A mogę kupić gałęzatke do takiego litrażu i oświetlenia 1x15W ?
[ Dodano: 2009-12-29, 21:20 ]
A sprawa jest taka że w zoologicznym w moim mieście niem zbyt dużo roślin jakieś są nurzańce gałęzatki moczarki i jeszcze jakies brązowe liściaste
Możesz dokupić gałęzatkę Na początek kupuj najłatwiejsze rośliny; czyli właśnie nurzańce, moczarki, rogatki. Im więcej tym lepiej. Szybko rosnące rośliny pomagają zbiornikowi dojrzeć i zapobiegają glonom. Potem możesz je zamieniać na jakieś szlachetniejsze gatunki Ale na początek potrzebujesz dużo szybko rosnących ''chwastów''
[ Dodano: 2009-12-29, 21:50 ]
P.S. Tatarak japoński nie jest roślina wodną! Usuń ją z akwarium, bo zginie
Pojemność:: 200l i 10l;P
Imię: bernadetta Pomogła: 34 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 839 Skąd: Łask
Wysłany: 2009-12-29, 22:29
Ale każdy tatarak jest rośliną bagniastą czyli jego liście rosną ponad wodą inaczej zaczyna gnić. hmm nad stawami, rzekami jest tego pełno.
Szukaj na forach allegro roślin jak:
-Hydrocotyle
-mniejsze żabienice:
*drobną, czterożebrową
-cryptocoryny
*wendi
*becketa
-moczarki
-rogatki
-anubiasy
-microsorum
Masz pełno roślin do wyboru, nie tylko szukaj w zoologicznych ale i na allegro jest wiele ciekawych roslin których w zoo nie dostaniesz.
Lub zainwestuj w książkę o roslinach akwariowych i zamów w zoo by Ci przywieźli:)
_________________ Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
;*K.... :* i N......:*
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Imię: bernadetta Pomogła: 34 razy Wiek: 22 Dołączyła: 08 Sty 2008 Posty: 839 Skąd: Łask
Wysłany: 2009-12-30, 00:14
No to szukaj tych co Ci wymieniłam:)
W zoo pewnie kupisz żabienicę czterożebrową i delikatną
kupisz kryptocoryny vendi i becketa zwane też zwartkami
Nie kupuj żabienic które mają lancetowate szerokie i długie liście;) są to ozyrysa bądź blehera sporo za duże jak na 54l:)
Możesz też spotkać anubiasy, gałęzatki, nurzańce, mech javajski lub wgłębkę te rosliny kupuj spokojnie.
W łodzi widziałam krynię niektóre gatunki mogą też być do Twojego akwa:)
spotkac można lileopsis, cabomb nie polecam potrzebuja naprawdę mocnego światła
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Witam pojawił się kolejny problem iż woda już się wyklarowała i wujek mi doradził abym sobie kupił kilka rybek i gdy wpuściłem 2 kiryski i 4 razbory klinowe po jakiejś 1 -2 godzinie woda zmętniała ponownie.
Proszę o pomoc.
Wysłany: 2010-01-02, 21:50
Statek bym wyciągnęła, takie "zabawki" mają często ostre krawędzie które kaleczą ryby, do tego jakaś ryba, może Ci się zaklinować w nim i umrzeć w męczarni;/
A doszły rośliny?
W tm filtrze brak jest filtracji biologicznej, albo zastosujesz zewnętrzny z dużym wkładem biologicznym lub duża masa roślinna, które będzie czyścić wodę z mętnień.
Najlepiej szybko rosnące, hydrocotyla, pistie, moczarka i rogatki.
Inaczej cały zcas woda będzie Ci się syfić.
Brak polskich znakow
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Firma "Krynski NET" Michał Kryński - właściciel serwisu e-akwarystyka.pl nie ponosi odpowiedzialnosci za tresc wypowiedzi zamieszczanych przez uzytkownikow Forum. Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osob trzecich moga poniesc z tego tytulu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.