ccpiotr
Imię: Piotr
Wysłany: 2010-02-22, 14:07 Pomóżcie mi z moja obsadą 112l
Hej, Założyłem nowe akwarium miesiąc temu, jestem początkujący i chciałbym spytać Was, doświadczonych kolegów o poradę czy moja obsada ma ręce i nogi czy trzeba coś zmienić ?
Nie dodawaj pyszczaków, są za duże i zupełnie tu nie pasują. Dodaj natomiast kirysków bo to rybki stadne, jeżeli chcesz możesz też dodać kilka neonków Zdaje mi się że dwa gatunki krewetek to nie dobry pomysł, jeżeli nie chcesz mieć krzyżówek (nie są one za ładne). I stanowczo więcej roślinności Łodygowce (kabomby i moczarki) sadzi się po np. 10 sztuk. 1-3 to stanowczo za mało. Pozdrawiam
ccpiotr
Wysłany: 2010-02-22, 16:45
Hej,
Dzięki za odpowiedź - co do roślinności to nadal jeszcze pracuję nad nią więc temat roślinności a szczególnie jej liczebnośći w moim zbiorniku jest jeszcze nie zamknięty.
Co do krewetek to troszkę mnie zaintrygowałeś bo sprawdzałem i te dwa gatunki krewetek nie krzyżują się - chyba że sie mylę to prosił bym o wyjaśnienia
A z pyszczaków już zrezygnowałem - ktoś na innym forum powiedział, że to nie najlepszy pomysł mieszać pyszczaki z krewetkami bo nie zostało by wiele z krewetek ale szukam dalej rybek które by pasowały do tego biotopu o ubarwieniu mocno żółtym - może macie jakieś pomysły ?
Co do krewetek to troszkę mnie zaintrygowałeś bo sprawdzałem i te dwa gatunki krewetek nie krzyżują się - chyba że sie mylę to prosił bym o wyjaśnienia
Faktycznie sprawdziłam tabelę, nie krzyżują się. Moja pomyłka i przepraszam.
Co do ryb to o jaki biotop ci chodzi? Czy ma po prostu nie kłócić się z reszta i być żółte?
ccpiotr
Wysłany: 2010-02-23, 09:42 odp.
ma być po prostu ładne i nie kłucić sie z resztą no i najważniejsze - nie zjadać krewetek
może milonezja - ktos wie czy nie gustują przypadkiem w krewetkach ?
Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-25, 19:25
RAMZES, no nie wiem - bądź co bądź w zoologu, ale widziałem jak dorosła molka zajadała dorosłą red nose.
Ale tak czy owak chyba przydałoby się troszkę więcej roślin, nie zaszkodziłby również rogatek.
Imię: Paweł Pomógł: 32 razy Wiek: 32 Dołączył: 24 Lut 2007 Posty: 844 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-02-26, 11:44
blue_betta napisał/a:
RAMZES, no nie wiem - bądź co bądź w zoologu, ale widziałem jak dorosła molka zajadała dorosłą red nose.
blue_betta,Ale tak czy owak chyba przydałoby się troszkę więcej roślin, nie zaszkodziłby również rogatek.
piszesz o sklepie gdzie w akwariach jest przerybienia a ryby nierzadko są niedokarmiane (głodne) więc się nie dziwie, zobacz sami ile ich tam pada ja w swojej 120L mam molinezje z RC i babaulti jakoś nie zauważyłem zjadania dorosłych a przynajmniej ograniczyłem przyrost
Pojemność:: 200l + 45l + 18,5l
Imię: Michał
Nazwisko: Polański Pomógł: 128 razy Wiek: 18 Dołączył: 14 Lut 2010 Posty: 1973 Skąd: Kraków - Swoszowice
Wysłany: 2010-02-27, 00:04
Tylko dla sprostowania - molinezja była sama, no ale w dość małym baniaku (na oko +/-40l)
Ale można spróbować - człowiek by chyba nic nie wiedział gdyby nie próby
Ale ja już się "nie wtrącam", żeby czasem OT się nie zrobił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.