Forum Akwarystyczne Strona Główna
 FAQ   Wyszukiwarka   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Statystyki    Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
nie stałe No3
Autor Wiadomość
kukiss21:) 
Mexi

Pojemność:: 112
Imię: Łukasz
Wysłany: 2008-12-28, 13:34   nie stałe No3

Witam, mialem nitki od poczatku jednak nie rozrastały sie masywnie, byłe raczej kontrolowane, rolsiny tez kiepsko rosły powoli. Zwiekszylem dawke No3 do około 25 i co... rosliny owszem pieknie i szybko rasna, ale z glonami to juz przesada sa wszedzie nie wiem jak ratowac te rosliny. opis glona- długie zielone zasrance strasznie mocne. Dane dotytczace zbiornika 112l 84w czas osw. 8h. podłoze biogrunt aquabotaniqu i cała linia nawozow planta aktiw, podmiany wody raz w tyg. 35l 100ro. co2- butla wysokocisnieniowa. kh-4 gh-4 no3- 25, po4- 0.5 ph- 6.6-6.8 mikro podawałem 2ml po podmianie i co dzien 0,5ml. zalecanej dawki, No3 wiecznie sie wachało nie wiedziałem na jakim poziomie je utzymywac, na około 10 rosliny nie rosły,po zwiekszeniu dostaly naprawde kopa i zaczeły szybko rosnac, szkoda tylko ze glony wygrały... prosze o rady. Dziekuje

Thierry Henry 

Pojemność:: 160l
Imię: dawid
Wysłany: 2008-12-28, 15:00   

Spróbuj obniżyć NO3 do 15. Przy tym świetle to NO3 powinno wynosić około 10. Nie podobają mi się fosforany. One właśnie mogą być przyczyną wysypu nitek.

Zbyszek17 

Pojemność:: 160l, 2x27l
Imię: Zbyszek
Wysłany: 2008-12-28, 19:12   

Thierry Henry
Cytat:
Spróbuj obniżyć NO3 do 15. Przy tym świetle to NO3 powinno wynosić około 10. Nie podobają mi się fosforany. One właśnie mogą być przyczyną wysypu nitek.
Wg. mnie fosforany są bardzo dobre , ale o wiele za wysoki poziom NO3 - zmniejsz poziom do 10ppm . Przy miękkiej wodzie jaką posiada kukiss21 - nawożenie nisko .
Pozdrawiam - Zbyszek http://forum.e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / http://www.forum.eakwarys...e=newtopic&f=24 - http://www.holenderskie.p...db794b2a#142186

Matthew 

Pojemność:: 300 L i 30 L
Imię: Maciek
Nazwisko: Kaznowski
Wysłany: 2008-12-29, 08:12   

to no3 tak jak Zbyszek17 powiedział, spróbuj obniżyć ją do 10 dzięki wymieniania wody w akwa (nie całą wodę) i spróbuj odmulic dno akwarium dzięki odmulaczem :D

kukiss21:) 
Mexi

Imię: Łukasz
Wysłany: 2009-01-11, 08:58   

Witam po podmianach co tyg. poziom no3 został uregulowany na poziomie 5-10ppm. swiatło ograniczyłem do 4h mikroelementow narazie nie podaje, tylko potas i makro. i nic... dalej to samo takie glony jak u mnie w zbiorniku widziałem tylko na plazach nad morzem nigdzie indziej nie... nie mam sie za speca w tej dziedzinie ale co nie cos wiem juz jednakze w tej sytuacji nie wiem co zrobic dalej bede czekał chyba ze mogłbym cos jeszcze zrobic?? moze macie jakis pomysł sprawdzony... z gory serdecznie dziekuje:)

daroo 

Imię: Darek
Wysłany: 2009-01-11, 12:29   

ile dajesz potasu? może jest mały niedobór, przez co rosliny nie kosumują NO3 i PO4, które z kolei zostaje dla glonów. Może brak czegoś hamuje odżywianie się roślin, pozostawiając NO3 i szczególnie PO4 dla zielonych. Piszesz że NO3 jest niestałe. Jak już zaczniesz nawozić zmierz poziom przed i dzień po nawożeniu mikro i K. Jeśli poziom NO3 mocno spadnie - wskaże to na zbyt niski poziom K - po zwiększeniu rośliny zabrały się do żarcia ;)
to tyle co na mój gust :)

Odpowiedz do tematu