michal4101
Imię: Michał
Wysłany: 2009-02-18, 13:58
Mam akwa ok. 100L wymiary 89x25x45 na początek wybrałem Brzankę Sumatrzańską ok 6-8 szt.
wiem że na początku dorzucę jeszcze jeden gatunek chociaż nie wiem jaki
dajcie podpowiedz co mógłbym w nim trzymać docelowo NAJLEPIEJ KILKA WERSJI
Rybka_5 [Usunięty]
Wysłany: 2009-02-28, 19:46
A może neonki? Jest to stadna rybka i ładnie się prezentuje
Mam pytanie - zaznaczam czysto teoretyczne - Czy gurami dwuplamisty może być razem z haremem prętnika i parką ramirezek?
Spór z rozmowy ze znajomymi (akwa ok 100l, zarośnięte).
Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2009-03-07, 13:54
Zdecydowanie odpada, przede wszystkim 100L akwa jest zbyt małe DLA SAMEGO GURAMI, a co dopiero w połączeniu z ramirezkami i Prętnikami !! Dobrze w ogóle, że w Twoim 100l zgadzają się Prętniki z Pielęgniczkami, ponieważ nawet w 112L akwarium potrafi dochodzić między nimi do konfliktów......a może wcale się nie zgadzają?
Nie dokładaj Gurami - wszystkie ryby będą się ze sobą męczyć!
Pzdr
To nie o moje akwarium chodzi - ja mam 83 l.
W rozmowie z moimi znajomymi wyniknał spór o to czy gurami byłby agresywny w stosunku do pozostałych lub odwrotnie. Napisałm że czysto teoretycznie pytam , bo gurami nie ma w akwarium. A prętniki i ramirezy są ok - nieprzeszkadzają sobie.
Pojemność:: średnia
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL Pomógł: 54 razy Wiek: 40 Dołączył: 21 Maj 2008 Posty: 983 Skąd: z PIS-uuu
Wysłany: 2009-03-07, 14:19
W porządku.
To prawda, ze Gurami dwuplame bywają agresywne w stosunku do innych ryb.
Dla przykładu w akwarium 200L potrafią ustawicznie zaganiać pozostałą obsadę ryb do kąta.
W ogóle 100L to za mało aby te ryby (osiągają rozmiar 12-15cm) miały gdzie pływać i się chować. Poza tym jest jeszcze kwestia konfliktu miedzy samymi labiryntami (Prętniki-Gurami).
Zdecydowanie w 100l (i nie tylko) nie da się tego pogodzić.
Witam, mam akwa 112l obecnie 1+2 p. kakadu, 2 zbrojniki niebieskie (wiem, że małe akwa, ale tata się uparł) i 15 neonków. Chciałabym dorzucić coś więcej myślałam o 10-15 neonach, ale gdy kakadu mają tarło to gonią resztę tak, że siedzą w rogu ściśnięte. Czy jest sens coś tak wkładać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.