Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-07, 20:12
Raperzu napisał/a:
Wysoki poziom azotamow powoduje palenie stozkow u roślin.
Nie zawsze.
Raperzu napisał/a:
Wysoki poziom azotamow wystepuje, przy braku fosforanow
Bardzo ogólne stwierdzenie. Teraz większość ludzi z forum będzie lała fosfor, żeby zredukować no3.
Chyba chodziło Ci o to, że przy braku po4, rośliny mniej zużywają no3, przez co poziom jego idzie w górę.
Jeżeli już stawiasz takie diagnozy to rozwiń je, żeby każdy zrozumiał.
I proponuję zwracać trochę uwagi na błędy.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Masz rację, tak bylo u mnie gdy miałem wysoki poziom no3 występowało palenie stozkow u roślin.Częste jest tak ze gdy poziom fosforanow jest niemierzalny pojawiają sie glony.Ludzie nie muszą lać fosforanow wiadrami wystarczy ze jest na odpowiednim poziomie.Chodzi mi o zachowanie proporcji pomiedzy n-p
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4292 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2009-01-07, 20:38
Raperzu napisał/a:
Częste jest tak ze gdy poziom fosforanow jest niemierzalny pojawiają sie glony.Ludzie nie muszą lać fosforanow wiadrami wystarczy ze jest na odpowiednim poziomie.Chodzi mi o zachowanie proporcji pomiedzy n-p
Ja wiedziałem o co Ci chodzi, ale brakowało tego wyjaśnienia w Twoim poscie wyżej.
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Martinez, jedna belka raczej nie wystarczy, bo akwa jest szerokie i z przodu byłoby mało światła. Mogę jedną belkę wyłączyc, chodziło mi, że nie mogę świecic, np. trzema 18W świetlówkami- albo 2, albo 4.
Niedługo dojdą rośliny.
Martinez, a czy Aqua Substrate II+ nie podwyższa twardości? Możliwe, że ten mój test jest beznadziejny- JBL'a, ale taki 5in1- zamacza się na 1s paseczek w wodzie, czeka 60s i odczytuje wyniki ze skali... Jutro lub pojutrze kupię normalniejsze testy.
P.S. Łodygowe i szybko rosnące rośliny? Przy tej wysokości akwa zaraz będą się kładły na powieszchni.
Zamówiłem z pływających: Azolla, Limnobium, Salwinia <- zredukują trochę światło,
Mchy: peacock, fissidens, willow, flame,
Do sadzenia: sagittaria (trawka), moczarki, Nesaea pedicellata, Micorosorum philipine, Echinodorus Tropica i Echinodorus quadricostatus.
Mam proste pytanko związane niejako z tematem czy komuś w ogóle udało się wyplenić nitki z akwa? walczę już kilka miesięcy i efektów nie widzę wyjmuję to dziadostwo praktycznie codziennie, ale co rusz odrastają nowe. Z resztą - rzecz oczywista - nigdy nie uda mi się ich wyjąć mechanicznie w całości - zalęgły się np w gąszczu rotali, a liściach limnoph. aquatica, i jest niemożliwością zdjęcie wszystkiego... szczerze mówiąc ręce mi opadają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.