lowca
Imię: Marek
Wysłany: 2010-08-23, 11:21 Kilka pytań do obsady 112 litrowego akwa
Witam mam 112 litrowe akwarium a w nim 6 małych skalarów, 2 kiryski czarne i 2 bocje.
Czy moge dodac do takiej obsady dodać ławice jakichs niewielkich rybek lywajacych w gornej i srodkowej czesci zbiornika?Zastanawiałem się nad danio czerwonym(koralowym).Czy danio pasuje do takiej obsady?Moze byc ze skalarami.?
To zaczniemy od tego : 2 bocje na 112 litrów tyle litrów to za mało na jedną bocję . 6 skalarów zostawiłbym tylko 4 skalary bo to duże ryby. kirysy zostaw a nawet dokup z 4 tego samego gatunku , bo to ryby stadne. To przy takiej obsadzie jak podałem możesz wpuścić 10 danio.
_________________ Zawsze pomogę jak będę znał odpowiedź !
NIGDY NIE UWAŻAŁEM SIĘ ZA NAJLEPSZEGO I NIGDY NIE BĘDĘ!!
Ja poproszę o łacińską nazwę tego kiryska czarnego bo takowego nie kojarzę.
Inne ryby wymienione są zbyt małe do takiego akwarium.
Danio nie powinno się łączyć ze skalarami. Skalary nie lubię zbyt szybko ganiających ryb, a danio to istne diabły w ciągłej pogoni po akwarium. Również temperatura wody którą preferują skalary, jest wyższa od tej, którą lubią danio.
Odradzam łączenie tych dwóch gatunków.
Dla skalara min. to 200l wody. O bocjach pisali już poprzednicy. I napisz prosze dokładnie jakie masz kiryski, które pozatym są stadne czyli min. 6 sztuk powinno być w zbiorniku.
Najlepszym wyjściem byłoby: 6 kirysków np. panda, 6 danio czerwonych i 10 neonów innesa (poprawcie mnie proszę, jeżeli mój blond rozum źle rozumuje ) I już nic więcej
marnotrawca
Pojemność:: 112
Imię: Krzysztof Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Wrz 2010 Posty: 22 Skąd: Turek
Wysłany: 2010-09-04, 10:35
Mam pytanie czy ta obsada jest dobra do 112l tak doradzali mi w sklepie:
-neon czerwony x10
-mieczyk x3
-gurami x3
-gupik x6
-slimak x2
-mystus x2
-trzcinak x 1
zastanawiam sie czy to niezaduzo ale sami ocencie
trzcinak narazie niczego nie zjadł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.