W moim małym akwarium rosną na podłożu zielone glutowate glony. Robią takie płaszcze które zaczynają pokrywać henia. Próbowałem je usuwać ręcznie... Najpierw rozgrzebałem podłoże a potem wężyk i do wiaderka... ale niestety rosną w zastraszającym tempie. Zaledwie wczoraj wyciągałem je a dzisiaj już jest spora ilość. Co to za glony? O zdjęcie i parametry wody postaram sie później. Podmianę robie co 2 dni 1,5 litra (stabilniejsze parametry wody). Obsada to 5 microrazbor galaxy, 4 amano, 2 red cherry, neritina. Jeszcze dziś chce przejśc na 15 microrasbor galaxy, 3 neritiny, 4 amano, i jeszcze coś (crystal red? White pearl? wiecie coś innego niż babaluti i redki )
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6630 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-03-07, 07:39
Światło? Parametry wody? Martwe ryby? Tu masz problem, szczególnie w małym akwarium...
P.S. Częste i małe podmiany nie gwarantują stabilniejszych parametrów wody. Wręcz przeciwnie - zwykle pomagają wodzie osiągnąć bardzo złe parametry. Normalna, cotygodniowa podmiana działa naprawdę dobrze...
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.