Pojemność:: 112l
Imię: Paweł Pomógł: 68 razy Wiek: 27 Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1933 Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2010-06-02, 22:01 Brązowy osad między żwirkiem a szybą...
Witam. Nie wiem czy dobry dział, ale pisze:). Mam brązowy osad między szybą a żwirkiem. Z przodu akwa wygląda jak resztki pokarmu i temu się nie dziwie...ale z boku wygląda już jak glony(okrzemki czy cos). Jakaś rada na to by się przydała
Pojemność:: 112l
Imię: Paweł Pomógł: 68 razy Wiek: 27 Dołączył: 20 Kwi 2010 Posty: 1933 Skąd: Hajnówka
Wysłany: 2010-06-02, 22:39
blue_betta napisał/a:
Dodaj zdjęcie, żebyśmy widzieli jak to mniej więcej wygląda - wróżkami nie jesteśmy
Niestety, aparacik po kontakcie z podłogą zrobił off
Najrzetelniej opisując :
Z przodu widać, że to resztki jedzenia i to mnie nie martwi, tym bardziej że to ma być LT. Ale z boku(bardziej naświetlonego) widać ewidentnie coś na wzór okrzemków na żwirku od strony szyby. I teraz kwestia... czy jakieś naświetlenie(przyciemnienie), ślimaki czy może zniknie jak ruszą mi bardziej roślinki...?
Pojemność:: 270, 43
Imię: Marcin Pomógł: 307 razy Wiek: 31 Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 4288 Skąd: Szczecin
Wysłany: 2010-06-07, 12:07
maol napisał/a:
Taki osad to (niestety) normalne. Nie ruszaj, niczemu to nie szkodzi.
Dokładnie.
Można też pokusić się o odmulenie tego jeśli się da.
Natomiast jeśli jest na szybie to wyczyścić/wyskrobać używając karty magnetycznej.
Ja tak zawsze robię
_________________ Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty
Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum
Pojemność:: 240
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-06-07, 13:13
Podepne sie pod temat ostatnio też to drapałem bo brzydko to wygląda wole widzieć żwirek a czyściłem to bo mi sie żwirek robi zielony:( co może być przyczyną? parametrów wody nie znam czekam aż przyjdą mi testy.
_________________ Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania http://www.forum.eakwarys...24/12848,45.htm
Pojemność:: 240
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-06-08, 09:59
Parametry wody tak jak pisałem wyżej czekam na testy moge tylko podać temp i ph co do oświetlenia to może ono być przyczyną ponieważ zaobserwowałem dwa aspekty a mianowicie glon powstaje tylko na białym żwirku na czarnym albo nie ma albo nie widzę i pod kępami roślin jest znikoma ilość tego glonu, "pięknie" sie zieleni ten żwir tylko w tych miejscach gdzie bezpośrednio pada na niego światło i pomyślałem o jakiejś roślince trawnikowej bądź o mchu, co byście polecili i czy to by pomogło?
_________________ Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania http://www.forum.eakwarys...24/12848,45.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.