Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6631 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-23, 13:51
A która jest lepsza?
... test prawdę Ci powie.
Dodam jeszcze, że pomimo entuzjastycznych wypowiedzi niektórych właścicieli studni, woda z nich może zawierać domieszki albo śladowe ilości czegoś, co dla nas jest niegroźne, w testach akwarystycznych niewykrywalne a śmiertelne dla ryb. Woda wodociągowa z założenia takich problemów nie ma.
_________________ Zawsze chętnie pomogę... na forum. Załóż nowy wątek!
Ja osobiście tez mam dostęp do tych dwoch zrodel wody ,jednak leję wode gruntową poniewaz moim zdaniem ma więcej elementow potrzebnych dla roslic, a dla ryb jest nie groźna ,jednak "co kraj to obyczaj" wiec nie wiadomo jaka jest u Ciebie
Pojemność:: 160l, 2x27l
Imię: Zbyszek Pomógł: 17 razy Dołączył: 08 Sie 2008 Posty: 236 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-26, 18:12
maol napisał/a:
Dodam jeszcze, że pomimo entuzjastycznych wypowiedzi niektórych właścicieli studni, woda z nich może zawierać domieszki albo śladowe ilości czegoś, co dla nas jest niegroźne, w testach akwarystycznych niewykrywalne a śmiertelne dla ryb. Woda wodociągowa z założenia takich problemów nie ma.
Całkowicie się zgadzam, ponieważ utarło się powiedzenie że woda z własnej studni to na pewno musi być lux. Te wody na prawdę moga mieć bardzo diametralnie różniące się parametry / zależne przez jakie pokłady woda przechodzi, znaczenie ma gł. studni itd. / Co nie znaczy, że każda woda jest zła
Nazwisko: Olszewski Pomógł: 404 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Maj 2007 Posty: 6631 Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-26, 19:03
...dlatego też napisałem - testy prawdę powiedzą. Plus, najlepiej, badanie w Sanepidzie lub podobnej instytucji. Wiara że woda w studni jest "lepsza i zdrowsza" jest obarczona bardzo, bardzo poważną dozą niepewności.
I jeszcze jedno - tak się składa, że te "lepsze dla roślin składniki odżywcze" w wydaniu gruntowym często są zabójcze dla ryb.
Powiem tak, woda przez sanepid parę lat temu była badana, po ich wizycie do dziś wisi tabliczka przez nich zamontowana, mianowicie:
"woda zdatna do picia po przegotowaniu"
Z drugiej strony woda ta jest dość płytka więc zostanę przy kraniczance W osobnym podałem wyniki testów na twardość mojej wody, jest dość twarda dlatego będą w niedalekiej przyszłości filtry osomotyczne zamontowane. Na dziś woda będzie albo dolewana ze sklepu albo będę ją wcześniej gotował bo wtedy twardość spada do 11GH
Wysłany: 2009-12-27, 08:34
"Woda zdatna do picia po przegotowaniu" - dla mnie świadczy to o obecności np. bujnego życia biologicznego. Powstałego na skutek dużej ilości nawozów na pobliskich polach Człowiekowi to nie szkodzi, a rybom... zwykle tak.
Pojemność:: 240
Imię: Piotr Pomógł: 8 razy Wiek: 26 Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 397 Skąd: Mokrzyska
Wysłany: 2010-03-20, 11:52
A ja tam używam wody ze studni od jakiegoś roku i nie miałem jak na razie większych przygód z tego względów, z tym że u mnie w okolicy jest dość piaszczyście a gdzieś czytałem że piasek dobrze filtruje.
Wysłany: 2010-03-20, 18:14
Dobrze filtruje... mechanicznie. Np. nawozów nie filtruje wcale. Trucizn też. Co nie znaczy, że Twoja woda jest zła - każda studnia to odrębny, nowy eksperyment.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.