Forum Akwarystyczne Strona G³ówna
 FAQ   Wyszukiwarka   U¿ytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj siê, by sprawdziæ wiadomo¶ci   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
¿ó³to- br±zowe dziadostwo
Autor Wiadomo¶æ
jacek.zoo 

Pojemno¶æ:: 8 szt po 30L
Imiê: Jacek
Nazwisko: D±browski
Do³±czy³: 07 Pa¼ 2008
Sk±d: Zasiedmiogórogród
Wys³any: 2008-12-17, 13:51   ¿ó³to- br±zowe dziadostwo

jak w tmacie, dodam ze zwirek zaczal porastac czyms takim od przedniej szyby wg³ab, i boczne szyby. mi to osobiscie sie podoba ale nie wiem czy to nie dzieje sie cos z³ego w baniaku, dodam ze jest to sklepowy zbiornik, jest w nim kilka skalarow, kilka kakadu i z kiryski. cos z tym robic czy zostawic??

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imiê: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Pomóg³: 404 razy
Do³±czy³: 25 Maj 2007
Sk±d: £ód¼
Wys³any: 2008-12-17, 14:16   

Najprawdopodobniej okrzemki. Masz chyba za ciemno. Do¶wietliæ, samo zniknie - lub usun±æ mechanicznie, bez problemów zejd±.

P.S. Normalne w ¶wie¿ych zbiornikach :-)

jacek.zoo 

Wys³any: 2008-12-17, 14:54   

maol napisa³/a:
Masz chyba za ciemno. Do¶wietliæ,

mam 4 akwaria po okolo 30L po³aczone ze soba i nad nimi swieci sylvania aquastar 39w t5 z odblysnikiem, swieci od 10-18, jak sklep jest otwarty, myszlisz ze moze byc za malo?? a jak zostawie jak jest to cos sie stanie?? bo widze ze zaczelo "siadac" na gabke filtra. pytam czy moze zostac bo np mi sie to podoba, moze mam dziwny gust, ale dla mnie ladne :) ) mialbys opory kupic rybke z akwarium w ktorym takie cos wyros³o??

Raperzu 

Pojemno¶æ:: 375
Imiê: Pawel
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 28 Gru 2007
Sk±d: Dêbica
Wys³any: 2008-12-17, 15:06   

Rozumiem ze akwaria s± otwarte..?? tzn. nie przykrywane szyb±....?

jacek.zoo 

Wys³any: 2008-12-17, 21:10   

Raperzu napisa³/a:
Rozumiem ze akwaria s± otwarte..?? tzn. nie przykrywane szyb±....?

sa przykryte szyba, tzn nie hermetycznie ale sa przykryte. a czemy pytasz?? moze wpuscic do tego baniaka jakies kosiarki albo kreweciaki amano, czy nie dadza rady??

#maol 
Naczelny Deszczowiec

Imiê: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Pomóg³: 404 razy
Do³±czy³: 25 Maj 2007
Sk±d: £ód¼
Wys³any: 2008-12-18, 08:24   

Czyli masz tak naprawdê pojedyncze luksy na ka¿dy ze zbiorników.... to za ma³o. I bardzo pomaga glonom. Osobi¶cie mo¿e nie tyle mia³bym opory przed takim zakupem, co stwierdzi³bym, ¿e warunki w zbiornikach s± co najmniej... nieciekawe. Proponujê dac nad ka¿dy zbiornik osobne ¶wietlówki 15W, i problem zostanie za¿egnany.

matrix82 
Amator..

Pojemno¶æ:: 96l OW, 20l OW
Imiê: Mateusz
Pomóg³: 16 razy
Do³±czy³: 02 Lis 2008
Sk±d: Brzesko-Tarnów
Wys³any: 2008-12-18, 17:39   

Czyli ja rozumiem ze mamy doczynienia ze sklepem zoo:D Ja w zoologu do którego chodzê tez zaówarzam takie rozwi±zania ¶wietlówkowe. Jednak ¿e ,gdzie sa kosiarki lub otoski ,niema zadnego glona ,lesz tam gdzie niema szyna 30% zielona;/

jacek.zoo 

Wys³any: 2008-12-21, 22:13   

matrix82 napisa³/a:
Ja w zoologu do którego chodzê tez zaówarzam takie rozwi±zania ¶wietlówkowe. ;/

mowisz o takim rozwiazaniu jak ja mam czy o takim jak pisze maol?? ale tylko w tym jednym z 7 baniakow jest okrzemka, w zadnym innym nie ma zadnych glonow, ani nic kompletnie. moze wrzuce do niego otoski i bedzie git, bo kosiarki mam juz w innym. co myslicie??

[ Dodano: 2009-01-04, 19:27 ]
witam, problem znowu wrocil. tym razem na dwa nastepne akwaria ktore sa obok tamtego co wczesniej zalapalo okrzemke, na razie jest ledwo co widac, ale szybko sie rozrosnie. co moge zrobic oprocz dodawania swietlowek?? pisaliscie ze problem kazdego swierzego akwa, czy z czasem przejdzie samo?? jak usunac, z szyb filtra ito to nie problem, ael ze zwirku?? czy jak dopiero sa pojedyncze zarodki okrzemki i je usune czy sie nie rozroznie?? jak usunac z tego pierwszego w ktore sie wpakowala okrzemka. i zauwazylem ze okrzemka pojawia sie tylko w akwariach gdzie jest b jasny zwirek, w akwa gdzie jest ciemny nic sie nie pojawia i jest czysto i klarownie, czy to ma jakies znaczenie czy zbieg okolicznosci?? czy ALGIN z tropicala pomoze?? pozdrawiam

forumiak 

Imiê: 123
Do³±czy³: 27 Pa¼ 2009
Sk±d: 321
Wys³any: 2010-03-13, 01:05   

Witam.
Mój problem wygl±da podobnie. Na ro¶linach zaczê³y pojawiaæ siê brunatne kêpki. Moim zdaniem jest to okrzemka, ale pewno¶ci nie mam. W akwarium zastosowane by³o s³abe o¶wietlenie. Oko³o miesi±c temu (10 lutego) ¶wietlówkê trafi³ "..." i odmówi³a wspó³pracy. Od tamtego czasu zacz±³em ¶wieciæ (oko³o 7h od 16 do 23) zwyk³± lampk± biurkow± z ¿arówk± energooszczêdn± 30W. Akwarium jest 60 litrowe, przykryte szyb±. ¯arówka oko³o 15 cm nad szyb±. Do³±czam zdjêcia:
http://img641.imageshack....g=dsc02116m.jpg

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Nie mo¿esz za³±czaæ plików na tym forum
Mo¿esz ¶ci±gaæ za³±czniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku