Wysłany: 2009-11-06, 15:28 glony :/ jakie testy i co robi??
mam 54 litrowe akwarium i glony nie wiem co robic oswietlenie 2X15Wat. jakie testy sa potrzebne do zwalczenia glonow nie mam co2 jeszcze i rogatki/ moczarki
witam...
chciałem podpiąć sie pod temat.Jestem w trakcie składania akwa 200L no i wszystko siedzi w tymczasowym 72l akwa.oświetlenie 90W.
no i gloniska sie zaczely rozrastać w zastraszajacym tepie
glownie krasnorosty i zielenice...
co radzicie?...szlag mnie trafia
dodam ze uzywam bimbrowni i nie mierze zadnych wspolczynnikow.co2 zwiekszyc nie moge bo ostatnio to mi ryby juz ledwo zipaly
Nio jeszcze chce sie podłączyc pod ten wątek.
powiedzcie mi czy na dzien dobry może być tak....6 godzin światła dziennie i co tydzien 0.5-1H dodać.do tego mam substrat hanza PG classic co2 no 0.45W/L.
czy to mi pomoże w redukcji glonu?chcialem dodać również ze utrzymuje mi się ciągle zmętnienie wody którego mam dosyć.Wodę podmieniam praktycznie codziennie około 10-15%.
co o tym myślicie? TH pisze ze co2 na wysokim poziomie ale od tego to wlasnie glon moze sypnac jeszcze wiekszy
Piszę o 200L
nie nawożę już bimbrownią bo od poniedziałku mam zestaw CO2.Classica podałem wczoraj przy podmianie wody.nic poza tym.
a poza tym chciałem też sie zapytać.jak usunąć nadmiar białka??
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6631 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-29, 20:05
Nadmiar białka??? W słodkowodnym akwarium? Poprzez właściwą filtrację, ograniczone karmienie i usuwanie martwych ryb. Może jeszcze skimmer powierzchniowy...
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
może tak...opiszę dzisiejszą sytuację
wstaję rano...z racji ze światło palę póki co tylko 6 godzin do akwa nie zaglądałem.koło godziny 14tej zapaliłem oświetlenie a tu mega zonk woda mleczna no i farfocle w toni wody ciągnące sie po całym akwarium...takie glutowate przezroczyste glony to to nie są...
wiec tak przypuszczam że to bialko??? no i na powierzchni troche.
czy mam racjię??jak myślicie??
[ Dodano: 2009-11-29, 20:38 ]
dodam jeszcze ze na szybie tez takie białe glutki się zaczynają robić
a tu fotka tych ciągnących się glutów sorry za jakość zdjęcia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.