bart01
Pojemność:: 60x30x30 25L krewetkarium- przed zalaniem
Imię: BarteX Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Lut 2009 Posty: 109 Skąd: Polska
Wysłany: 2009-02-20, 18:32 Zielenice- jak się pozbyć?
Witam mam pytanie: jak pozbyć się zielenic? Czy poprzez podmiany wody? Ale jak mam to zrobić bo woda musi się przecież odstać te 2 dni........żeby temp się wyrównała.......a także przecież przez te częste podmiany wyniszczę całkowicie bakterie prawda?
Pojemność:: 60 L
Imię: Artur Pomógł: 12 razy Wiek: 31 Dołączył: 30 Kwi 2007 Posty: 215 Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-02-21, 00:19
A może by tak zacząć od opisu zbiornika.
Litraż, oświetlenie, filtracja, obsada, podłoże, CO2 , czy i jakie nawozy itp.
bart01
Wysłany: 2009-02-21, 10:13
litraż przecież pisze przy moim profilu. oświetlenie standart(tak myślę) 1x15W. Filtracja mechaniczna + bakterie które po pewnym czasie się osiedlają a filtr to FAN MINI. Podłoże czarny bazalt. Nawozów nie stosuje podobnie jak CO2. Mam też pytanie czy okrzemki tworzą brązowy śliski nalot na liściach i kamieniach?
Są to niektóre przyczyny powstawania glonów w twoim zbiorniku
Cytat:
Mam też pytanie czy okrzemki tworzą brązowy śliski nalot na liściach i kamieniach?
Tak
Nie będę opisywał jak zwalczać glony, pisałem wielokrotnie jak i inny forumowicze.Poszukaj na forum
bart01
Wysłany: 2009-02-22, 13:49
wiesz nie każdy akwarysta musi stosować CO2. Wielu ma światło 15w i nie ma problemów. Myślę że powodem jest to że przez 2 tyg zaniedbałem podmianę wody.......
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.