pomoc, właśnie w rozstrzygnięciu tego, do jakiego stopnia trudności i zaawansowania technicznego może sobie pozwolić taka osoba jak ja, a na co trzeba po prostu poczekać...

Łoren napisał/a:
Zaczynajmy od podstaw a nie od zastanawiania sie nad testami. Pierwsza sprawa dobór Filtracji , oświetlenia , podłoża , roślinności , i obsady ryb . jak będziemy wiedzieli jak to ma wyglądać - to będziemy szli dalej bo zaplątamy tak ze końca nie dojdziemy.

myślę, że podstawy mam określone już na początku (?) (a np. podłoże podczas naszych dyskusji :) )
oczywiście, wygląda to dość chaotycznie, no ale ... w przeciwnym wypadku, nie było by mnie tu z prośbą o rady ... :/

Łoren 

Wysłany: 2012-01-29, 19:29   

gorantb napisał/a:

Łoren napisał/a:
gorantb napisał/a:

No cóż - na tak postawione pytanie można napisać książkę i pokazywać setki i tysiące różnych aranżacji od tych najuboższych po akwaria holenderskie

hmm no właśnie chodzi o to, że raczej nie będie to moja książka he he

No ja też w najblizszej przyszłości nie planuję napisania ksiązki :hyhy:
gorantb napisał/a:
choć akwaria w szerokim pojęciu mam od dziecka to pierwszy raz chcę do tego podejść z większym przygotowaniem. Myślę natomiast, że nie wszystko się da wyczytać i od razu zastosować.

Z pierwszym zdaniem pełna zgoda i pełne poparcie co do drugiego zdania - mój pogląd w tej kwestii jest inny - uważam ze należy jednak poczytać i zastosować wszystko co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania akwarium - obojętnie jakie ono ma być - stosowanie pół-środków w akwarystyce po prostu sie mści - pamiętajmy o tym że w szklanym zbiorniku zamykamy zamykamy kawałek natury . Kiedy chcemy żeby ten kawałek natury nam się podobał to powinniśmy spełnić kilka podstawowych Kryteriów prowadzenia akwarium i teraz w zależności od tego co chcemy mieć stosujemy rożne
- podłoże i dekoracje
- oświetlenie
- Filtracje
- roślinność
- obsadę zwierzęcą
gorantb napisał/a:

Łoren napisał/a:
to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka?

a nie może to być proces?
Czy "proces" = kompromis? jeśli tak to - może coś takiego występować ale tylko w nieznacznym stopniu - np - mozna zastosować podobne podłoze - przykładowa ziemia +żwirek , cześć roslin bedzie dobrze rosła zarówno w jednym jak i w drugim typie akwarium i to tak naprawdę tyle. Potem różnice sa juz znaczące -
HT Duża ilość światła - LT mało swiatła
HT Nawożenie słupa wody (Nawozy, w tym CO2 lub inna forma węgla) - LT Brak nawożenia
HT - możliwa hodowla roślin wymagających dużej ilości światła - LT nie daje takich możliwości
HT relatywnie niewielka obsada ryb - LT kontrolowane przerybienie
HT spora nadfiltracja - LT filtracja ograniczona do niezbędnego minimum najczesciej mechaniczna. - Różnic jak widać jest tak dużo że trudno mówić o innych elementach wspólnych niż określony wcześniej typ podłoża (ziemia + żwirek) no i samo szkło . Błędy najczęściej pojawiają sie wtedy kiedy ktoś chce mieć "holendra" bez stosowania niezbędnych elementów wyposażenia akwarium :)
Przy dedykowanym przez Ciebie oświetleniu trzeba rozumieć że celujesz w akwarium HT (ok 0,5W/l) Tak więc żeby wszystko dobrze rosło trzeba będzie sie liczyć z nawożeniem słupa wody - cześć z wymienionych przez Ciebie roślin będzie rosła dobrze bo gro potrzebnych zwiazków bedzie pobierała z podłoża.
P.S
Z każdej dyskusji wynika coś dobrego - nawet wtedy kiedy dyskutujący nie zgadzają sie ze sobą :) Należy tylko dbać o odpowiednią formę - nasza jak mi sie wydaje jest całkiem przyzwoita :)

gorantb 
gorantb

Pojemność:: 54; 240 - już tuż tuż :)
Imię: Tomek
Wysłany: 2012-01-31, 11:36   

Łoren napisał/a:
to ma być HT roślinne czy LT roślinne z obsada azjatycka

Łoren napisał/a:
Przy dedykowanym przez Ciebie oświetleniu trzeba rozumieć że celujesz w akwarium HT (ok 0,5W/l)

no to tu doszliśmy do konsensusu :) ... i od razu przechodze dalej
Łoren napisał/a:
HT relatywnie niewielka obsada ryb

juz kiedyś o to wlaśnie pytałem, jest jakis logiczny przelicznik (1l/1cm długści ryby?) i czy przy takim założeniu mozna by podarować sobie napowietrzanie (noc)?
Łoren napisał/a:
HT - możliwa hodowla roślin wymagających dużej ilości światła

...czy to juz czas na ustalenie jakie one bedą konkretnie?
Łoren napisał/a:
HT Nawożenie słupa wody (Nawozy, w tym CO2 lub inna forma węgla)

no i to będzie szeroki temat parametrów wody, których najbardziej się obawiam. zestaw co2 nieodzowy, czy mozna to równie dobrze zastąpić "płynami"?
Łoren napisał/a:
Należy (...) dbać o odpowiednią formę - nasza jak mi sie wydaje jest całkiem przyzwoita

nie ująłbym tego lepiej :)

Łoren 

Wysłany: 2012-01-31, 13:05   

gorantb napisał/a:
HT relatywnie niewielka obsada ryb

juz kiedyś o to wlaśnie pytałem, jest jakis logiczny przelicznik (1l/1cm długści ryby?) i czy przy takim założeniu mozna by podarować sobie napowietrzanie (noc)?
Ryba rybie nie równa - różne gatunki ryb mają różny metabolizm i wyznaczanie przelicznika 1cm ryby na x litrów wody według mnie nie ma sensu - za to pożądany jest zdrowy rozsadek :)
Co do napowietrzania nocnego - słyszałem rożne opinie - ponoć ma nawet pomagać w walce z glonami (?) Ja natomiast opieram się o to co można sprawdzić namacalnie - najlepsze napowietrzanie to falująca powierzchnia wody - bąbelki to idealny sposób wytrącenia z wody CO2 --> zmiana parametrów (Ph) --> skoki powodują inwazje glonów - to jest pewne. Tak ze taki sposób napowietrzania moim zdaniem nie jest wskazany.
gorantb napisał/a:
.czy to juz czas na ustalenie jakie one bedą konkretnie?
Niekoniecznie ale planować juz cos można powoli - poczytać coś o wymaganiach i sposobie sadzenia itd. Planowanie z całą pewnością nie będzie szkodziło całemu projektowi :)
gorantb napisał/a:
no i to będzie szeroki temat parametrów wody, których najbardziej się obawiam. zestaw co2 nieodzowy, czy mozna to równie dobrze zastąpić "płynami"?

Można stosować substytuty węgla takie jak Easy carbo . Kwestie parametrów wody i nawożenia nie sa takie straszne - kwestia załapania o co w tym wszystkim chodzi - potem nie nastręcza to juz żadnych trudności :) Postaram się w miarę mojej wiedzy i doświadczenia pomóc.

Odpowiedz do tematu