Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
początki akwarium morskiego
Autor Wiadomość
michał 79 
michał_79

Pojemność:: 450l
Imię: Michał
Nazwisko: Ptasiński
Wysłany: 2008-01-10, 20:52   

w sprawie oświetlenia jak by miały być korale to rozumiem ale skorupiaki , ryby i ukwiały hyba niepotrzebują aż takiego silnego światła a moim zdaniem odrazu bez żadnego doświadczenia porywać się na korale niejest zbyt rozsądnym rozwiązaniem najpierw coś prostrzego i powoli wraz z doświadczeniem można dojść do korali a nie z motyką na słońce :-D

WOJTEK 
WOJTEK

Imię: Wojtek
Wysłany: 2008-01-10, 21:19   

na początek to nie skorupiaki i ryby tylko od samej skałki zacznij i sprawdź czy będziesz potrafił utrzymać odpowiednie parametry

michał 79 
michał_79

Wysłany: 2008-01-11, 00:26   

wim że najpierw skała i dojżewanie ale ja tłumacze czemu takie oświetlenie a nie inne bbo raczej skała niepotrzebuje oświetlenia takiego żeby we wsi przygasały latarnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ja pisze o przyszłości ale takie żeczy trzeba przemyśleć na początku anie nakupić sprzętu za kupe kasy a potem oświetlać w garażu :-D

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2008-01-11, 08:36   

Ale takie oświetlenie jest potrzebne właśnie dla żywej skały. Dla korali jeszcze silniejsze... Żywa skała, to, zgodnie z nazwą, nie tylko kamień, ale również żywe organizmy, które potrzebują do życia i rozwoju właśnie światła.

To co piszesz, i jak myślisz, to początek klęski. Niestety, w morskich akwa jest tak, że trzeba zainwestować kupę kasy od razu, nie da sie tego odsunąć czy zastąpić czymś tańszym. Jeżeli sie tego nie zrozumie i zaoszczędzi na początku, kłopoty są murowane. I, nie jak w akwarium słodkim po dniach czy tygodniach, tylko po godzinach... Dlatego też będę namawiał każdego do zakupu odpieniacza i to z poważnej firmy, np. Tunze. Tak,wiem, kosztuje z 1 tys. pln, ale działa niezawodnie przez wiele (czasem nawet -naście) lat. A jaką gwarancje daje samoróbka? Biorąc pod uwagę, że jeżeli przestanie działać na 3 godziny, mamy zbiornik pełen trupów?

michał 79 
michał_79

Wysłany: 2008-01-11, 10:44   

ja miałem na myśli 3 świetlówki i HQI 100w a WOJTEK napisał że to jest zamało czyli mam myśleć że to jest zamało dla skały i jakichś ryb w przyszłości bo niemyśle narazie o koralach bo dla korali to rozumiem że to jest mało na moje akwarium ??? a odnośnie odpieniacza to miałem na myśli budowe klonu jakiegoś użądzenia z wysokiej pułki anie własnej konstrukcji . odnośnie tej strony coś jest nietak czasem niemoge tu wogule wejść dziś mi to zajeło godzine :evil:

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Wysłany: 2008-01-11, 12:25   

A jak chcesz połączyć te dwa oświetlenia? HQI montujesz zwykle zwisające nad akwarium. Poniżej świetlówki, nad samą powierzchnią wody - zasłaniając światło z HQI? Czy to jakaś inna idea? Bo nie znam żadnego akwarium morskiego z HQI i pokrywą...

1W/1l to minimum przyjmowane w morskich akwariach, bez znaczenia czy masz tam korale, czy nie.

Klonu dobrego odpieniacza nie jesteś w stanie zrobić - to są naprawdę skomplikowane konstrukcje. BTW, gotowy, kompletny fabryczny zestaw filtracyjny do takiego akwarium kupisz już za jakieś 3 tys. pln.

WOJTEK 
WOJTEK

Wysłany: 2008-01-11, 17:15   

no wreszcie mu wytłumaczyłeś że 1W/l to minimum, ale według mnie i to za mało nawet dla samej skałki przynajmniej 1,2W/l to już dobrze

michał 79 
michał_79

Wysłany: 2008-01-12, 00:20   

ok poto tu jestem żeby sie dowiedzieć właśnie takich żeczy jeśli chodzi o oświetlenie , odnośnie odpieniacza to ten ma bardzo prostą konstrukcje do skopiowania http://www.tropik.pl/images/prizm%20pro%201200.jpg a ma cene 1200 zł i jest przeznaczony do 1200l. no chyba że cena nieidzie w prze z jakością w takim wypadku może maczie fotke takiego który jest dobry i widać wnętrze, niedenerwujcie się ja poprostu szukam w miare tanich rozwiązań ale niechce przesadzić i dlatego jestem na tym forum i zadaje takie a nie inne pytania bo równie dobże mogłem zrobić wszystko po swojemu ale mogłoby się to żle skończyć :-D

WOJTEK 
WOJTEK

Wysłany: 2008-01-12, 01:05   

Czy on jest prosty w budowie to bym nie powiedział i w zupełności polecam tunze bo to chyba najlepsza z możliwych ofert.
Co do budowy to drożej cię wyjdzie budowa niż kupno oryginalnego, masz już jakąś pompkę kupiona? Jeśli nie to sama igiełka kosztuje ponad 400zł dobra, do tego materiały 300zł czyli już masz dobry odpieniacz.
Do takiego akwarium nie ma sensu samoróbka, bo wyjdzie drożej i nie będzie takich osiągów jak formowa. Do akwarium do 150-180 litrów można zrobić z pompy 2500L/h i dyszę Venturiego ale przy takim akwa nie ma szans.
Pozdrawiam

P.S.
Co do oświetlenia to zastosuj przynajmniej 3x150W HQI ale i te 4x150W by nie zaszkodziło akwarium ale twojemu portfelowi na pewno.
Na jednej ze stron w kalkulatorze podliczyłem koszty za prąd i wychodzi spora sumka. Z resztą sami zobaczcie.

Tak dla wyjaśnienia:

Filtr1: Jakaś dobra i mocna pompa
Filtr2: Odpieniacz o dużej wydajności
Grzałka1: Zwykła grzałka
Oświetlenie: 4x150W
Urządzenie(1): Inne urządzenia typu pompy cyrkulacyjne i np. chłodziarka

energia.JPG
Plik ściągnięto 192 raz(y) 40,5 KB

michał 79 
michał_79

Wysłany: 2008-01-12, 09:37   

więć najpierw sprubuje przerobić pompe a potem wezne sie za reszte jak pompa już będzie sie dobrze pienić a obudowa wyjdzie mnie jakieś 50 zł ze szkła bo gieńcie szkła to niejest żaden problem wiem bo już nieraz prubowałem :-D :-D

WOJTEK 
WOJTEK

Wysłany: 2008-01-12, 11:52   

giąć szkło?? chyba żartujesz do tego są potrzebne specjalne urządzenia, może giąłeś plexi a nie szkło bo do pexi o grubości do 4mm to zwykła suszarka i kawałek kątownika .
to przepraszam jakiej wielkości chcesz zrobić ten odpieniacz bo do tego to raczej taki 30x30x30 nie starczy, jaką pompę chcesz przerabiać?? do takiego akwarium to tylko igiełka i do o bardzo dużym przepływie

michał 79 
michał_79

Wysłany: 2008-01-12, 12:11   

szkło będe gioł palnikiem tlen + acetylen i to jest naprawde nic trudnego wysokoś niałem na myśli taka jak akwarium czyli 60cm szerokość około 50 co do grubości jeszcze nie myślałem wcześniej pisałem inne wymiary wtedy miałem na myśli rure ale ta konstrukcja jest prostrza a po drugie ciężko jest dostać szklaną rure a co do przepływu wody wolałbym się dowiedzieć odwas

WOJTEK 
WOJTEK

Wysłany: 2008-01-12, 12:30   

a przepraszam po co ci szklana rura?? tak ale raczej 5-6mm szkła w ten sposób nie wygniesz i stopisz szkło i ono spłynie w jedno miejsce i osłabia się w ten sposób i raczej nie wygniesz go tak idealnie żeby ścianki się spotkały idealnie :-/ według mnie to poroniony pomysł
i jeszcze jedno gdzie chcesz dostać szkło 6mm za 50zł z metra kwadratowego, takie szkło kosztuje ponad 120zł za metr kwadratowy i takiego szkła raczej nie wygniesz bo 2-3 mm to ja wiem że mona wygiąć ale widziałeś jak ono pęka?? mam kolegę i jego ojciec jest spawaczem i tez wyginał nam szkło 3mm akwa miało mieć ok.23 litrów i po zalaniu akwarium się rozsypało po 3 godzinach więc nie ryzykował bym z takim odpieniaczem bo tu zalewaliśmy w domy i na podłogę poleciało tylko 23 litry a u ciebie jak pęknie i ciebie nie będzie w domu to poleci ponad 60 litrów wody a to już nie mało

michał 79 
michał_79

Wysłany: 2008-01-12, 12:44   

też jestem spawaczem i już prubowałem robić takie żeczy do innych celów i wiem że palnikiem wygne szkło i dopasuje bez żadnych problemów i nie zleje sie szkło grubość miałem na myśli zbiornik bo podałem 2 wymiary 60 + 50 i brakuje jeszcze jednego wymiaru a szło wystarczy 4mn , ja giołem 8 mn i niebyło problemów z tym a spawacz jak nigdy nierobił prub z gięciem szkła i podejdzie do czego jak do gięcia blachy to raczej nic mu z tego niewyjdzie jeszcze raz powtarzam! to naprawde niejest nic trudnego :-D

WOJTEK 
WOJTEK

Wysłany: 2008-01-12, 15:41   

zobaczymy jak ci akwarium strzeli ;-)

Odpowiedz do tematu